Καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση σε αμοιβές και πριμ

Ο κύβος ερρίφθη για δημάρχους, εφοριακούς, τελωνειακούς, ποδοσφαιριστές, γιατρούς κ.ά.

Ζ. ΤΣΩΛΗΣ

Η κυβέρνηση, αντιμέτωπη με το δημοσιονομικό «κραχ», σχεδιάζει τα μέτρα που θα τη βγάλουν από το αδιέξοδο, αν εν τω μεταξύ η χώρα δεν οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Στην κορυφή της ατζέντας του υπουργού Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου βρίσκεται η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων μαζί με τα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, φαινόμενο που διευρύνεται ως αντίδραση της αγοράς και των επαγγελματιών που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Ακραίο, αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η εκδίωξη από τη Λήμνο των συνεργείων ελέγχου της Εφορίας και του ΣΔΟΕ από τους μαγαζάτορες και τις αρχές του νησιού. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος δεν κρύβει την ανησυχία του για την πορεία της πραγματικής οικονομίας και τη δημοσιονομική κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς η αρνητική πορεία των εσόδων δείχνει να παγιώνεται. Το ίδιο και η αυξητική τάση των δαπανών που τρέχουν με ρυθμό 17-18%.

Στο υπουργείο Οικονομίας, που βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς δέχεται «ομαδικά πυρά» από τις δυσμενείς εκθέσεις των διεθνών οργανισμών για την οικονομική κατάσταση, αλλά κυρίως από το άλμα του ελλείμματος σε €18,6 δισ. (ή 7,5% του ΑΕΠ) το πρώτο εξάμηνο, μελετούν τα μέτρα του φθινοπώρου που έχουν στόχο την αύξηση των εσόδων.

Ηδη έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση για την κατάργηση της αυτοτελούς φορολογίας των εισοδημάτων που ισχύει για μεγάλες ομάδες φορολογουμένων, με πρώτους τους αιρετούς άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους ποδοσφαιριστές, τους αθλητές και τους ίδιους τους εφοριακούς που αμείβονται «εξτρά» με επιδόματα παραγωγικότητας και πληρώνουν τον μισό φόρο. Στο υπουργείο Οικονομικών επί της Καραγεώργη Σερβίας, γίνεται καταγραφή όλων των ευνοϊκών νομοθετικών ρυθμίσεων και μελέτη για τα έσοδα που θα έχει το Δημόσιο από τη φορολόγηση των συγκεκριμένων εισοδημάτων με βάση την κλίμακα.

Η απόφαση προβλέπει ότι οι αμοιβές και τα επιδόματα που σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστές 15% και 20% να προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα που αποκτά ο φορολογούμενος από την εργασία του και να φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα που έχει ανώτερο συντελεστή 40%. Ωστόσο οι αντιδράσεις είναι έντονες…. Στον κατάλογο των εξαιρέσεων από τη φορολογική κλίμακα βρίσκονται:

Φθινοπωρινά μέτρα σχεδιάζει ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου

* Οι παροχές σε νομάρχες, δημάρχους, ποδοσφαιριστές, καλαθοσφαιριστές και αθλητές, οι οποίες σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 20%.

* Οι αμοιβές των πιλότων και συνοδών αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες φορολογούνται σήμερα με 15%.

* Οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται σε υπαλλήλους δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών για εκτός έδρας έξοδα και δαπάνες υπηρεσιών που τους έχουν ανατεθεί.

Δεν κρύβει την ανησυχία του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος

* Το 50% των επιδομάτων ΔΙΒΕΕΤ, ΔΕΤΕ και ΔΕΧΕ που λαμβάνουν οι εφοριακοί, οι δημοσιονομικοί, οι τελωνειακοί υπάλληλοι και οι χημικοί του κράτους.

* Η αμοιβή στις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ, των πανεπιστημιακών, των ειδικευόμενων και των ιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης του ΙΚΑ. Παράλληλα εξετάζεται και το μέτρο της φορολόγησης άλλων εισοδημάτων, όπως οι αμοιβές σε είδος που απολαμβάνουν στελέχη επιχειρήσεων και ορισμένες κατηγορίες μισθωτών, το εισόδημα των δικηγόρων από πάγια αντιμισθία και όποια άλλη παροχή δεν φορολογείται αλλά αντιθέτως λογίζεται ως δαπάνη της επιχείρησης που την καταβάλλει. Κορυφαίες πηγές του υπουργείου Οικονομίας διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής φορολόγησης των επιδομάτων όπως αυτά των πολυτέκνων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες κλπ.

Το μεγάλο όμως στοίχημα είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οποία αντί να μειώνεται αυξάνεται. Σύμφωνα με την εμπειρία σύγχρονων οικονομιών και κυρίως την εμπειρία των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών που μεταφέρουν οι ειδικοί του ΔΝΤ, μόνο η άμεση σύνδεση των ταμειακών μηχανών- online- με την Εφορία και το Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών μπορεί να περιορίσει κατακόρυφα την κλοπή ΦΠΑ. Οπως λένε παράγοντες στην πλατεία Συντάγματος « αυτό είναι εφικτό με τη σύγχρονητεχνολογία. Και εκεί πρέπει να οδηγηθούμε το συντομότερο».

Το δεύτερο μέτρο στην ίδια κατεύθυνση είναι η κατάργηση των μετρητών στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων. Ετσι, εκτιμάται, θα αντιμετωπισθεί η πλημμύρα των πλαστών και εικονικών τιμολογίων στην ελληνική αγορά.