Χωρίς συνταγή γιατρού και χωρίς καν να είναι ενημερωμένος για τις πιθανές παρενέργειές τους λαμβάνει ένας στους τέσσερις Έλληνες πολλά από τα συνταγογραφούμενα σκευάσματα, ενώ τουλάχιστον το 13% των ασθενών παραδέχεται ότι δεν γνωρίζει καλά τις οδηγίες για την ασφαλή λήψη τους!
Όσο απίστευτο και αν φαντάζει, πρόκειται για δύο μόνο από τα βασικά συμπεράσματα, στα οποία κατέληξε η νέα Πανελλαδική έρευνα Hellas Health IV που αφορά στην υγεία των πολιτών και η οποία εκπονήθηκε τον Οκτώβριο του 2011 υπό την επίβλεψη του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής.
Τα στοιχεία που έφερε στο φως προκαλούν προβληματισμό, αποδεικνύοντας μεταξύ άλλων πως στην Ελλάδα οι πολίτες όχι μόνο καταναλώνουν τα φάρμακα σαν καραμέλες, αλλά επιπλέον σε κάποιες περιπτώσεις τα αγοράζουν ακόμη και έπειτα από απλή προτροπή φίλου!
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα το 25% των Ελλήνων δηλώνει πως λαμβάνει συνταγογραφούμενα φάρμακα από τον φαρμακοποιό του χωρίς να έχει συνταγή. Στις μισές περιπτώσεις, δε, το σκεύασμα το έχει συστήσει ο ίδιος ο φαρμακοποιός, ενώ στο 8% κάποιος γνωστός.
Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι έξι στους δέκα (67%) από αυτούς που καταναλώνουν φάρμακα χωρίς συνταγή ιατρού δεν έχουν ερωτηθεί από το φαρμακοποιό εάν έχουν εμφανίσει αλλεργία ή εάν έχουν βλάβη νεφρών ή ήπατος.
«Σε ό,τι αφορά την πολυφαρμακία, εκτός από τον έλεγχο των εταιρειών για τον τρόπο που προωθούν τα προϊόντα τους, θα πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί άμεσα με αυστηρούς ελέγχους και ποινές η πώληση συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς συνταγή γιατρού» υπογραμμίζει ο αν. καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και πρόεδρος του ΕΟΦ, κ. Γιάννης Τούντας.
Όπως προέκυψε παράλληλα από την έρευνα όσοι αγοράζουν συνταγογραφούμενα φάρμακα χωρίς συνταγή ιατρού το κάνουν κατά 60% γιατί εμπιστεύονται αυτόν που το συνέστησε, ενώ οι 3 στους δέκα γιατί δεν έχουν χρήματα ή χρόνο για να επισκεφθούν γιατρό.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το 84% απευθύνεται στο γιατρό του για πρώτη συμβουλή υγείας και μόνο ποσοστό 10% απευθύνεται στον φαρμακοποιό του και 5% σε συγγενείς και φίλους.