ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (κύριο άρθρο): Η αποκατάσταση του μισθολογίου των γιατρών αποτελεί όρο επιβίωσης του ΕΣΥ

Μέχρι πριν λίγο καιρό η κυβέρνηση απόφευγε την οποιανδήποτε συζήτηση για το μισθολόγιο των γιατρών. Ακόμη και στο αίτημα για αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών η απάντηση του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών κ. Πετραλιά ήταν αρνητική, με το αιτιολογικό ότι η κυβερνητική φορολογική πολιτική είναι άτεγκτη και δε μπορούν να υπάρξουν εξαιρέσεις για τους γιατρούς.

Αίφνης ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει στη ΔΕΘ αυτοτελή φορολόγηση 22% στις εφημερίες, προφανώς πιεζόμενος από τα γεγονότα του καλοκαιριού και τη σφοδρή αντίδραση του ΠΙΣ, φοβούμενος ότι αποξενώνεται από την προνομιακή θέση που κατείχε έως τώρα η ΝΔ στην ιατρική κοινότητα.

Βέβαια το μέτρο της αυτοτελούς φορολόγησης πάει για την επόμενη άνοιξη και καθόλου απίθανο να μεταφερθεί το επόμενο φθινόπωρο, όμως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας το πανηγύρισε δεόντως, δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα πίνακες με αμοιβές, τους οποίους πιθανολογούμε πως δεν τους έβγαλε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά μάλλον από την.. κοιλιά της.

Φαίνεται όμως πως στους φιλοκυβερνητικούς κύκλους που διαθέτουν ψήγματα σωφροσύνης και αντανακλαστικά πολιτικής επιβίωσης το θέμα των αμοιβών στους γιατρούς ΕΣΥ βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα. Καθόλου τυχαία λοιπόν η ναυαρχίδα του φιλοκυβερνητικού τύπου, η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, αναδεικνύει το θέμα ως κύριο άρθρο στην πρώτη σελίδα, υπό τον τίτλο «Οι μισθοί που αξίζουν».

Γράφει λοιπόν:

«Λόγω της χρεοκοπίας, επικράτησε το στερεότυπο ότι όλοι οι μισθοί στο Δημόσιο συνιστούν σπατάλη με πελατειακά κίνητρα. Κατέληξαν έτσι να υποβαθμιστούν ανεπίτρεπτα οι αμοιβές και το status μάχιμων δημόσιων λειτουργών. Η προσπάθεια αποκατάστασης αυτής της αδικίας εις βάρος των ιατρών του δημόσιου συστήματος υγείας είναι πλέον όρος επιβίωσης και για το ίδιο το σύστημα και πρέπει να συνεχιστεί».