Ο αρμόδιος επίτροπος κοινωνικών υποθέσεων κ. Σπίντλα σημειώνει ότι σχεδόν ένα στα τέσσερα παιδιά στην Ελλάδα διαβιούν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά παιδικής φτώχειας ενώ το ύψος και η αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών είναι μεταξύ των χαμηλότερων στην ΕΕ σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν.
Σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με τα ποσοστά της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα καθώς και τα αίτια αυτής ο αρμόδιος επίτροπος κοινωνικών υποθέσεων κ. Σπίντλα απαντά ότι σχεδόν ένα στα τέσσερα παιδιά στην Ελλάδα διαβιούν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας σε ποσοστό 23% την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 19%.
Ο κ. Σπίντλα, επικαλούμενος σχετική έκθεση της Κομισιόν, επισημαίνει ότι τα κύρια αίτια της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα είναι συνήθως το γεγονός των χαμηλών μισθών ή της εργασίας του ενός εκ των δύο γονέων και συγκεκριμένα της ανεργίας που πλήττει τον γυναικείο πληθυσμό.
Σύμφωνα δηλαδή με τον Επίτροπο η παιδική φτώχεια στην Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των χαμηλών εισοδημάτων, της ανέχειας καθώς και των υψηλών ποσοστών ανεργίας των γυναικών.
Εξαιρετικά επικριτικός παρουσιάζεται επίσης ο Επίτροπός Σπίντλα για το χαμηλό ύψος και την υψηλή αναποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών για την καταπολέμηση της φτώχειας στην Ελλάδα.
Στην απάντηση του επισημαίνει ότι «το ύψος και η αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών είναι μεταξύ των χαμηλότερων στην ΕΕ» και καταλήγει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να χαράξει «ολοκληρωμένες στρατηγικές με σκοπό την καλύτερη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος, τόσο εντός όσο και εκτός εργασίας, και τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε ποιοτικές θέσεις εργασίας, ιδίως για τα μέλη του νοικοκυριού που έχουν το δευτερεύον εισόδημα.»