Από Νίνα Κομνηνού
Το σχέδιο θωράκισης του ελληνικού πληθυσμού έναντι της φετεινής γρίπης, με αιχμή του δόρατος τους επαγγελματίες υγείας, παρουσίασε την Τετάρτη το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Θεόφιλος Ρόζεμπεργκ και οι υπεύθυνοι επιστήμονες του Κέντρου δίνουν έμφαση στον εμβολιασμό των γιατρών, των νοσηλευτών, του προσωπικού των νοσοκομείων και γι αυτό το λόγο έχουν ξεκινήσει ήδη τους εμβολιασμούς με αντιγριπικά εμβόλια μέσα στους χώρους εργασίας των επαγγελματιών υγείας, ύστερα από τη δωρεά 18.000 εμβολίων από τις δύο παρασκευάστριες εταιρείες.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος κάνει έκκληση στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να χορηγούν άμεσα, γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία τις συνταγές για τα αντιγριπικά εμβόλια σε άτομα υψηλού κινδύνου.
«Πρέπει να πείσουμε τους επαγγελματίες της Υγείας ότι είναι θέμα κοινωνικής και επαγγελματικής υπευθυνότητας να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης, ειδικά αν απασχολούνται σε ΜΕΘ και άλλες δομές διαχείρισης σοβαρών περιστατικών», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος.
«Στόχος είναι να αυξηθεί από 10% πέρσι στο 20% ο εμβολιασμός του προσωπικού των δομών υγείας», εξήγησε η Ξανθή Δεδούκου, ιατρός του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ ανέφερε ότι έχει εξασφαλιστεί και η επάρκεια των εμβολίων και των αντιικών φαρμάκων συνολικά για την χώρα, ώστε ακόμα και σε περίοδο αυξημένης ζήτησης, συνήθως τον Δεκέμβριο, να μην παρατηρηθεί πρόβλημα.
Φέτος ο κυρίαρχος ιός της γρίπη είναι ο Η3Ν2 που καλύπτεται από το 3δύναμο εμβόλιο που κυκλοφορεί στην χώρα μας. Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι φέτος αναμένονται 36.000 θάνατοι εξαιτίας της γρίπης.
«Ο Η3Ν2 προτιμά μεγάλες ηλικίες, ενώ ο Η1Ν1 πιο μικρές. Όσοι νόσησαν πέρσι από Η1Ν1 δε σημαίνει ότι έχουν ανοσία φέτος. Πρέπει να εμβολιαστούν πάλι. Επίσης, λάβετε υπόψη ότι πέρσι ένα στα τέσσερα σοβαρά περιστατικά γρίπης είχαν αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος, δηλαδή ήταν παχύσαρκα ή υπέρβαρα. Ο εμβολιασμός φέτος πρέπει να φτάσει στο 75% του πληθυσμού ωστε να μην έχουμε επιβάρυνση του συστήματος Υγείας» τόνισε ο επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ και αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας.
Πέρσι 197 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω επιπλοκών της γρίπης και 408 νοσηλεύθηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.