Την ώρα που το σύστημα δημόσιας υγείας στο Ηράκλειο, με τις εφημερίες σε Βενιζέλειο (πρώτιστα) και ΠΑΓΝΗ να κρέμονται κυριολεκτικά σε μια κλωστή, έπειτα από την άρνηση του τοπικού επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου να υπογράψει τα εντάλματα πληρωμής για τις δεδουλευμένες επιπλέον εφημερίες των γιατρών οδηγώντας σε αδιέξοδο το όλο σύστημα, όλοι εκτιμούν ότι οι επόμενες ώρες θα είναι καθοριστικής σημασίας.
Μέχρι στιγμής όμως, οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι με το θέμα φαίνεται ότι, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις, διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις, προσανατολίζονται σε ένα δίπτυχο που μπορεί να λειτουργήσει υπό ακραίες πολιτικές πιέσεις, αλλά ενδέχεται όμως να περιπλέξει ακόμη χειρότερα την κατάσταση.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό που θέλει τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο Ηράκλειο να αποστέλλει σήμερα τα εντάλματα των εφημεριών στην Αθήνα, στο αρμόδιο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προκειμένου να πάρει αυτό την ευθύνη μετά τη δική του άρνηση της θετικής υπογραφής τους. Υπό κανονικές συνθήκες, μια τέτοια διαδικασία ενδέχεται να διαρκέσει ένα τρίμηνο, ενώ με πιο επείγον χαρακτήρα φτάνει τους δύο μήνες.
Ωστόσο, όλοι εκτιμούν ότι με δεδομένο το κλίμα πανελλαδικά και τις πολιτικές πιέσεις που υπάρχουν, μπορεί η λύση να δοθεί μέσα σε τρεις μέρες, πράγμα που θα συνιστά “παγκόσμιο ρεκόρ” για την πρακτική του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Πρόκειται όμως για ένα γεγονός που δε διασφαλίζεται μέχρι στιγμής από κανένα.
Σε αυτό το σημείο υπεισέρχεται η δεύτερη εκδοχή που διατυπώθηκε από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Γρηγόρη Πασπάτη. Σύμφωνα με αυτή και παρά την επίμονη άρνηση του τοπικού επιτρόπου να εγκρίνει τα εντάλματα, υπό το βάρος της κατάστασης στο χώρο της δημόσιας υγείας στο Ηράκλειο, σήμερα κιόλας θα μπορούσε να αναθεωρήσει την πεισματική του άρνηση και παρά τις νομικά καλυμμένες επιφυλάξεις του να εγκρίνει τελικά τις πληρωμές και το πρόβλημα να λυθεί προς το παρόν αυθημερόν.
Για αυτή την εκδοχή, όμως, κανείς δεν έχει εγγυήσεις επίσης ότι ο τοπικός επίτροπος θα αλλάξει τη στάση του όταν, παρά τους ίδιους λόγους εδώ και δέκα ημέρες, αρνείται να το πράξει έχοντας ήδη αποφασίσει αρνητικά.
Την ευθυνη εχει η κυβερνηση
Είναι αδιαμφισβήτητο πλέον ότι κύρια ευθύνη για την κρίση γύρω από τις εφημερίες και την καταβολή των δεδουλευμένων των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία τη φέρει η ίδια η κυβέρνηση, η οποία καθυστέρησε να ρυθμίσει το θέμα νομοθετικά. Όμως, από τη στιγμή που συνέβη αυτό, το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα μπορούσαν οι διοικήσεις των νοσοκομείων, κυρίαρχα αυτή του Βενιζελείου, να προλάβουν τις χειρότερες καταστάσεις έτσι όπως αυτές διαδραματίζονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο νοσοκομείο.
Γεγονός είναι ότι αυτή τη στιγμή οι τρεις από τους τέσσερις επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην Κρήτη (Χανιά-Ρέθυμνο-Λασίθι) για το θέμα αυτό αποφάνθηκαν τελικά θετικά και υπέγραψαν τα σχετικά εντάλματα. Μοναδική εξαίρεση είναι ο επίτροπος στο Ηράκλειο.
Γεγονός είναι επίσης ότι αυτή την ώρα πάνω από το 55% των επιτρόπων σε όλη την Ελλάδα έχουν ήδη θεωρήσει ως νόμιμη την πληρωμή των συγκεκριμένων ενταλμάτων και έχουν βάλει την υπογραφή τους. Τα δύο αυτά και μόνο γεγονότα αποδεικνύουν ότι, επειδή η νομιμότητα δεν μπορεί να είναι επιλεκτική μόνο για την υπόλοιπη Ελλάδα εκτός του Ηρακλείου, αλλά και επειδή με βάση αυτό το δεδομένο το Ελεγκτικό Συνέδριο δε θα μπορεί να γνωμοδοτήσει επιλεκτικά αρνητικά για το Ηράκλειο, θέμα νομιμότητας δεν υπάρχει. ¶ρα, είναι περισσότερο από 100% βέβαιο ότι, αν τελικά τα εντάλματα των γιατρών του Βενιζελείου πάνε στο Ελεγκτικό Συνέδριο κεντρικά, θα θεωρηθούν νόμιμα.
Αυτό γιατί είναι προφανές ότι ο ίδιος λόγος που τα δεδουλευμένα των γιατρών στην υπόλοιπη Ελλάδα κρίθηκαν νόμιμα ισχύει και για το Ηράκλειο.
“Κυριε Υπουργε”
Με αφορμή την έκρυθμη κατάσταση στο χώρο της δημόσιας υγείας και τις συνέπειες που έχει επιφέρει στα νοσοκομεία της Κρήτης, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης απέστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας, εκφράζοντας την ανησυχία των δημάρχων-μελών της ΤΕΔΚ και καλώντας τον να λάβει άμεσα μέτρα προκειμένου το πρόβλημα που έχει προκύψει να λυθεί όσο τον δυνατόν συντομότερα.
«Κύριε υπουργέ, γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα της περίθαλψης είναι πολύπλοκο και ακανθώδες και η λύση του είναι κάθε άλλο παρά εύκολη. Είναι όμως από τα κορυφαία θέματα που απασχολούν τον πολίτη, αφού συνδέεται με το υπέρτατο αγαθό της υγείας. Το ΕΣΥ, με όλα τα ελαττώματα και τις αδυναμίες του, υπήρξε μια σημαντική κατάκτηση της ελληνικής κοινωνίας που εξασφάλιζε αξιοπρεπή περίθαλψη στους Έλληνες πολίτες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.
Παρακάτω σημειώνεται: «Όμως, φοβούμαστε ότι τα τελευταία χρόνια, με τις εξελίξεις που σημειώνονται στο χώρο, η περίθαλψη καθημερινά υποβαθμίζεται, όπως υποβαθμίζεται και ο νοσοκομειακός γιατρός που οδηγείται στην απαξίωση. Έχετε συνεπώς υποχρέωση να λάβετε μέτρα ουσιαστικά και τολμηρά για να θωρακίσετε το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας και να ανακόψετε αυτή την καθοδική πορεία, στηρίζοντας το ΕΣΥ, τη δημόσια περίθαλψη και τον ιατρικό κόσμο.
Η επιστολή αυτή, κύριε υπουργέ, γράφεται εντελώς καλοπροαίρετα. Δεν έχει την παραμικρή παραταξιακή χροιά ή αντιπολιτευτική διάθεση. Εκφράζει την αγωνία των δημάρχων του νομού Ηρακλείου, αλλά και του δημάρχου μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι δημότες και οι γιατροί στο κορυφαίο θέμα της υγείας, αλλά και την έντονη δυσαρέσκεια του απλού πολίτη που δεν ανέχεται την εικόνα της κατάρρευσης μιας κοινωνικής κατάκτησης, του δημόσιου νοσοκομείου».
Σχόλιο για το άρθρο “Κι ομως υπαρχει λυση για τις εφημεριες”
Αγαπητέ κύριε συντάκτη
Είμαι ιατρός ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου. Διάβασα με προσοχή το σημερινό σας άρθρο με τίτλο “Κι ομως υπαρχει λυση για τις εφημεριες” καθως και τα άρθρα των προηγούμενων ημερών για το ίδιο θέμα. Για να βοηθήσω να καταλάβετε πως ακριβώς έχουν τα πράγματα και πόσο δυσκολότερη από όσο σας έχουν ενημερώσει είναι η επίλυσή τους, σας αποστέλλω ως επισυναπτόμενα την απόφαση του 2007 του Ελεκτικού Συνεδρίου για ακριβώς ίδιο θέμα, τις οδηγίες της ΕΕ που πάνω τους βασίστηκε η παραπάνω απόφαση, καθώς την Ελληνική νομοθεσία που αφορά το ίδιο θέμα. Θα σας παρακαλούσα, ειδικά την απόφαση του ΕΣ να την διαβάσετε προσεκτικά για να καταλάβετε οτι ο Επίτροπος του ΕΣ του Ηρακλείου είναι απο τους λίγους που τιμούν το αξίωμά τους, που εφαρμόζουν αυτό που ορκίστηκαν να εφαρμόζουν – τους νόμους – και που πρός τιμήν τους κρατούν την Δικαιοσύνη ανεξάρτητη στις αφόρητες πολιτικές πιέσεις που δέχεται. Αν το θέμα των εφημεριών πάει όπως όλα δείχνουν στο αντίστοιχο τμήμα του Ελεκτικου Συνεδρίου και αν οι δικαστικοί που το αποτελούν σεβαστουν την περυσινή τους απόφαση και δεν την χρησιμοποιήσουν για να καθαρίσουν πολιτικά παπούτσια, τότε 100% ο Επίτροπος Ηρακλείου θα δικαιωθεί και θα προκύψει μείζον πρόβλημα σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας. Όσο για την λύση του προβλήματος, αυτή δεν εντοπίζεται σε κάποια νομοθετική ρύθμιση (καμμιά νομοθετική ρύθμιση δεν έχει την παραμικρή αξία αν έρχεται σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία – το μόνο μας στήριγμα), αλλά σε κλαδική συμφωνία του υπουργείου υγείας με τους γιατρούς και με όρους που να μας ικανοποιούν. Το ότι η παραπάνω συμφωνία δεν έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί αυτό σε κύριο βαθμό οφείλεται στην κυβερνητική επιλογή να μη δωθουν επιπλέον χρήματα στο ΕΣΥ για μαζικούς διορισμούς μονίμων ιατρών και αξιοπρεπείς μισθούς, καθώς και στο να μην εφαρμόζονται οι οδηγίες της ΕΕ για τις ώρες εργασίας μας. Στην μη επίτευξη όμως συμφωνίας έχει συμβάλει στα μέγιστα και η αίσθηση που είχαν οι υπεύθυνοι κυβερνητικοί παράγοντες οτι θα είχαν στο τσεπάκι τους όλους τους Επιτρόπους σε όλη την Ελλάδα !!! όπως είχαν στο τσεπάκι τους και την συνδικαλιστική μας ηγεσία στην ΟΕΝΓΕ. Βρέθηκε όμως ο Επίτροπος Ηρακλείου, όπως επίσης βρέθηκε και ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών για την σύγκλιση εκτάκτου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ που θα αποφασίσει για την κλαδική συμφωνία και τους χάλασαν την συνταγή.
Με εκτίμηση
Αντώνης Γερμανάκης, Παθολόγος