Κινδυνεύουν να χάσουν το μάτι τους

Oλόκληρο τον οφθαλμό και όχι μόνο την όρασή τους κινδυνεύουν να χάσουν οι τρεις από τους δεκατρείς ηλικιωμένους ασθενείς οι οποίοι προσβλήθηκαν από ανθεκτικό στέλεχος ψευδομονάδας κατά τη διάρκεια επέμβασης για την αντιμετώπιση του καταρράκτη. Οι ασθενείς χειρουργήθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε ιδιωτική κλινική των Σερρών. Από τους δέκα ασθενείς, ορισμένοι μπορεί να απολέσουν την όρασή τους και άλλοι να την κερδίσουν. Κανείς δεν γνωρίζει την εξέλιξη. Οι γιατροί είναι συγκρατημένοι και αναμένουν να δουν αν οι ασθενείς θα ανταποκριθούν στη φαρμακευτική αγωγή που τους χορηγείται.

Ο καθηγητής της Οφθαλμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Οφθαλμολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος κ. Π. Οικονομίδηςτονίζει ότι «η ψευδομονάδαείναι δύσκολο να αντιμετωπιστείακόμη και με φάρμακα». Ωστόσο επισημαίνει ότι το περιστατικό αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε οποιοδήποτε νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική της χώρας. «Οι λόγοι είναι πολλοί. Μπορεί να μην έγινε καλή αποστείρωσή ή να έπαθε βλάβη ο κλίβανος. Ανάλογα περιστατικά έχουν καταγραφείκαι σε νοσοκομεία άλλωνευρωπαϊκών χωρών. Το πρωτόγνωροστη συγκεκριμένη περίπτωσηείναι ο μεγάλος αριθμός των πασχόντων» προσθέτει.

Από τα δεκατρία περιστατικά, τα δέκα υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση και, σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς, παρουσιάζουν μικρή βελτίωση. «Πάμε βήμα-βήμα» έλεγε χθες ένας εκ των θεραπόντων γιατρών.

Συγκρατημένος εμφανίστηκε και οδιοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Αρ. Μπουσουλέγκας. «Ακόμη δεν μπορούμενα πούμε τίποτε με απόλυτησιγουριά. Αν δεν ολοκληρωθεί η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούνοι ασθενείς και αν δεν εξεταστούν από τους γιατρούς δεν μπορούμε να ξέρουμε. Εκτιμώ ότι θα έχουμε σαφέστερη εικόνα σε δύο πρώτα εικοσιτετράωρα».

Σύμφωνα με τον οφθαλμίατρο και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) κ. Δ. Βαρνάβα, «ενδοφαλμίτιδα μπορεί να πάθει κάποιος αν επιμολυνθεί η τραυματισμένηπεριοχή του οφθαλμού από μικρόβιο. Η συνηθέστερη αιτίαείναι η μη καλή αποστείρωση των εργαλείων. Ή κάποιο εργαλείομετέφερε το μικρόβιο από το ένα περιστατικό στο άλλο ή δεν ήταν καλά αποστειρωμένα όλα τα χειρουργικά σετ». Οπως αναφέρει, η πρόγνωση στην πλειονότητα των περιπτώσεων σπάνια είναι καλή.

«Εκανε την επέμβαση και ακόμη δεν βλέπει»

Την οργή τους δεν έκρυβαν οι συγγενείς των ηλικιωμένων ασθενών που κινδυνεύουν να χάσουν την όρασή τους. «Ο πατέρας μου έκανε την πρώτηδιορθωτική επέμβαση την Κυριακή που πήγαμεστο ΑΧΕΠΑ και τη δεύτερη χθες. Ακόμη δεν βλέπει. Πιστεύω ότι αν δεν ασκούσαμε πιέσεις δεν θα είχε υποβληθεί σε συμπληρωματική επέμβασηστο ΑΧΕΠΑ» δηλώνει ο κ. Αντ. Φραγκιαδάκης, δικηγόρος το επάγγελμα, γιος ενός εκ των ασθενών.

Υπενθυμίζεται ότι οι δεκατρείς ηλικιωμένοι υποβλήθηκαν σε επέμβαση για την αντιμετώπιση του καταρράκτη το διήμερο 22-23 Ιουνίου. Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Σερρών, σε Κέντρα Υγείας της περιοχής και στις Οφθαλμολογικές Κλινικές των Νοσοκομείων Παπαγεωργίου και Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης με οίδημα και έντονους πόνους στα μάτια. Το μεσημέρι της Κυριακής διακομίστηκαν όλοι στο ΑΧΕΠΑ. Εκεί οι γιατροί της Οφθαλμολογικής Κλινικής έδωσαν μάχη για να σώσουν την όραση και των δεκατριών ασθενών. Για τους τρεις όμως οι ελπίδες «εξανεμίζονται»…

Κλιμάκιο του σώματος Επιθεωρητών Υγείας βρίσκεται από χθες το πρωί στην ιδιωτική κλινική των Σερρών για τον εντοπισμό των αιτίων πρόκλησης της ενδονοσοκομειακής μόλυνσης. Στα χειρουργεία της κλινικής έχει μπει «λουκέτο». Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συγγενείς των ασθενών θα κινηθούν νομικά κατά της ιδιωτικής κλινικής.