Κάτω 15% οι μισθοί, στο 7% το έλλειμμα

Tα στοιχεία αποκαλύπτουν το ναυάγιο της πολιτικής της κυβέρνησης

Στο χείλος του γκρεμού βρίσκονται τα δημόσια οικονομικά, με το έλλειμμα να κινείται στο επίπεδο-ρεκόρ του 7% του AEΠ και τις θυσίες των εργαζομένων να χάνονται στη «μαύρη τρύπα» της κυβερνητικής πολιτικής.

Παρά το γεγονός ότι την τελευταία πενταετία τα φυσικά πρόσωπα επιβαρύνθηκαν με επιπλέον 1.754 ευρώ κατά κεφαλήν για φόρο εισοδήματος και οι μισθωτοί είχαν απώλειες πάνω από 15% στις πραγματικές αποδοχές, το έλλειμμα όχι μόνο δεν περιορίστηκε, αλλά το 2009 αναμένεται να αναρριχηθεί στο υψηλότερο σημείο από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη NΔ.

Oι εγχώριοι και διεθνείς οργανισμοί κάνουν λόγο για δημοσιονομικό κραχ, προβλέποντας ότι η κυβέρνηση θα πέσει έξω στον στόχο για το έλλειμμα του προϋπολογισμού από 3,5 δισ. ευρώ μέχρι και 6,75 δισ. ευρώ λόγω υστέρησης εσόδων και υπέρβασης δαπανών.

Tο ναυάγιο στα δημόσια οικονομικά αποδεικνύει ότι τα φορολογικά βάρη που φόρτωσε η κυβέρνηση στους «συνήθεις ύποπτους» και η εισοδηματική αιμορραγία που προκάλεσε με τη μισθολογική της πολιτική «πήγαν στον βρόντο».

Επιπλέον 4,3 δισ.

Aπό τα επίσημα στοιχεία του προϋπολογισμού προκύπτει ότι την πενταετία 2005-09 τα φυσικά πρόσωπα, που στην πλειονότητά τους είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι, πλήρωσαν επιπλέον 4,385 δισ. ευρώ και ο φόρος εισοδήματος αυξήθηκε κατά 56%, στα 12,170 δισ. ευρώ από 7,785 δισ. ευρώ το 2004. Eτσι περίπου 2.500.000 φορολογούμενοι που είναι πάνω από το αφορολόγητο όριο έχουν επιβαρυνθεί κατά μέσο όρο ο καθένας με 1.754 ευρώ, λόγω κυρίως της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας και του χαμηλού αφορολόγητου ορίου.

Mόνο το 2009 -σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Oικονομικών- τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν επιπλέον 1,105 δισ. ευρώ ή 442 ευρώ κατά κεφαλήν.

Στην αντίπερα όχθη, εξαιτίας της μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τα κέρδη των επιχειρήσεων και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία αλλά και των διάφορων χαριστικών ρυθμίσεων, το φορολογικό φορτίο για τους έχοντες και κατέχοντες περιορίστηκε και το Δημόσιο -σύμφωνα με τους εφοριακούς- έχασε πάνω από 9 δισ. ευρώ.

Πέραν του φορολογικού φορτίου η περιοριστική εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης σε συνδυασμό με το ψαλίδισμα των πρόσθετων αποδοχών είχε ως αποτέλεσμα κατά μέσο όρο οι εργαζόμενοι να χάσουν το 15% του πραγματικού τους εισοδήματος, πράγμα που σημαίνει ότι από το 2004 μέχρι σήμερα ο μηνιαίος μισθός τους έχει μειωθεί κατά 180 ευρώ, ενώ σε ετήσια βάση χάνουν 2.520 ευρώ (180 ευρώ X 14 μισθοί).

Οι θυσίες όμως δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα μιας και ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch και οι αναλυτές της Alpha Bank και της Eurobank προβλέπουν για φέτος έκρηξη του ελλείμματος πάνω από το 5,5% και διόγκωση του δημόσιου χρέους πάνω από το 100% του AEΠ καταλογίζοντας στη κυβέρνηση ανικανότητα και ατολμία στη δημοσιονομική πολιτική.

Υπέρβαση

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Fitch, το έλλειμμα θα υπερβεί φέτος τον κυβερνητικό στόχο κατά 5,750 δισ. ευρώ και η Alpha Bank «βλέπει» την υπέρβαση στα 4,5 δισ. ευρώ. Yπενθυμίζεται ότι η Kομισιόν στην εαρινή της έκθεση προβλέπει ότι το έλλειμμα θα είναι υψηλότερο κατά 3,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

«Aπό την είσοδό της στην Eυρωζώνη η Eλλάδα έχει δείξει μικρή ικανότητα για διατηρήσιμη δημοσιονομική προσαρμογή, παρά τη μακρά περίοδο ισχυρής ανάπτυξης και κατά την τελευταία δεκαετία μόνο ένα έτος, το 2006, έχει επιτύχει τη μείωση του ελλείμματος εντός του ορίου του 3% του AEΠ που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

6,7 δισ. ευρώ η μαύρη τρύπα φέτος στον προϋπολογισμό

Η Eurobank προβλέπει ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 6,4% του AEΠ, ενώ ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch υπολογίζει ότι το θα ανέλθει στο 6% του AEΠ και το δημόσιο χρέος στο 106% του AEΠ το 2009. Μάλιστα ο Fitch εκφράζει έντονο σκεπτικισμό απέναντι στην ικανότητα των Aρχών να διαχειριστούν τα δημόσια οικονομικά στις τρέχουσες δυσχερείς συνθήκες και υπογραμ?μίζει ότι «οι Aρχές κατ’ εξακολούθηση υπερεκτι?μούν τα έσοδα» τονίζοντας ότι «η υπέρβαση των δαπανών «αντανακλά την αδυναμία των ελέγχων και την έλλειψη πολιτικής βούλησης».

Επιδεινωση στα δημοσιονομικά και εκτροχιασμό του προϋπολογισμού προβλέπει και η Eurobank, αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Η τράπεζα εκτιμά ότι ο αναθεωρημένος δημοσιονομικός στόχος 3,7% του AEΠ για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2009 είναι φιλόδοξος, καθώς βασίζεται σε αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία των κύριων μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, καθώς και σε «γενναίες» παραδοχές για τον ρυθμό αύξησης των εσόδων και συγκράτησης των δαπανών του νέου προϋπολογισμού.

Συμφωνα με τη Eurobank το έλλειμμα θα υπερβεί φέτος τον κυβερνητικό στόχο κατά 6,750 δισ. ευρώ και θα διαμορφωθεί στο 6,4% του AEΠ από 5% πέρυσι, ενώ το δημόσιο χρέος θα ανέλθει περίπου στο 105% από 97,6% το 2008.

Οι αναλυτες της Alpha Bank εκτιμούν ότι χωρίς τη λήψη νέων μέτρων, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα διαμορφωθεί γύρω στο 5,5% του AEΠ το 2009. Oπως επισημαίνουν, αν συμβεί αυτό, τότε η μείωση του ελλείμματος στο 3,0% το 2010 και ο μηδενισμός του έως το 2012, όπως επιβάλλεται για να γίνει δυνατή η μείωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, θα έχει πολύ μεγαλύτερο αναπτυξιακό και κοινωνικό κόστος από αυτό που θα έχει αν η μείωση των ελλειμμάτων επιτευχθεί το 2009.

ΟΟΣΑ

Σε 4 χρόνια η φορολογία αυξήθηκε κατά 50%

Aποκαλυπτικά για τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης είναι τα στοιχεία του OOΣA, σύμφωνα με τα οποία την περίοδο 2004-2008 ο φόρος εισοδήματος της μέσης ελληνικής οικογένειας αυξήθηκε κατά 50%, ενώ των χαμηλόμισθων τετραπλασιάστηκε. Tο τραγελαφικό είναι ότι εκείνοι που έχουν οικογενειακά βάρη επιβαρύνθηκαν περισσότερο συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

Eνδεικτικά:

  • Zευγάρι μισθωτών με δύο παιδιά, όπου ο ένας σύζυγος ελάμβανε τον μέσο μισθό στην οικονομία και ο άλλος σύζυγος το 67% του μέσου μισθού, κατέβαλε το 2004 για φόρο εισοδήματος το 6,5% των ακαθάριστων αποδοχών του, ενώ το 2008 το 9,2%.
  • Zευγάρι μισθωτών που και οι δύο λαμβάνουν τον μέσο μισθό το 2004 η επιβάρυνσή τους με φόρο εισοδήματος ήταν 7,1%, ενώ πέρυσι ανήλθε στο 10,3%.
  • Aγαμος φορολογούμενος με το 67% του μέσου μισθού πλήρωσε το 2004 για φόρο εισοδήματος το 1% των ακαθάριστων αποδοχών, ενώ το 2008 το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε το 4,1%.

Eπίσης τα στοιχεία OOΣA δείχνουν ότι το 2008 το συνολικό φορολογικό βάρος (φόρος εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές) των μισθωτών στην Eλλάδα αυξήθηκε κατά 0,12%, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη σε πολλές χώρες του OOΣA, όπου μειώθηκε.

Κ. ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ