Τη μεγαλύτερη υποχώρηση σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των ψυχικώς πασχόντων εμφανίζει η Ελλάδα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. των 15! Είναι χαρακτηριστικό ότι το 55% των εισαγωγών σε ψυχιατρεία στην Ελλάδα είναι αναγκαστικοί εγκλεισμοί, γεγονός που εκφράζει την δραματική έλλειψη δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας Ψυχικής Υγείας στη χώρα μας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις χώρες της Ε.Ε. των 15 κυμαίνεται μόλις από 8 έως 12%! Την ίδια στιγμή, μόνο το 1,5% του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας διατίθεται για την Ψυχική Υγεία, έναντι του 5% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τις χώρες της Ε.Ε. των 15…
Αυτά τόνισαν χθες μεταξύ άλλων οι διοργανωτές του 9ου παγκοσμίου συνεδρίου Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, που πραγματοποιείται στην Αθήνα από σήμερα έως τις 15 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε η ψυχίατρος Μαρ. Οικονόμου – Λαλιώτη, επιστημονική υπεύθυνη του ελληνικού προγράμματος ενάντια στο στίγμα της ψυχικής ασθένειας, μόνο το 65% των πασχόντων από σχιζοφρένεια στην Ευρώπη διαμένουν με την οικογένειά τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι υψηλότερο του 90%.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ψυχιατρικής Μιχ. Μαδιανός τόνισε ότι υπάρχουν περίπου 1.800 άστεγοι στους δρόμους της Αθήνας, το 70% των οποίων είναι ψυχικώς πάσχοντες, χρήστες ναρκωτικών ή αλκοολικοί, ενώ ο ψυχίατρος Στ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι “αυξάνεται ο αριθμός των αστέγων με ψυχικά προβλήματα στις πόλεις της περιφέρειας”.
Ακόμη η Μαρ. Οικονόμου – Λαλιώτη σημείωσε ότι η διεθνής ψυχιατρική κοινότητα συζητεί την αλλαγή του όρου “σχιζοφρένεια” εξαιτίας των αρνητικών συνδηλώσεών του και του κοινωνικού στιγματισμού που προκαλεί, ενώ ο Στ. Στυλιανίδης παρουσίασε τα στοιχεία για τις δομές αποασυλοποίησης και Ψυχικής Υγείας που οφείλει η χώρα μας να έχει δημιουργήσει μέχρι το 2010. Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα πρέπει να έχουν κλείσει άλλα 4 ψυχιατρεία και να έχουν δημιουργηθεί άλλοι 68 ξενώνες, 54 οικοτροφεία, 46 προστατευόμενα διαμερίσματα, 35 ψυχιατρικές κλινικές σε γενικά νοσοκομεία, 3 παιδοψυχιατρικές κλινικές σε γενικά νοσοκομεία, 8 ψυχιατρικές κλινικές για εφήβους σε γενικά νοσοκομεία, 51 ξενώνες βραχείας νοσηλείας, 55 Κέντρα Ψυχικής Υγείας, 67 Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, 34 κινητές μονάδες Ψυχικής Υγείας, 28 Κέντρα και νοσοκομεία ημέρας, 18 ολοκληρωμένα Κέντρα για τον αυτισμό, 5 Κέντρα για Αλτσχάιμερ, 35 Κέντρα κρίσης για χρήστες ναρκωτικών, 15 Κέντρα κρίσης για αλκοολικούς και 49 κοινωνικοί συνεταιρισμοί.
Το υπ. Υγείας αγνοεί τις αντιδράσεις…
Ουδεμία δήλωση κατά των μεσαιωνικών αντιδράσεων μερίδων κατοίκων και τοπικών “αρχόντων” εναντίον της εγκατάστασης δομών αποασυλοποίησης ψυχικώς πασχόντων στις γειτονιές έκανε χθες και προχθές η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, παρά το γεγονός ότι προχθές εορτάσθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας!
Ο υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος βρέθηκε προχθές στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, όπου έχουν αναπτυχθεί τέτοιες ρατσιστικές αντιδράσεις, αλλά απέφυγε κάθε σχετική δήλωση, ενώ το θέμα αγνόησε παντελώς και η ειδική γραμματέας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Ένταξης Μ. Τροχάνη σε προχθεσινή ομιλία της για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας!..
Βασίλης ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ