«Καταρρέουν» τα νοσοκομεία

 

Αντιστρόφως μετρά πλέον ο χρόνος για τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, καθώς οι γιατροί έχουν θέσει τη 10η Νοεμβρίου ως ορόσημο για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού ωραρίου εργασίας. Εξήντα ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών έχουν αποφασίσει στις γενικές συνελεύσεις τους την κατάθεση προγραμμάτων 48ώρου από αύριο. Oι γιατροί δηλώνουν ότι δε θα εργάζονται πια περισσότερες από 48 ώρες την εβδομάδα, οπότε στα μέσα Νοεμβρίου εκτιμάται πως δε θα υπάρχουν εφημερεύοντες γιατροί και περίπου 90 νοσοκομεία θα κινδυνεύσουν να βρεθούν σε λειτουργική κατάρρευση.

Το λουκέτο θεωρείται σχεδόν βέβαιο από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, αφού το ιατρικό προσωπικό δε θα επαρκεί για να βγει το πρόγραμμα εφημεριών. Oι γιατροί του Κιλκίς, προτείνουν να λειτουργούν νοσοκομεία… εκ περιτροπής σε κάθε περιφέρεια, ώστε να καλύπτονται τα έκτακτα περιστατικά και να μην κινδυνεύουν ζωές.

«Η κατάσταση θα επιδεινώνεται καθημερινά από την ερχόμενη βδομάδα. Αρκετά νοσοκομεία θα αναγκαστούν να σταματούν τις εισαγωγές ασθενών, εκκενώνοντας θαλάμους και εισάγοντας προς νοσηλεία στις εφημερίες μόνον ασθενείς των οποίων κινδυνεύει η ζωή. Oι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε εφημεριακό κραχ, αν το υπουργείο Υγείας μετέλθει για πολλοστή φορά τα γνωστά παιχνίδια αναβολών και αγοράς χρόνου», ανέφερε το μέλος στη γραμματεία της OΕΝΓΕ (Oμοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας), Δημήτρης Βαρνάβας.

Εκρηκτική κατάσταση

Σε… αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης. Χτες, στη γενική συνέλευση της ΕΝΙΘ (Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης), επιβεβαιώθηκε η πρόθεση να μη γίνουν περικοπές στις εφημερίες και τα προγράμματα να καταρτιστούν ώς την ημέρα που θα επαρκέσει ο προβλεπόμενος αριθμός των εφημεριών ανά γιατρό. «Για την αναστολή της λειτουργίας της εφημερίας των νοσοκομείων που θα προκύψει από την επόμενη μέρα στην περίπτωση αυτή, η ευθύνη θα βαρύνει εξολοκλήρου την Πολιτεία. Την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιήσουμε απεργία για το εφημεριακό, θα ακολουθήσει νέα συνέλευση στο νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς” και πορεία διαμαρτυρίας στα γραφεία των ΔΥΠΕ (Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών). Παράλληλα, αύριο θα ενημερώνουμε τους πολίτες για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Αριστοτέλους», επισήμανε στον «Α» ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Χρήστος Παπαστεργίου, υπενθυμίζοντας ότι οι γιατροί διεκδικούν την υπογραφή συλλογικής σύμβασης (αυξήσεις τακτικών αποδοχών στα 1.600 ευρώ για τον ειδικευόμενο, πρωινό τακτικό ωράριο 6ωρο-5ήμερο-30ωρο και το πολύ μια εφημερία την εβδομάδα, 5.000 νέες προσλήψεις γιατρών).

Στο Ιπποκράτειο, οι γιατροί δηλώνουν ότι το λουκέτο είναι θέμα… χρόνου μετά τα μέσα Νοεμβρίου, λόγω αδυναμίας έκδοσης εφημεριών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι εφημερίες θα μπορούν να καλυφτούν για το πρώτο 15ήμερο, οπότε βάσει του νέου ωραρίου οι εργαζόμενοι θα έχουν συμπληρώσει τις προβλεπόμενες από την κοινοτική οδηγία ώρες απασχόλησης.

Στο «Γ. Παπανικολάου», επίσης αρνούνται να υπερβούν το όριο ασφαλείας των προβλεπόμενων ωρών, με σκοπό την ασφυκτική πίεση προς το υπουργείο για διαπραγμάτευση με βάση τις διεκδικήσεις του κλάδου για ανθρώπινα όρια εργασίας, προσλήψεις και μισθολογικές αυξήσεις. Και στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων κατατέθηκε πρόγραμμα με δυο εφημερίες για κάθε ειδικό και έως τέσσερις για κάθε ειδικευόμενο, σύμφωνα δηλαδή με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (26/06/2008) για τους κανόνες εφαρμογής της εθνικής νομοθεσίας και των κοινοτικών οδηγιών, που αφορούν το ανώτερο όριο εβδομαδιαίας απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ (Εθνικού Συστήματος Υγείας).

«Στο πόδι» και η περιφέρεια

Σήμα κινδύνου από τις 9 Νοεμβρίου και μετά εκπέμπουν το Νοσοκομείο Πολυγύρου και τα κέντρα υγείας Χαλκιδικής. Σύμφωνα με απόφαση της τελευταίας γενικής συνέλευσης της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Χαλκιδικής, για το Νοέμβριο θα ισχύσουν προγράμματα 48ώρου, διατηρώντας την ασφαλή σύνθεση που έχει αποφασίσει το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου. «Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας της Χαλκιδικής θα έχουν εφημερεύοντες μόνο τις 8 πρώτες μέρες του μήνα. Η ευθύνη της περαιτέρω λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας βαρύνει αποκλειστικά τον υπουργό Υγείας», αναφέρεται στην απόφαση.

Η Ενωση Γιατρών Κιλκίς, που επίσης αποφάσισε την εφαρμογή του νόμου του 48ώρου από το Νοέμβριο, προτείνει να λειτουργούν όλα τα νοσοκομεία σε κάθε περιφέρεια εκ περιτροπής. «Για τη ΔΥΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας, από 1-10 Νοεμβρίου να εφημερεύουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, από 10-20 το Νοσοκομείο Κιλκίς και από 20-30 το Νοσοκομείο Χαλκιδικής. Ανάλογα να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία σε όλες τις ΔΥΠΕ της χώρας», αναφέρεται στην απόφαση. Oπως διευκρινίζεται, η πρόταση γίνεται για να καλυφτούν οι άκρως επείγουσες περιπτώσεις των έκτακτων περιστατικών. Στις Σέρρες, τα προγράμματα εφημεριών προβλέπουν δύο εφημερίες για τους ειδικούς και τέσσερις για τους ειδικευόμενους, απόφαση που κοινοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών, από αύριο θα εφαρμοστεί το 48ωρο, ενώ στην Κομοτηνή οι γιατροί αποφάσισαν να καταθέσουν προγράμματα εφημεριών μέχρι τις 10 Νοεμβρίου. Στην Καβάλα, σύμφωνα με την Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Καβάλας, οι εφημερίες για τον Oκτώβριο εκτελέστηκαν από τους γιατρούς «καλή τη πίστει», σύμφωνα με τις υποδείξεις του υπουργείου Υγείας και αν οι γιατροί δεν τις πληρωθούν άμεσα θα ξεκινήσει επίσχεση εργασίας.