Κάθε Ελληνας πληρώνει 308 ευρώ για φάρμακα

Της Ελένης Πετροπούλου

Το ποσό των 308 ευρώ πληρώνει για φάρμακα το χρόνο κατά μέσο όρο κάθε Έλληνας, με τους οικονομικά ασθενέστερους αναλογικά να δαπανούν περισσότερα για την υγεία τους!

Την ίδια στιγμή, περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης επιχειρεί η κυβέρνηση με την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και το ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας. Όπως δήλωσε, χθες, ο υπουργός Υγείας, Δ. Αβραμόπουλος, τα μέτρα αυτά «βάζουν φραγμό στην ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση και διασφαλίζουν ότι κανένα φάρμακο δεν θα χορηγείται για ασθένεια άσχετη με αυτή του ασφαλισμένου».

«Αγαθό»
Ο υπουργός, μιλώντας σε ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, χαρακτήρισε το φάρμακο ως κοινωνικό αγαθό, αλλά και βιομηχανικό προϊόν. Αναφερόμενος στα μέτρα για την εξάλειψη της ασυδοσίας στη συνταγογράφηση και την αδικαιολόγητη επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων, σημείωσε πως η επιβάρυνση αυτή θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους και αποτελεί απειλή για τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου και της δημοσιονομικής προοπτικής της χώρας.

Για τη φαρμακευτική δαπάνη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος κ. Δ. Φιλιώτης υποστήριξε ότι «το πραγματικό πρόβλημα είναι οι αφύλακτες πύλες από τις οποίες διαρρέουν προς επιτήδειους μεγάλα και άγνωστα ποσά, τα οποία μόνο να τα υπολογίσουμε θεωρητικά μπορούμε». Και πρόσθεσε ότι απαιτείται μηχανοργάνωση των Ταμείων και των νοσοκομείων για πάταξη της εισφοροδιαφυγής, της κακοδιαχείρισης και της σπατάλης.

Ο καθηγητής Οικονομίας κ. Γ. Μέργος επεσήμανε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία αντιμετωπίζουν επιβράδυνση στα έσοδά τους λόγω της κρίσης, όμως ταυτόχρονα υπάρχει η ανάγκη πληρωμής των συντάξεων, χωρίς περιθώρια επιβράδυνσης. Στα οικονομικά προβλήματα των ταμείων συμπεριέλαβε την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, τις νέες τεχνολογίες και την κατανάλωση υπηρεσιών υγείας από τους μετανάστες.

Πάντως, η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για την έρευνα, διαθέτοντας μόλις 0,6% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι 2% και στην Ε.Ε. 1,8%.

Στοιχεία για τη φαρμακευτική δαπάνη

Στα 308 ευρώ ανέρχεται η κατά κεφαλήν δαπάνη για το φάρμακο στην Eλλάδα.

Aπό το σύνολο των δαπανών για την υγεία, το 4,17% αφορά στο φάρμακο.

Mόλις 0,1% του AEΠ διαθέτει η χώρα μας για την έρευνα και την ανάπτυξη του φαρμάκου.

Mια από τις χειρότερες θέσεις κατέχει η χώρα μας σε ό,τι αφορά την προστασία των επιχειρήσεων που θέλουν να επενδύσουν (κατέχει την 100η θέση σε σύνολο 137).

Tο 48,9% του πληθυσμού συντηρείται από τους εργαζόμενους κι αυτό σημαίνει μελλοντική «βόμβα» στα ασφαλιστικά ταμεία!

O μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής των πωλήσεων φαρμάκου στη χώρα μας ήταν 16,7% την περίοδο 2000-2007.