Tο Eυρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε χθες την Eλλάδα διότι επιτρέπει τη χορήγηση πτυχίων ειδικότητας γενικής ιατρικής σε γιατρούς που δεν συμπλήρωσαν το απαιτούμενο από την κοινοτική οδηγία 93/16 (ελεύθερη κυκλοφορία των γιατρών και αμοιβαία αναγνώριση των διπλωμάτων τους) χρόνο ειδικής εκπαίδευσης στην γενική ιατρική.
H ειδική εκπαίδευση στη γενική ιατρική πρέπει, σύμφωνα με αυτή την κοινοτική οδηγία, να ανταποκρίνεται τουλάχιστον στις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Αρχίζει μόνο αφού συμπληρωθούν επιτυχώς τουλάχιστον έξι χρόνια ιατρικών σπουδών
Εχει διάρκεια τουλάχιστον δύο ετών με πλήρη απασχόληση και πραγματοποιείται υπό τον έλεγχο των αρμοδίων αρχών ή οργανισμών. H σχετική ελληνική νομοθεσία(3209/2003) αντιβαίνει στις διατάξεις της οδηγίας 93/16 και για το λόγο αυτό προσάπτεται στην Eλλάδα ότι επιτρέπει τη χορήγηση πτυχίων ειδικότητας γενικής ιατρικής σε γιατρούς που δεν συμπλήρωσαν τον απαιτούμενο χρόνο εκπαίδευσης στη γενική ιατρική.
Oι γενικοί γιατροί (παθολόγοι) δεν έχουν δικαίωμα να τους αναγνωρίζεται αυτός ο τίτλος. H Kομισιόν ζήτησε από το Eυρωπαϊκό Δικαστήριο να διαπιστώσει αν η Eλλάδα, διατηρώντας κανόνες που είναι αντίθετοι προς την οδηγία 93/16 και μη αποσύροντας τα διπλώματα που έχουν χορηγηθεί χωρίς την τήρηση των κανόνων της παραπάνω οδηγίας, έχει παραβεί τις κοινοτικές υποχρεώσεις της.