Το δίλημμα «ιδιωτικό ή δημόσιο μαιευτήριο» απασχολεί εντονότερα τις Ελληνίδες τα τελευταία χρόνια…
Ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν να γεννήσουν σε δημόσια ιδρύματα ακολουθεί ανοδική πορεία, με τους τοκετούς σε κλινικές του ΕΣΥ να αυξάνονται ακόμη και στην Αθήνα, όπου τα 6 από τα 10 παιδιά που έρχονται στον κόσμο γεννιούνται σε ιδιωτικό μαιευτήριο.
Ως κύριοι λόγοι προβάλλουν η εμπιστοσύνη που αποπνέει ένα οργανωμένο δημόσιο ίδρυμα και οι οικονομικές δυσκολίες, αφού το κόστος για γέννα σε ιδιωτικό έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη: Αγγίζει έως και τις… 12.000 ευρώ μόνο για το δωμάτιο.
Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας η περίπτωση της παρουσιάστριας Μπέτυς Μαγγίρα, η οποία επέλεξε το νοσοκομείο «Αρεταίειο» για να γεννήσει. Οπως φαίνεται, η επιλογή του δημόσιου μαιευτηρίου παύει σταδιακά να αποτελεί λύση ανάγκης για άπορους ή αλλοδαπούς και μετατρέπεται σε συνειδητή επιλογή.
Τη νέα τάση επιβεβαιώνει και ο καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας και διευθυντής της Α’ Μαιευτικής Κλινικής του «Αλεξάνδρα», κ. Αριστείδης Αντσακλής: «Είναι γεγονός ότι παρατηρείται αύξηση στην κίνηση του νοσοκομείου από πλευράς Ελληνίδων. Ολο και περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να επιλέγουν το «Αλεξάνδρα» για να γεννήσουν.
Ιατρική αντιμετώπιση
Και αυτό είναι κάτι που το πετύχαμε με πολλή προσπάθεια», εξηγεί. «Φτιάξαμε μονόκλινα δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια, ώστε να υπάρχει διαχωρισμός κατά Ταμείο. Η ιατρική αντιμετώπιση είναι ίδια, όμως οι συνθήκες του δωματίου αλλάζουν. Από κει και πέρα υπάρχουν πολλές γυναίκες που θέλουν μια πανεπιστημιακή κλινική, η οποία παρέχει σαφώς μεγαλύτερη ασφάλεια σε πολλά επίπεδα, έχει εξειδικεύσεις, καρδιολογική κλινική για επιπλοκές κ.λπ. Είναι αλήθεια. Το λέω εγώ που είμαι παράλληλα μέτοχος σε ιδιωτικό μαιευτήριο ότι το δημόσιο σύστημα είναι πιο ασφαλές από οποιαδήποτε άλλη κλινική. Εχει άλλες αρχές και έχει κανόνες, δεν στηρίζεται στην προσωπική επιλογή του γιατρού».
Ο ίδιος προσθέτει ότι η οικονομική κρίση συμβάλλει στην απόφαση αυτή. Αλλωστε, το μονόκλινο στο «Αλεξάνδρα» και στο «Ελενα Βενιζέλου» κοστίζει 130 ευρώ τη βραδιά, ενώ το αντίστοιχο σε μια ιδιωτική κλινική τιμολογείται στα 1.300 ευρώ…
Αυξημένη προσέλευση εντοπίζεται με βάση τα στοιχεία και στο μαιευτήριο «Ελενα», το οποίο πρόσφατα ανακαίνισε τους τελευταίους ορόφους του, διαμορφώνοντας δωμάτια κατηγορίας λουξ, τα οποία απέχουν μακράν από τη διαδεδομένη εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων.
Λειτουργία
Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Αντσακλή, υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια να ανατραπεί πλήρως ο αρνητικός συσχετισμός για τα δημόσια μαιευτήρια. «Εάν το κράτος λειτουργούσε λίγο πιο έξυπνα, θα είχαν κλείσει όλες οι ιδιωτικές κλινικές», λέει. «Με πολύ λίγα χρήματα μπορούν να βελτιωθούν οι ξενοδοχειακές υποδομές, ενώ παράλληλα μπορεί να χτιστεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στο δημόσιο σύστημα υγείας, ώστε να μην επιλέγουν οι γυναίκες γιατρό αλλά μαιευτήριο».
Ταμεία
«Ψίχουλα» το επίδομα τοκετού
Το δίλημμα «ιδιωτικό ή δημόσιο μαιευτήριο», που κερδίζει έδαφος όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, έχει και μια άλλη όψη. Τα επιδόματα τοκετού που παρέχουν τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν προσφέρουν παρά ελάχιστη ανακούφιση σε σχέση με το δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος που απορρέει από μια γέννα σε ιδιωτικό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γυναίκες που εργάζονται στο Δημόσιο λαμβάνουν 1.000 ευρώ μόλις φέρουν στον κόσμο το παιδί τους, το επίδομα τοκετού στο ΙΚΑ είναι 991,20 ευρώ, ενώ στο ΤΕΒΕ διαμορφώνεται στα 800 ευρώ…
Στο «Ελενα» γέννησε η Β. Κωνσταντίνου
Εμενα σε μονόκλινο και πλήρωσα 400 €
Η υψηλή ασφάλεια που παρέχει ένα δημόσιο μαιευτήριο, το «baby rooming» δηλαδή, η τακτική να μένει το νεογνό στον θάλαμο της μητέρας καθ’ όλη την παραμονή στο μαιευτήριο και οι πολύ χαμηλές τιμές ήταν οι λόγοι που οδήγησαν την κ. Βασιλική Κωνσταντίνου να γεννήσει και τα τρία της παιδιά στο «Ελενα», ένα δημόσιο μαιευτήριο, ενώ είχε την επιλογή του ιδιωτικού.
«Οταν έμεινα έγκυος για πρώτη φορά, ρώτησα τον γυναικολόγο μου πού θα γεννήσω», διηγείται η ίδια. «Εμένα με ενδιέφερε περισσότερο το θέμα της ασφάλειας για μένα και για το παιδί, ήξερα πως σε περίπτωση που οτιδήποτε πάει στραβά σε μια γέννα σε μεταφέρουν σε δημόσιο μαιευτήριο, γνώριζα ότι ο εξοπλισμός είναι αρτιότερος και δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να μπω σε διαδικασία να ρισκάρω. Ο γιατρός μου εργαζόταν τότε στο «Αλεξάνδρα» και στο «Λητώ» και χωρίς άλλη κουβέντα μου απάντησε ότι θα γεννήσω στο «Λητώ». Δεν μου άρεσε καθόλου η πρακτική του και τον εγκατέλειψα», λέει.
«Ο δεύτερος σοβαρότερος λόγος που προτίμησα το δημόσιο μαιευτήριο ήταν το ότι έχεις το μωρό μαζί σου 24 ώρες το 24ωρο. Το συνηθίζεις, έχεις την ευθύνη για τη φροντίδα του, είσαι σίγουρος ότι δεν λαμβάνει ξένο γάλα όπως στα ιδιωτικά.
Οι δε τιμές ήταν εξευτελιστικές. Ο άντρας μου ακόμη με ευγνωμονεί που επέλεξα δημόσιο μαιευτήριο!», λέει χαριτολογώντας. «Επειδή εργάζομαι στον τομέα της ιατρικής βοήθειας, ήξερα πως στο ιδιωτικό δεν θα γνωρίζω το ακριβές κόστος. Σε περιμένουν εκπλήξεις, αφού ακόμη και το ντεπόν ή το χανζαπλάστ υπερκοστολογούνται. Για κάθε γέννα μου δεν πλήρωσα παραπάνω από 400 ευρώ, ενώ έμενα σε μονόκλινο δωμάτιο. Ο 6ος όροφος του «Ελενα», ο οποίος έχει ανακαινιστεί, περιλαμβάνει τα λουξ δωμάτια που είναι τεράστια, διαθέτουν ανακλινόμενη πολυθρόνα για τον συνοδό και επιτρέπεται να έχεις επισκέψεις όλη μέρα», εξηγεί.
«Αισθάνομαι πολύ τυχερή που επέλεξα δημόσιο μαιευτήριο, καθώς στην πρώτη γέννα μου είχα μια επιπλοκή και νοσηλεύτηκα από τον 6ο μήνα μέχρι να γεννήσω. Αν είχα επιλέξει ιδιωτικό, θα είχαμε ξεπουληθεί. Επίσης, τα 1.000 ευρώ φακελάκι που μπορεί να δώσεις στον γιατρό, το κάνεις γιατί ανά πάσα στιγμή ο καθηγητής ή οποιοσδήποτε άλλος ενώ δεν έχει βάρδια θα έρθει να σε ξεγεννήσει», συνεχίζει.
«Αισθάνομαι πολύ τυχερή που έκανα αυτή την επιλογή. Πρόσφατα επισκέφθηκα μια φίλη που γέννησε σε ιδιωτικό μαιευτήριο και σχεδόν δεν χωρούσε να σηκωθεί από το κρεβάτι. Είναι κρίμα που μια από τις πιο χαρούμενες στιγμές στη ζωή του ανθρώπου έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα…».
Δεκαπλάσιο το κόστος
Χρυσάφι για μια γέννα σε ιδιωτικό μαιευτήριο
Σχεδόν δέκα φορές υψηλότερο είναι το κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι μέλλοντες γονείς για τον τοκετό σε ιδιωτικό μαιευτήριο σε σχέση με ένα δημόσιο.
Το κόστος για φυσιολογικό τοκετό σε τετράκλινο δωμάτιο διαμορφώνεται στα 2.000 ευρώ -ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για έναν μέσο εργαζόμενο- χωρίς στο σύνολο αυτό να υπολογίζονται η αμοιβή του γιατρού -η οποία συνήθως αυξάνεται ανάλογα με τη θέση νοσηλείας-, το υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό, οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και η επισκληρίδιος ένεση.
Αν βέβαια κάποιος επιλέξει σουίτα, το κόστος εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα για τον μέσο Ελληνα ύψη, αφού θα πρέπει να δαπανήσει μέχρι και 12.000 ευρώ μόνο για το δωμάτιο.
Σημειώνεται ότι το κόστος της επισκληριδίου διαμορφώνεται ανάλογα με τη θέση του δωματίου, με αποτέλεσμα να κυμαίνεται -χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα ένα από τα γνωστότερα ιδιωτικά μαιευτήρια της χώρας- από 438 έως 670 ευρώ.
Εάν στη συνολική δαπάνη συμπεριληφθούν και τα έξοδα συλλογής βλαστοκυττάρων, διαδικασία που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, το συνολικό ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν οι νέοι γονείς αυξάνεται κατά 350 ευρώ επιπλέον.
Ενα στα δύο παιδιά γεννιέται με καισαρική
Πρωτιά στις γεννήσεις με… ραντεβού
Η… βιομηχανία του τοκετού απλώνει τα πλοκάμια της και σε άλλους τομείς εκτός από την επιλογή μαιευτηρίου. Η Ελλάδα κατέχει αρνητική πρωτιά στους τοκετούς που πραγματοποιούνται με καισαρική τομή, καθώς ένα στα δύο παιδιά γεννιέται… με ραντεβού. Στην Ευρώπη το ποσοστό δεν ξεπερνά το 18%.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες που διενεργήθηκαν για το θέμα, το ποσοστό είναι μεγαλύτερο στα ιδιωτικά μαιευτήρια, ενώ υψηλή ζήτηση παρατηρείται και συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας, με την Τρίτη και την Παρασκευή να πρωταγωνιστούν στους προγραμματισμένους τοκετούς.
Επιβάρυνση στην υγεία
Το ζήτημα είναι πολύπλοκο, αλλά και σοβαρότερο απ’ ό,τι αρχικά δείχνει, καθώς πέρα από την οικονομική του διάσταση, οι γιατροί επισημαίνουν ότι οι πολλαπλές καισαρικές λειτουργούν επιβαρυντικά για την υγεία της γυναίκας.
Οι αυξημένες καισαρικές, βάσει των ερευνών, οφείλονται στην εντατικοποίηση της εργασίας, ώστε να εξοικονομηθεί χρόνος για περισσότερες γέννες -άρα και περισσότερα χρήματα- και στο αυξημένο κόστος της διαδικασίας στο νοσοκομείο.
Οι γιατροί υποστηρίζουν από την πλευρά τους πως πρόκειται για θέμα «αμυντικής ιατρικής», μιας τακτικής που εξασφαλίζει μειωμένο κίνδυνο επιπλοκών κατά τον τοκετό και προστατεύει τους γιατρούς από ενδεχόμενες δικαστικές περιπέτειες. Μάλιστα, στα ιδιωτικά μαιευτήρια το βάρος της αποζημίωσης για ιατρικό λάθος κατά τον τοκετό το επωμίζεται ο ίδιος ο γιατρός, με αποτέλεσμα την εδραίωση των καισαρικών.
Παράλληλα, οι γυναικολόγοι σημειώνουν πως η ευρεία διάδοση της εξωσωματικής γονιμοποίησης συνεπάγεται και αύξηση των καισαρικών, με αποτέλεσμα η απόκτηση ενός παιδιού να ισοδυναμεί κυριολεκτικά με χρυσό…
Κατερίνα Ροββά
rovva@pegasus.gr