Το έργο δημοπρατήθηκε δύο φορές, καθώς η πρώτη εργολήπτρια εταιρεία κρίθηκε έκπτωτη λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων, οι οποίες υπήρξαν η αφορμή για να απενταχθεί το έργο και από το Γ΄ ΚΠΣ (αρχικά εντάχθηκε στο Β΄ ΚΠΣ).
Σήμερα τα νέα εμπόδια που ορθώνονται είναι η πρόσβαση και η πρόσληψη του ανάλογου ιατρικού και νοσοκομειακού προσωπικού. Τοπικοί παράγοντες, βουλευτές και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης διατείνονται ότι το νέο νοσοκομείο θα παραδοθεί τον προσεχή Οκτώβριο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα λειτουργήσει κιόλας…
Αυτό θα ήταν εφικτό, αν δεν υπήρχαν τα παραπάνω προβλήματα, καθώς έχει μεταφερθεί το 80% του ιατρικού εξοπλισμού και ολόκληρος ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός, περίπου 250 κλίνες.
Βασική υποδομή κρίνεται η κατασκευή του κόμβου, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση των οχημάτων από και προς το νέο νοσοκομείο.
Η Δημόσια Επιχείρηση Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ), που κατασκεύασε το νέο νοσοκομείο, δεν αναλαμβάνει την κατασκευή του δρόμου, καθώς δεν είναι στις υποχρεώσεις της. Από την πλευρά της η νομαρχία Πιερίας έχει όλη την καλή διάθεση να κατασκευάσει τον κόμβο, αρκεί να της χορηγηθούν τα 500.000 ευρώ που απαιτούνται. Επιπλέον απαιτούνται και έργα γύρω από το νοσοκομείο, όπως πιάτσα ταξί, πεζοδρόμια, στάσεις λεωφορείων, χώροι στάθμευσης.
“Το νοσοκομείο θα είναι έτοιμο τον Οκτώβριο”, αναφέρει στη “Μ” ο πρώην υφυπουργός Υγείας και βουλευτής Πιερίας Γιώργος Κωνσταντόπουλος. Για την κατασκευή του κόμβου ο κ. Κωνσταντόπουλος υποστήριξε ότι “τα χρήματα θα εξασφαλιστούν από εθνικούς πόρους και προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουμε”. Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, πότε θα βρεθούν. Εκείνο που ξεκαθάρισε είναι το νοσοκομείο θα παραδοθεί τον προσεχή Οκτώβριο, ασχέτως αν κατασκευαστεί ο κόμβος, και ότι θα χρειαστεί ένα διάστημα δοκιμών του ιατρικού εξοπλισμού, που σημαίνει ότι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η πραγματική λειτουργία του νοσοκομείου πρέπει να αναμένεται προς το τέλος του χρόνου.
“ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ”
Στα προβλήματα του νέου νοσοκομείου, πριν ακόμη αρχίσει η λειτουργία του, αναφέρθηκε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Κατερίνης Μαρία Μαλιάρα. “Σίγουρα η πρόσβαση είναι σημαντικό πρόβλημα, όμως το σπουδαιότερο είναι η πρόσληψη του ανάλογου ιατρικού και νοσοκομειακού προσωπικού”, τόνισε στη “Μ” η κ. Μαλιάρα και πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχει προκηρυχθεί ανάλογος διαγωνισμός. Παράλληλα η κ. Μαλιάρα συμπλήρωσε ότι και οι υποδομές του νέου νοσοκομείου δεν είναι ικανές να εξυπηρετήσουν τον πληθυσμό του νομού και ότι ενδεχομένως να χρειαστεί επέκταση. “Το νοσοκομείο σχεδιάστηκε πριν από 20 χρόνια με τα τότε δεδομένα. Καθυστέρησε η παράδοσή του, με αποτέλεσμα να έχουν αλλάξει και οι σημερινές ανάγκες”, επισήμανε η εκπρόσωπος των γιατρών.
Ένα ακόμη παράδοξο που συμβαίνει στο νέο νοσοκομείο είναι ότι η προηγούμενη εταιρεία, η οποία κρίθηκε έκπτωτη, εγκατέλειψε το εξοπλισμό της στον αύλειο χώρο και χρειάστηκε δικαστική απόφαση για την απομάκρυνσή του, η οποία αναμένεται το προσεχές διάστημα.