Κινδυνεύουν και οι μόνιμοι στο Δημόσιο

Είναι βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα πάρουν αύξη­ση, ενώ επισφαλείς θεωρούνται ακόμη και οι συμβάσεις αορίστου χρόνου

Η μείωση των δημόσιων δαπανών για μισθοδοσίες υπαλλήλων, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα και το νυστέρι στον χώρο της υγείας είναι οι υπόλοιπες προτεραιότητες, πλην Ασφαλιστικού, που θα θέσει υπόψη της κυβέρνησης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Συγκεκριμένα μέτρα και στους τρεις αυτούς τομείς θα ζητηθεί να περιληφθούν στην τελική συμφωνία για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, η οποία ουσιαστικά θα είναι ένα αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας. Καταληκτική ημερομηνία για τη σύνταξη της συμφωνίας φαίνεται να είναι η 15η Μαΐου.

Την ερχόμενη εβδομάδα σειρά στις επαφές με τα στελέχη του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ θα έχει το υπουργείο Υγείας. Σε αυτήν τη συνάντηση θα ζητηθούν στοιχεία για τη μείωση των δαπανών του συστήματος υγείας στον προϋπολογισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κλάδοι υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων είναι οι πλέον ζημιογόνοι, αφού οι ασφαλιστικές εισφορές βρίσκονται σε αναντιστοιχία με τις παροχές υγείας των Ταμείων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας, το ΙΚΑ, θα παρουσίαζε πλεόνασμα αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ αν δεν υπήρχε η σημαντική επιβάρυνση του κλάδου υγείας, που το καθιστά ελλειμματικό.

Ενα άλλο εντυπωσιακό νούμερο είναι ότι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί κάθε χρόνο δαπανούν περίπου 10 δισ. ευρώ για φάρμακα, ενώ οι δαπάνες για την υγεία συνολικά ως προς ποσοστό του ΑΕΠ κινούνται μεταξύ 7% – 8%. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος που θα τεθεί από τους ελεγκτές θα είναι ο περιορισμός των δαπανών στο 5%, που σημαίνει μια μείωση της τάξης των 5 δισ. έως 7,5 δισ.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι προκειμένου να επιτευχθεί τέτοιας τάξης εξοικονόμηση χρημάτων στον χώρος της υγείας απαιτούνται ριζικές τομές προς τις οποίες πιέζουν και τα στελέχη του ΔΝΤ. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων φαίνεται να βρίσκονται:

  • Ο διαχωρισμός των κλάδων ασφάλισης και υγείας των Ταμείων.
  • Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο υγείας.
  • Η επανίδρυση του συστήματος υγείας με αιχμή την πρωτοβάθμια φροντίδα και τα κέντρα υγείας αστικού τύπου που θα λειτουργούν σαν «ΚΕΠ της υγείας», σε συνεργασία με δήμους, 24ώρες το 24ωρο, και στα οποία οι ασθενείς θα μπορούν να επισκέπτονται γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και να πραγματοποιούν τις βασικές εξετάσεις σε ελάχιστη ώρα.
  • Η κατάργηση των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων και η συγχώνευση νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
  • Το πάγωμα των προσλήψεων που έχουν αποφασιστεί.
  • Η εφαρμογή νέων όρων απασχόλησης γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και η σύναψη εξαρχής νέων συμφωνιών.
  • Η βελτίωση του συστήματος ελέγχου των προμηθειών.
  • Περαιτέρω αναθεώρηση της λίστας φαρμάκων.

Οσον αφορά την απασχόληση του ιδιωτικού τομέα υπάρχουν σοβαρές πιέσεις για απελευθέρωση ή αύξηση της δυνατότητας του εργοδότη να απολύει εργαζόμενους, κατάργηση του 14ου μισθού και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Τις περισσότερες από αυτές τις εισηγήσεις φαίνεται προς το παρόν να αποκλείει η ελληνική πλευρά με εξαίρεση την αλλαγή του ορίου των απολύσεων και θεωρεί ότι η τρόικα θα επιμείνει περισσότερο για τον περιορισμό των δαπανών στον δημόσιο τομέα.

Ως προς αυτό τα επόμενα χρόνια είναι βέβαιο ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα πάρουν αυξήσεις, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο περαιτέρω περικοπών στους μισθούς και τα επιδόματα. Επισφαλείς θεωρούνται επίσης όλες οι συμβάσεις έργου άλλα ακόμα και οι συμβάσεις αορίστου χρόνου καθώς δεν διασφαλίζουν τη μονιμότητα.

Τέλος, ανοιχτό παραμένει ακόμα και το ενδεχόμενο μετατάξεων ή απολύσεων μόνιμων υπαλλήλων εφόσον καταργηθούν οι οργανικές τους θέσεις.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΟΥΤΣΗΣ