Καταγγελία

p>7η Δυπε Κρήτης

Γ. Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

 

 

Άγιος Νικόλαος 18 Μαΐου 2010

 

 

 

Προς : Διοικητή Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου

 

 

 

 

Καταγγελία

 

 

Ο ρόλος του Επιστημονικού Συμβουλίου  κάθε νοσοκομείου είναι να γνωμοδοτεί για κάθε θέμα το οποίο σχετίζεται με την αποτελεσματική παροχή φροντίδας υγείας στους νοσηλευόμενους και τους εξωτερικούς ασθενείς του Νοσοκομείου διασφαλίζοντας την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου για παροχή υπηρεσιών υγείας στον πολίτη.

Τα Επιστημονικά Συμβούλια οφείλουν να εκφράζουν γνώμη αποκλειστικά και μόνο με ιατρικά κριτήρια, παραβλέποντας παντελώς κάθε οικονομική παράμετρο. Η εξασφάλιση κονδυλίων για υλοποίηση επιστημονικά ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης ανήκει στις Διοικήσεις και το Υπουργείο Υγείας και σε περίπτωση ελλειμματικών κονδυλίων την ευθύνη για σωματικές βλάβες, εφόσον οι γιατροί λειτουργήσουν σύμφωνα με τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, επωμίζονται εξ ολοκλήρου οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων.

Τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί ότι σε ορισμένες κλινικές και τμήματα του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου επισταμένως και επαναληπτικά  ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Νοσοκομείου μας, αλλάζει τον τύπο εφημερίας αλλά και τον συνολικό αριθμό των εφημεριών αρκετών συναδέλφων  με αποτέλεσμα να είναι επισφαλής η νοσηλεία και η μετεγχειρητική πορεία των ασθενών μας, και να είναι επισφαλής η εν γένη λειτουργία του νοσοκομείου εν ώρα εφημερίας. Αυτές οι ενέργειες έχουν  αποτέλεσμα να μην καλύπτεται το νοσοκομείο με κάποιες ειδικότητες και οι ασθενείς να αναγκάζονται να μετακινούνται σε νοσοκομεία του Ηρακλείου για επείγοντα και σοβαρά περιστατικά.

 

Είναι γεγονός  ότι υπάρχουν τμήματα και κλινικές στο νοσοκομείο μας μοναδικές  σε ολόκληρο το νομό και είναι απαραίτητη η επαρκή κάλυψη τους για τις ανάγκες των ασθενών όλης της περιφέρειας του νομού Λασιθίου.

 

Είναι γεγονός επίσης ότι  οι εφημερίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της υπηρεσίας μας και βασικό συμπλήρωμα στον ήδη μειωμένο μισθό μας.

 

Θα επιθυμούσα οι ιθύνοντες να επανεξετάσουν τα προγράμματα εφημέρευσης των τμημάτων με βάση, όχι την  επάρκεια των διαθέσιμων κονδυλίων, αλλά την ασφαλή και ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου. Θα πρέπει να βρεθεί μια πραγματικά εφικτή λύση που να μην δημιουργεί γιατρούς διαφορετικών  ταχυτήτων  μέσα στο ίδιο σύστημα.

 

 

Μετά Τιμής

 

Ε. Λιανός

Υπεύθυνος ουρολογικής κλινικής

Γραμματέας Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου