Κατεβάζουν πάλι τα ρολά για τρεις ημέρες οι φαρμακοποιοί

Νέο γύρο κινητοποιήσεων ξεκινούν από την Τετάρτη οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας. Αντιδρώντας στις ρυθμίσεις για «άνοιγμα» του επαγγέλματος, η διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) αποφάσισε το περασμένο Σάββατο κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Οι φαρμακοποιοί κατεβάζουν τα ρολά την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή, απειλώντας με περαιτέρω κινητοποιήσεις εάν δεν γίνουν τροποποιήσεις στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Προς το παρόν δεν υπάρχει θέμα με τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση. Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου δήλωσε σχετικά ότι «οι ασφαλισμένοι μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους κανονικά, με τη συνταγή του Ταμείου τους. Τη Δευτέρα και την Τρίτη από όλα τα φαρμακεία και τις άλλες μέρες από τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα». 

 
Ο κ. Αμπατζόγλου διέψευσε ότι δεν λειτούργησαν φαρμακεία ασφαλείας κατά τη διάρκεια της απεργίας την περασμένη εβδομάδα: «Τα εφημερεύοντα φαρμακεία είναι ανοιχτά σε όλη την Ελλάδα, σε όλες τις περιοχές. Ολοι μπορούν να ενημερωθούν από τους αναρτημένους καταλόγους, και από το Διαδίκτυο και τις εφημερίδες».

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ ζήτησε ριζική αναμόρφωση του πολυνομοσχεδίου το οποίο έχει διατάξεις για το «άνοιγμα» του επαγγέλματος. Προειδοποίησε με κλιμάκωση της αντίδρασης και προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Για το θέμα της προσφυγής ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν έχει βάση: «Εχει υπάρξει ανταλλαγή κειμένων και συμφωνία μεταξύ υπουργείου Υγείας και Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τις παρεμβάσεις μας. Είναι μία προσχηματική διαφωνία επί ενός μη υπαρκτού θέματος».

Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε, επίσης, ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, ακόμη κι αν οι φαρμακοποιοί αποφασίσουν να μη χορηγούν φάρμακα με πίστωση σε ασφαλισμένους Ταμείων τα οποία οφείλουν χρήματα στους φαρμακοποιούς. Οι ασφαλισμένοι αυτοί -εξήγησε- θα εξυπηρετηθούν από τα φαρμακεία των νοσοκομείων. Από την περασμένη Δευτέρα, ωστόσο, οι φαρμακοποιοί του Πειραιά δεν χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους των Ταμείων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), ΤΣΑΥ, ΤΑΣ, ΔΕΗ και ΗΣΑΠ.

Νοσοκομειακοί γιατροί
Τα φαρμακεία του ΕΣΥ δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες

Τα φαρμακεία των νοσοκομείων δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν ασφαλισμένους Ταμείων, οι οποίοι δεν θα καλύπτονται από τους φαρμακοποιούς.

Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας, σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Υγείας σχετικά με τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών.

Ο κ. Βαρνάβας σημειώνει ότι τα νοσοκομειακά φαρμακεία έχουν σοβαρά προβλήματα στελέχωσης, ενώ 12 από αυτά δεν διαθέτουν καν νοσοκομειακό φαρμακοποιό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ, όλα τα νοσοκομειακά φαρμακεία διαθέτουν αποθέματα φαρμάκων που μετά βίας επαρκούν για τους νοσηλευόμενους ασθενείς.

Η ετήσια κατανάλωση φαρμάκων στο ΕΣΥ αγγίζει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ και αυξάνεται -σε ετήσια βάση- έως και κατά 20%. Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) έχει προειδοποιήσει με σειρά εγγράφων την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναφέροντας ότι στα 132 νοσοκομεία της χώρας υπηρετούν μόλις 286 φαρμακοποιοί, αριθμός ο οποίος υπολείπεται κατά 45% των οργανικών θέσεων.

Σε δέκα νοσοκομεία δεν υπάρχει ούτε ένας φαρμακοποιός και σε 56 υπηρετεί μόλις ένας φαρμακοποιός, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η κάλυψη της εφημερίας.

Περιφέρεια
Σήμα κινδύνου για τις εφημερίες

Προβλήματα στελέχωσης της εφημερίας αντιμετωπίζουν νοσοκομεία της περιφέρειας. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κ. Δ. Βαρνάβας. Ο κ. Βαρνάβας αναφέρει ότι υπάρχει κραυγή αγωνίας από φορείς τοπικών κοινωνιών και τις ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών Σύρου, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Ρόδου, Δυτικής Μακεδονίας, Ξάνθης, Κιλκίς, Αιτωλοακαρνανίας, Νίκαιας, Δυτικής Αττικής, Τρικάλων, Ρεθύμνου, Χανίων, Χαλκιδικής, Λακωνίας, Μαγνησίας και Λάρισας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ