Ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει το κυβερνητικό σχέδιο και εκφράζει ενστάσεις για το non paper που επιχειρήθηκε να κατατεθεί, όπως αποκάλυψε το «Εθνος»
Σχέδιο ουσιαστικής κατάργησης των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων «βλέπει» ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ Γιώργος Ρωμανιάς, που για το καυτό αυτό θέμα έστειλε χθες επιστολή στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Στο κείμενο εκφράζονται σοβαρές ενστάσεις για το non paper που, όπως έγραψε την Τρίτη το «Εθνος», επιχειρήθηκε να κατατεθεί στην επιτροπή.
Το κείμενο -που τελικά δεν συζητήθηκε- προέβλεπε την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων για τη συντριπτική πλειοψηφία των απασχολουμένων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Στόχος είναι μόνο μια μικρή ομάδα να διατηρήσει τις ευνοϊκές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, ενώ οι υπόλοιποι είτε θα πάρουν ως αντάλλαγμα ρεπό και μπόνους είτε θα περιοριστούν σε υποσχέσεις για την ενίσχυση της υγιεινής και ασφάλειας.
«Η προβλεπόμενη υπαγωγή στην τρίτη βαθμίδα ελαχίστων περιπτώσεων εργασιακών ειδικοτήτων και χώρων (σημειώνεται πως η βαθμίδα αυτή αφορά στις πρόωρες συντάξεις) οδηγεί στην ουσιαστική κατάργηση του θεσμού των βαρέων», τονίζει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Ρωμανιάς.
Συνεχίζει καθιστώντας σαφές πως «κατ ουσίαν οι δύο πρώτες βαθμίδες θα “εκδιωχθούν” από τον κατάλογο, αφού δεν θα ισχύει για αυτούς η δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης».
Απειλή
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι να μπει «μαχαίρι» στον κατάλογο με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, με αποτέλεσμα 300.000 άτομα να απειλούνται με αύξηση των ορίων ηλικίας από 5 έως 7 χρόνια. Η επιτροπή θα συνεδριάζει εκ νέου στις 11 του μήνα, ενώ οι αλλαγές θα «τρέξουν» το 2008.
Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο και τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ διαφωνεί με την πρόταση περί «σχεδόν απόλυτης, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, εξάλειψης της πρώιμης συνταξιοδότησης… χωρίς συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας». Οι κυριότερες ενστάσεις που διατυπώνει είναι οι εξής:
Ο θεσμός των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων υποκαθιστά την έλλειψη πρόληψης στην Ελλάδα και την ουσιαστική ανυπαρξία της κάλυψης του επαγγελματικού κινδύνου.
Κύρια στόχευση του θεσμού δεν είναι η ανεμπόδιστη επέλευση της βλάβης της υγείας και η εν συνεχεία αποζημίωση, αλλά η έγκαιρη και αποτελεσματική παρεμπόδιση της επέλευσης της βλάβης.
Στη ρίζα του θεσμού των βαρέων βρίσκεται η πρόθεση αποτροπής της επιδείνωσης της υγείας με την παροχή της δυνατότητας πρόωρης συνταξιοδότησης, επειδή, ακριβώς, εκτιμάται ότι η συνέχιση της απασχόλησης σε παρόμοιες ειδικότητες και χώρους εργασίας επαπειλεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του απασχολουμένου.
Οποιαδήποτε σύγκριση με τις πολιτικές χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν επιτρέπεται να εξετάζεται αυτοτελώς αλλά μέσα στο πλαίσιο του συνολικού πακέτου μέτρων πολιτικής για την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση της προβλεπόμενης βλάβης της υγείας του απασχολουμένου.
Στις άλλες χώρες η παροχή της δυνατότητας πρόωρης συνταξιοδότησης συνδυάζεται με ένα συνολικό σύστημα πρόληψης και ασφάλισης του επαγγελματικού κινδύνου. Παρόμοιο σύστημα πρόληψης απουσιάζει ολοσχερώς από την Ελλάδα.
Τέλος, η υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας ισχύει για όλες τις εργασιακές ειδικότητες, ασχέτως αν αυτές υπάγονται ή όχι στα βαρέα. Αυτό έχει ως συνέπεια οι προτεινόμενες ελαφρύνσεις (αυστηρή εφαρμογή όρων υγιεινής και ασφάλειας κ.λπ.) να μην προσθέτουν τίποτα στην ισχύουσα σήμερα κάλυψη.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ