Καθυστερήσεις στη διακομιδή τραυματιών «κοστίζουν ανθρώπινες ζωές»

Αθήνα
Πολλοί από τους 2.00 ανθρώπους που σκοτώνονται κάθε χρόνο σε τροχαία θα είχαν ζήσει αν δεν υπήρχε τόσο μεγάλη καθυστέρηση στη διακομιδή των τραυματιών και την περίθαλψη τους στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, δείχνει έρευνα που κάλυψε 35 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα.

Η κατάσταση καταδεικνύει «την κακή οργάνωση που υπάρχει στα ελληνικά νοσοκομεία, τα ελλιπή μέσα, την κακή διαλογή, την αντιμετώπιση των ασθενών από μη κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, καθώς και τη μη εφαρμογή συγκεκριμένων πρωτοκόλλων» δήλωσε ο Στυλιανός Κατσαραγάκης, ο καθηγητής Χειρουργικής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής.

Ο Δρ Κατσαραγάκης παρουσίασε τα αποτελέσματα της 1ης Πανελλαδικής Καταγραφής Τραύματος, η οποία εξέτασε 8.862 περιστατικά που διακομίστηκαν σε 35 νοσοκομεία σε διάστημα 12 μηνών.

Στην Ελλάδα καταγράφονται κάθε χρόνο 24.000 τροχαία ατυχήματα, 2.000 θάνατοι και 32.000 τραυματισμοί, από τους οποίους οι 7.000 κρίνονται σοβαροί. Τα μισά ατυχήματα προκαλούνται από άτομα ηλικίας 21-44 ετών και το 68,2% των τραυματιών είναι ηλικίας έως 54 ετών.

Σύμφωνα με την έρευνα η καθυστέρηση στη διακομιδή των τραυματιών φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις τα 54 λεπτά.

Ακόμα όμως και όταν φτάσουν στο νοσοκομείο, οι ασθενείς αργούν να εξεταστούν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) 

Όπως μάλιστα σημείωσε ο Κατσαραγάκης, ο χρόνος αναμονής στα ΤΕΠ είναι μεγαλύτερος στα βαριά περιστατικά, «τη στιγμή που θα περίμενε κάποιος ότι θα συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο».

Έτσι, ασθενείς των οποίων ο θάνατος θα μπορούσε να αποτραπεί παραμένουν στο ΤΕΠ περισσότερο από 1,5 ώρα, ενώ αρκετοί διακομίζονται τελικά από το ΤΕΠ σε άλλο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις η μεταφορά ασθενών από τα ΤΕΠ στο χειρουργείο ή τη μονάδα Εντατικής Θεραπείας καθυστερεί έως και 3 ώρες. 

Μάλιστα, το 90% των θανάτων καταγράφεται εντός της λεγόμενης «χρυσής ώρας», της κρίσιμης περιόδου μεταξύ 10 λεπτών και 3 ωρών, επισήμανε ο κ. Κατσαραγάκης. 

Ο καθηγητής, τέλος, επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τη δημιουργία κέντρου τραύματος και στην Ελλάδα. 

 

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ