ΚΕΕΛΠΝΟ: Ενοχή και για τους τέσσερις κατηγορούμενους προτείνει ο εισαγγελέας

Την πρόταση του στη δίκη για το αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ κατέθεσε ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Σπύρος Παππάς, ζητώντας ενοχή και για τους τέσσερις κατηγορούμενους.

Στο εδώλιο βρίσκονται ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρος Παπαδημητρίου, ο πολιτευτής της Ν.Δ., Σταμάτης Πουλής, η σύζυγός του, Ανδρονίκη Θεοφιλάτου και η πρώην οικονομική διευθύντρια του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αικατερίνη Πολύζου.

Η δίκη αφορά στις 22 παράνομες συμβάσεις, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο, προκάλεσαν ζημία η οποία ξεπερνά τα 250 χιλιάδες ευρώ σε βάρος του Δημοσίου την περίοδο 2013-2014, όταν υπουργός Υγείας ήταν ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Οι τέσσερις είναι αντιμέτωποι με τις κακουργηματικές κατηγορίες της απιστίας κατ’ εξακολούθηση με περιουσιακή πράξη άνω των 120.000 ευρώ και της συνέργειας στην ως άνω πράξη.

Στην τοποθέτησή του ο εισαγγελέας Εφετών, Σπύρος Παππάς, ξεκινώντας από την παραδοχή ότι πράγματι «σε έκτακτες περιπτώσεις επιτρέπονται γρήγορες προσλήψεις», στην περίπτωση των 22 συμβάσεων δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις για να θεωρηθούν νόμιμες.

Σε άλλο σημείο ανέφερε πως «εάν πρόκειται για προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού θα έπρεπε να υλοποιούνται με συμβάσεις έργου ώστε να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες» και υπογράμμισε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ επιβαρύνθηκε κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τις επίδικες προσλήψεις.

Σύμφωνα με τον Σπύρο Παππά «από την ακροαματική διαδικασία αποδείχτηκε ότι την περίοδο εκείνη υπήρχαν ζητήματα δημόσιας Υγείας», ωστόσο,  «οι προσλήψεις αυτές δεν κάλυψαν στο σύνολό τους ανάγκες δημόσιας Υγείας και δεν υπήρχε αναγκαιότητα πρόσληψης».

Στάθηκε, ακόμη, σε ορισμένες περιπτώσεις από τις 22 προσλήψεις, όπως όσους προσελήφθησαν στο γραφείο τύπου του τότε υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη σε άσχετα πόστα, όπως για παράδειγμα στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου υγείας ή στο γραφείο τύπου του υπουργού.

Σχετικά με τον τότε διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρο Παπαδημητρίου, ο κ. Παππάς σημείωσε πως «υπέγραψε τις μισθοδοτικές καταστάσεις των 22 εξωτερικών συνεργατών γνωρίζοντας ότι προσλήφθηκαν παρανόμως και δεν κάλυπταν αναγκαίες ανάγκες».

Για να συμπληρώσει ότι ο κ. Παπαδημητρίου ουδέποτε εισηγήθηκε στο ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ «την αναγκαιότητα πρόσληψης προσωπικού».

Ο εισαγγελέας Εφετών πρότεινε την ενοχή και για τους άλλους τρεις κατηγορούμενους για το αδίκημα της συνέργειας στην απιστία σε βαθμό κακουργήματος, προσδιορίζοντας τη ζημία στο ποσό των 188.000 ευρώ. Με βάση το κατηγορητήριο η ζημία του ΚΕΕΛΠΝΟ ανήλθε σε 251.629 ευρώ.

Σημειώνεται πως ο κ. Παππάς έκρινε ότι περίπου 63.000 ευρώ από τα χρήματα αυτά αφορούσαν σε προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών σε νοσοκομεία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ακόμα και σήμερα κανένας γιατρός δεν είναι περιττός στο ΕΣΥ», και άρα οι προσλήψεις τους δε ζημίωσαν το Δημόσιο.

Όσον αφορά τον Σταμάτη Πουλή ο εισαγγελέας τόνισε ότι υπέγραψε σε δεύτερο χρόνο έγγραφα προκειμένου να δικαιολογήσει ετεροχρονισμένα, τον Δεκεμβριο του 2013, τις προσλήψεις σε μια προσπάθεια  νομιμοφανειας.

Για τις κατηγορούμενες Ανδρονίκη Θεοφιλάτου και Αικατερίνη Πολύζου, ο εισαγγελέας τόνισε ότι «γνώριζαν το παράνομο των προσλήψεων και ότι δεν υπήρχε ταμειακό υπόλοιπο από τα προγράμματα χορηγιών». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το κατηγορητήριο η αμοιβή των 22 εξωτερικών συνεργατών είχε προέλθει από χορηγία της «ESTEE LAUDER» το 2006.

Υπενθυμίζεται ότι στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες και είχαν επιρρίψει ευθύνη στην πρώην πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κρεμαστινού.

Η τελική απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται τον Ιουλιο.