Κλειστό εξαιτίας της έλλειψης… προσωπικού είναι το περίφημο κέντρο υγείας αστικού τύπου του Ευόσμου. Παρά το γεγονός ότι έπειτα από καθυστερήσεις και περιπέτειες ετών το κτίριο είναι τελικά έτοιμο και έχει γίνει και η προμήθεια του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού, το κέντρο δεν μπορεί να λειτουργήσει, διότι δεν υπάρχει προσωπικό
της Νικολέτας Μπούκα
Μόλις πριν από τρεις ημέρες ο δήμαρχος Ευόσμου Δημήτρης Χατζηβρέττας συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρη Αβραμόπουλο, προκειμένου να ενημερωθεί για το μέλλον του κέντρου υγείας αστικού τύπου, το οποίο, όταν θα λειτουργήσει, πρόκειται να είναι το πρώτο στη Βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο, ο υπουργός, αν και τον περασμένο Απρίλιο δήλωνε ότι το κέντρο θα ήταν πλήρως εξοπλισμένο και επανδρωμένο έως το Σεπτέμβριο, δεν ήταν σε θέση να δώσει ξεκάθαρη απάντηση για τον τρόπο με τον οποίο θα ρυθμιστεί η στελέχωσή του.
“Υπάρχουν δύο σενάρια, χωρίς όμως να γνωρίζουμε ποιο από τα δύο θα υλοποιηθεί. Το ένα προβλέπει την πρόσληψη προσωπικού για το κέντρο υγείας αστικού τύπου και το δεύτερο τη μετάταξη εργαζομένων από διάφορα νοσοκομεία. Πάντως, συνολικά προβλέπεται η στελέχωσή του με 137 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 40 θα είναι γιατροί”, δηλώνει στη “ΜτΚ” ο δήμαρχος Ευόσμου Δημήτρης Χατζηβρέττας.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατασκευής του κτιρίου κι έχει διαμορφωθεί και ο αύλειος χώρος, ενώ εκτιμάται ότι εάν τελικά διασαφηνιστεί ο τρόπος στελέχωσής του, το κέντρο υγείας αστικού τύπου ίσως είναι έτοιμο να λειτουργήσει έως το τέλος του 2008.
Βέβαια, το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι οι εργασίες κατασκευής του θα ξεκινούσαν έως τις αρχές του 2004. Τελικά, η ανάθεση του έργου στον εργολάβο έγινε μόλις στις αρχές Σεπτεμβρίου 2005. Η θεμελίωση του αστικού κέντρου υγείας επρόκειτο να γίνει στις αρχές Αυγούστου 2006, ωστόσο η καθυστέρηση στην έκδοση της οικοδομικής άδειας ανέβαλε τη θεμελίωση αρχικά για τα μέσα Σεπτεμβρίου και τελικά για τα μέσα του Οκτωβρίου του 2006. Έτσι, παρά τις αρχικές φιλοδοξίες των αρμόδιων φορέων υγείας να αποτελέσει το συγκεκριμένο κέντρο υγείας αστικού τύπου το πρώτο που θα λειτουργούσε στην Ελλάδα, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.
“Το κέντρο θα αποτελεί ένα μικρό νοσοκομείο και θα δέχεται περιστατικά που δεν χρειάζονται τριτοβάθμια περίθαλψη. Επιπλέον, θα έχει τη δυνατότητα για βραχεία νοσηλεία κάποιων ασθενών για 24 ώρες. Πάντως, όταν λειτουργήσει, θα εξυπηρετήσει όχι μόνο τον Εύοσμο, αλλά όλη τη δυτική Θεσσαλονίκη, δηλαδή πάνω από 300.000 πολίτες”, τονίζει ο κ. Χατζηβρέττας. “ΠΑΓΩΣΕ” ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΦΡΑΓΚΩΝ
Στο μεταξύ, γεφύρι της… ¶ρτας συνεχίζει να θυμίζει η περίπτωση του κέντρου υγείας αστικού τύπου στην οδό Φράγκων (το παλιό Β’ νοσοκομείο “¶γιος Παύλος”, το γνωστότερο ως “Καλόγριες”), του οποίου η κατασκευή και λειτουργία “κόλλησαν”, με αποτέλεσμα η τύχη του να παραμένει προς το παρόν… άγνωστη. Παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις των αρμοδίων για τη γρήγορη και πολλά υποσχόμενη λειτουργία του, η οποία θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία της πόλης, ακόμη δεν είναι έτοιμο.
Αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι το συγκεκριμένο κέντρο υγείας αστικού τύπου θα ήταν έτοιμο τον Αύγουστο του 2006, μέχρι σήμερα προέκυψαν διάφορα άλυτα προβλήματα που αφορούσαν τόσο την εύρεση νερού στα θεμέλια του κτιρίου όσο και στη στασιμότητά του.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχει ήδη ζητηθεί η έγκριση χρηματοδότησης ύψους 750.000 ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας για τη νέα μελέτη που απαιτείται για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος.
Την ίδια στιγμή, από το Νοέμβριο του 1999 μέχρι σήμερα η πολιτεία συνεχίζει να πληρώνει ενοίκιο για ένα κτίριο-φάντασμα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενοίκιο ξεκίνησε από 8.800 ευρώ το μήνα κι έχει φτάσει στις 14.000 ευρώ.
“Γίνεται μια απαράδεκτη κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος για ένα κλειστό κτίριο, αρκεί να σκεφτεί κανείς πόσα εκατομμύρια έχουν δοθεί όλα αυτά τα χρόνια. Το συγκρότημα αυτό θα μπορούσε να μην είχε κλείσει, αλλά να αξιοποιηθεί, για να στεγαστούν εκεί τα γραφεία των πρώην ΔΥΠΕ. Τώρα ξοδεύουμε σχεδόν 54.000 ευρώ για το κτίριο των ΔΥΠΕ κι άλλα περίπου 14.000 ευρώ για το κτίριο της Φράγκων. Θα μπορούσαμε όμως να δίνουμε 14.000 ευρώ για την προσωρινή έστω στέγαση των ΔΥΠΕ, αντί να κρατάμε ένα κτίριο κλειστό επί τόσα χρόνια”, τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου “¶γιος Παύλος” Δημήτρης Βαλαρούτσος. Στο “περίμενε” Σέρρες και Καλλικράτεια
Στο μεταξύ, δημοπρατήθηκε το κέντρο υγείας αστικού τύπου στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής κι έχει μπει ο εργολάβος για την έναρξη των εργασιών. Το νέο κτίριο θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο που ανήκε στην Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών και είχε παραχωρηθεί στο δήμο. Το κέντρο, προϋπολογισμού 5 εκατομμυρίων ευρώ και εκτάσεως 2.600 τετρ. μ. θεμελιώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο από τον υπουργό Υγείας, ο οποίος είπε ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.
Όσο για το κέντρο υγείας αστικού τύπου που πρόκειται να λειτουργήσει στις Σέρρες, ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι αυτό θα στεγαστεί στις εγκαταστάσεις του παλαιού νοσοκομείου της πόλης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.