«Εκρηξη» των εργαζομένων προκαλεί η «βαριά ασθένεια» του νοσοκομείου Μεταξά.
Χθες, έγινε συμβολική κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης του μεγαλύτερου ογκολογικού νοσοκομείου της χώρας και προετοιμάζεται κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό.
Αποτέλεσμα των ελλείψεων σε προσωπικό, όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, είναι να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των ασθενών, που σε ορισμένα τμήματα όπως της χορήγησης ιωδίου να φτάνει ακόμα και στους 3 μήνες αναμονή…
«Η κατάσταση είναι πλέον δραματική. Ακόμα, και με βάση τον παρωχημένο Οργανισμό λειτουργίας, που χρονολογείται το 1987, υπάρχουν περίπου 390 κενές θέσεις προσωπικού και περίπου 45 θέσεις γιατρών», καταγγέλλει ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Λεωνίδας Αθανασιάδης. Οπως εξηγεί ο ίδιος, τα τελευταία 3 χρόνια αποχώρησαν για συνταξιοδότηση περίπου 90 εργαζόμενοι και έχουν έρθει 8 με 9!…
Και σημειωτέον ότι το νοσοκομείο «Μεταξά» στον Πειραιά δέχεται περιστατικά από όλη τη χώρα και έχει ετήσια κίνηση περίπου 75.000 ανθρώπων.
Αποτέλεσμα των ελλείψεων είναι η δημιουργία μεγάλων «λιστών αναμονής» σε χειρουργεία και άλλα θεραπευτικά τμήματα καθώς και η πλημμελής φροντίδα των ασθενών, αφού σε νυχτερινές βάρδιες μπορεί να υπάρχει μόλις 1 νοσηλεύτρια για 35-40 ασθενείς!…
«Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση από τη διάγνωση του καρκίνου μέχρι και την τελική αντιμετώπιση από πλευράς γιατρών, εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό», υπογραμμίζει ο κ. Αθανασιάδης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του συλλόγου εργαζομένων, υπάρχουν καθυστερήσεις στην εκτέλεση χειρουργείων, που μπορεί να φτάσουν και στον έναν μήνα. Σε διάφορα τμήματα, όπως για την ακτινοθεραπεία, ο ασθενής μπορεί να περιμένει και 18 μέρες, στη χορήγηση ιωδίου ακόμα και 3 μήνες κ.ο.κ.
«Αυτές οι καθυστερήσεις μπορεί να γίνουν επικίνδυνες για τον ασθενή. Επίσης, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, πολλές φορές ασθενείς και συγγενείς τους ξεσπάνε την οργή τους σε εργαζομένους, που αρκετοί δουλεύουν ακόμα και χωρίς ρεπό ή στη βάρδια βρίσκεται μια νοσηλεύτρια για 35-40 νοσηλευόμενους», τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων.
«Οι εργαζόμενοι δουλεύουν με αυτό τον τρόπο και εξαθλιώνονται οικονομικά. Το υπουργείο αρνείται να δώσει και ένα επίδομα 476 ευρώ, που το μεγαλύτερο μέρος του δόθηκε ήδη στους υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας», κατέληξε ο ίδιος.
Χθες, η νέα διοίκηση του νοσοκομείου δεσμεύτηκε ότι θα ξαναθέσει τα αιτήματα των εργαζομένων στο υπουργείο, με έμφαση στο θέμα των προσλήψεων.
Οι εργαζόμενοι θα αναμένουν τις απαντήσεις και, όπως μας είπε ο κ. Αθανασιάδης, θα εξετάσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗΣ