Πετρόπουλος Α.
Έχει ξεπεράσει κάθε όριο το θέατρο που παίζει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις πλάτες εκατομμυρίων Ελλήνων ασφαλισμένων. Ο κ. Λοβέρδος, που παριστάνει τον μοναδικό υπερασπιστή των δικαιωμάτων των εργαζομένων απέναντι στις ακραίες και ανάλγητες απαιτήσεις του ΔΝΤ, ήταν αυτός που πολύ πριν διατυπωθούν οι προτάσεις – διαταγές της τρόικας, από τις 19 Μαρτίου του 2010, είχε παραδώσει στον πρόεδρο της Βουλής, κ. Πετσάλνικο, τις δικές του προτάσεις για την κατάργηση των υφισταμένων ορίων συνταξιοδότησης με νέο όριο τα 40 χρόνια εργασίας!
Η πρόταση Λοβέρδου
Άλλωστε, η μεθοδευμένη κατάργηση της 35ετίας και 37ετίας κρυβόταν τελικά πίσω από την εσπευσμένη και εν κρυπτώ εισαγωγή του κειμένου της Επιστημονικής Επιτροπής για το Ασφαλιστικό στη Βουλή από τον υπουργό Εργασίας, Αν. Λοβέρδο, τον περασμένο Μάρτιο. Στο τελικό κείμενο, το οποίο αγνοούσαν τα μέλη της Επιτροπής (ο πρόεδρος, Αγγ. Στεργίου, δεχόταν υπομνήματα μέχρι και την Παρασκευή το απόγευμα, ενώ το τελικό κείμενο ήταν ήδη στο Υπουργικό Συμβούλιο και το πρωί της Παρασκευής στα χέρια του προέδρου της Βουλής, Φ. Πετσάλνικου), επισημαίνεται μεταξύ άλλων: “Ο συντελεστής υπολογισμού ανταπόδοσης θα κλιμακώνεται από τα 15 έως τα 40 χρόνια” προκειμένου να δοθεί πλήρης σύνταξη. Ιδού τι αναφερόταν στις προτάσεις Λοβέρδου:
“Συντελεστές υπολογισμού ανταπόδοσης. Κλιμακούμενοι συντελεστές, από τα 15 έως τα 40 χρόνια. Ο νομοθετικός προσδιορισμός των συντελεστών έχει μεν πολιτικό χαρακτήρα, ωστόσο δεν μπορεί να αγνοεί την οικονομική κατάσταση των ΦΚΑ και το γεγονός ότι το σύστημα πρέπει να είναι βιώσιμο και να μην εξαντλεί τις δυνατότητες της εθνικής οικονομίας”.
Σήμερα για τη λήψη πλήρους σύνταξης απαιτείται είτε η συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης και του 58ου έτους της ηλικίας είτε η συνεχής ασφάλιση επί 37 χρόνια, ενώ, μέσω της καθιέρωσης βασικής σύνταξης των 360 ευρώ και του ανταποδοτικού συστήματος, οι συντάξεις θα μειωθούν δραματικά από 15% έως και 40%.
Τι αναφέρεται στο Μνημόνιο
Η επιμήκυνση του εργασιακού βίου μέχρι την ηλικία των 70 ετών προβάλλεται ως μία ακόμα από τις συνταγές του ΔΝΤ και όντως περιλαμβάνεται στον Ν. 3844/2010, δηλαδή στο περιβόητο “Μνημόνιο”, το οποίο η κυβέρνηση υπέγραψε και πέρασε από τη Βουλή, όπως όλοι θυμόμαστε. Ωστόσο το “70” δεν απαντάται για πρώτη φορά στο Μνημόνιο, ούτε αποτελεί ιδέα των ειδικών της τρόικας. Τον Ιανουάριο, στην έναρξη των εργασιών της Επιστημονικής Επιτροπής για το Ασφαλιστικό, ο κ. Λοβέρδος μεταξύ των δομικών αλλαγών συμπεριελάμβανε και την επιμήκυνση του εργάσιμου βίου μέχρι και τα 40 χρόνια. Επίσης, βασική επιστημονική εισηγήτρια από την πλευρά του υπουργείου στο πλαίσιο της Επιτροπής, πρότεινε την υιοθέτηση σχήματος “ευέλικτης συνταξιοδότησης” από τα 37 μέχρι και τα 41 χρόνια εργασίας, επικαλούμενη το παράδειγμα της Τσεχίας.
Πολύ περισσότερο, όπως ήδη σημειώσαμε, με τη λήξη των εργασιών της Επιτροπής, ο υπουργός ενεχείρισε στον πρόεδρο της Βουλής, στις 19 Μαρτίου, τα 15 σημεία για το ασφαλιστικό. Σε αυτά υπήρχε σαφής αναφορά για πλήρη ανάπτυξη της ανταποδοτικής σύνταξης από τα 15 στα 40 έτη εργασίας. Τότε δεν υπήρχε ούτε μηχανισμός ούτε ΔΝΤ ούτε “Μνημόνιο”. Άλλη μια “ιδέα Λοβέρδου” που υιοθετήθηκε από το ΔΝΤ, το οποίο ασχολείται κυρίως με την είσπραξη των χρημάτων για τους πιστωτές της χώρας και όχι με τα όρια ηλικίας.