Αναξιοποίητοι παραμένουν 25 τόνοι πλάσματος αίματος στη χώρα, σύμφωνα με ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, γεγονός που αναγκάζει το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε διαχρονική έρευνα του θέματος.
Αδιαφορία, που αγγίζει τα όρια του σκανδάλου, καθώς διήρκεσε τουλάχιστον τέσσερα χρόνια και αφορά σοβαρή υπόθεση πλάσματος αίματος, καταγγέλλουν η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, και η υφυπουργός, Φώφη Γεννηματά.
Την ίδια ώρα που η Ελλάδα εισάγει μεγάλες ποσότητες λευκωματίνης για την κάλυψη των αναγκών της, στις αποθήκες ολλανδικής εταιρίας, με την οποία η χώρα έχει συμβόλαιο από το 2001 για την κλασματοποίηση του πλάσματος και την παραγωγή λευκωματίνης, παραμένουν ανεπεξέργαστοι περισσότεροι από 25 τόνοι πλάσματος.
Για το θέμα, το υπουργείο Υγείας ενημερώθηκε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. «Ο όγκος πλάσματος έχει σταδιακά αποσταλεί στην ολλανδική εταιρία από το 2004 έως το 2008. Για το πλάσμα αυτό, που δεν μπορεί να κλασματοποιηθεί σε καμία χώρα της Ευρώπης, γιατί δεν έχει ελεγχθεί για τουλάχιστον πέντε ιούς, πληρώθηκαν μεταφορικά και μηνιαία αποζημίωση αποθήκευσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας και κάνει λόγο για υπόθεση της οποίας οι επιπτώσεις είναι οικονομικές και κοινωνικές, καθώς η Ελλάδα αποστέλλει στην Ολλανδία το πλάσμα για κλασματοποίηση, χωρίς, ωστόσο, να παράγει την πολύτιμη λευκωματίνη, την οποία τελικά εισάγει πληρώνοντας ακριβά, ενώ επιπλέον ξοδεύει σημαντικά ποσά για την αποθήκευση του πλάσματος στην ολλανδική εταιρία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, προκύπτει και ηθικό θέμα απέναντι σε χιλιάδες αιμοδότες, των οποίων η προσφορά παραμένει αναξιοποίητη. Όπως γίνεται σαφές, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να ξεκαθαρίσει πλήρως αυτή η υπόθεση, να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον και να διερευνηθούν οι όποιες ευθύνες.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι 15 τόνοι πλάσματος παραμένουν αποθηκευμένοι στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και σε λίγο θα είναι αδύνατον το Κέντρο να παραλάβει το πλάσμα, που συλλέγεται στις αιμοδοσίες, καθώς, λόγω έλλειψης ελέγχου, δεν μπορεί να αποσταλεί για κλασματοποίηση και παραγωγή λευκωματίνης.
Λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος, το υπουργείο προχωρά άμεσα σε συνολική και διαχρονική έρευνα του θέματος, νομικό έλεγχο της εκτέλεσης της σύμβασης με την ξένη εταιρία και διενέργεια πορίσματος, ώστε να βρεθούν άμεσα λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
|