Του Βασίλη ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ Τη βαθιά ανησυχία του για την κατάσταση που σοβεί σήμερα στον χώρο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε μία βαρυσήμαντη όσο και κοινωνικά ευαίσθητη παρέμβασή του υπέρ των δικαιωμάτων των ψυχικώς πασχόντων, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς της Ψυχικής Υγείας της χώρας μας. Σύμφωνα με όσα μετέφεραν χθες το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του Δικτύου Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας “Αργώς”, ο Καρ. Παπούλιας δήλωσε ότι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και το πρόγραμμα αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων “Ψυχαργώς” βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς και ότι η Ψυχική Υγεία στη χώρα μας απειλείται με οπισθοδρόμηση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να καταρτιστεί εθνική στρατηγική για την Ψυχική Υγεία, μετά από διάλογο της πολιτείας με τους εμπλεκομένους φορείς, και τόνισε με νόημα ότι “οι υποσχέσεις πρέπει να τηρούνται”, ενώ δήλωσε ότι ο ίδιος γίνεται συμπαραστάτης στον αγώνα για τα δικαιώματα των ψυχικώς πασχόντων, οι οποίοι, όπως ανέφερε ο Καρ. Παπούλιας, παραμένουν ασθενείς και πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Υπό έξωση 650 ψυχικώς πάσχοντες!
Οι εκπρόσωποι του Δικτύου κατήγγειλαν χθες ότι 42 οικοτροφεία και ξενώνες αποασυλοποίησης, που φιλοξενούν περισσότερους από 650 ψυχικώς πάσχοντες, αντιμετωπίζουν αγωγές ή έχουν λάβει εξώδικα από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων λόγω αδυναμίας πληρωμής των ενοικίων! Σύμφωνα με τους ίδιους, εργαζόμενοι σε 12 οικοτροφεία και ξενώνες αποασυλοποίησης έχουν καταθέσει αγωγές κατά των διοικήσεων λόγω μη καταβολής των δεδουλευμένων, ενώ το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), μετά από πρωτοβουλία βουλευτών του ΚΚΕ, έχει καλέσει άλλες δέκα διοικήσεις σε απολογία για τον ίδιο λόγο και σε άλλες 6 δομές έχει κατατεθεί έγγραφο από τους εργαζόμενους για επίσχεση εργασίας. Την ίδια στιγμή δεκάδες προμηθευτές έχουν διακόψει την πίστωσή τους προς τις δομές, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος οι φιλοξενούμενοι ψυχικώς πάσχοντες να μείνουν χωρίς φάρμακα και είδη άμεσης ανάγκης. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Δικτύου, αυτή η δραματική κατάσταση έχει δημιουργηθεί τα τελευταία τρία χρόνια εξαιτίας της παρατεταμένης υποχρηματοδότησης που επιβάλλουν το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση. Τα απολογιστικά στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι το έλλειμμα στη χρηματοδότηση για το 2005 φθάνει το 1 εκατ. ευρώ και για το 2006 τα 5,2 εκατ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Υγείας αρνείται πεισματικά να δώσει στη δημοσιότητα τα αντίστοιχα απολογιστικά στοιχεία για τα έτη 2007 και 2008…
Κόλαφος από την Επιτροπή Δικαιωμάτων
Έγγραφο της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές, το οποίο αποτελεί κόλαφο για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και επιβεβαιώνει τη δραματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον χώρο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Δικτύου Μεν. Θεοδωρουλάκης. Συγκεκριμένα, στο έγγραφό της με αριθμό πρωτοκόλλου 11 και ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου 2009 που υπογράφει ο πρόεδρός της Βλ. Τομαράς και απευθύνεται στον υπουργό Υγείας Δημ. Αβραμόπουλο, η Επιτροπή κάνει λόγο για “παραβίαση της νομιμότητας” και “οπισθοδρόμηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας”. Η Επιτροπή τονίζει επίσης: “Οι περισσότερες μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης του ιδιωτικού – μη κερδοσκοπικού τομέα (στεγαστικές δομές κυρίως, αλλά και μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας πρόληψης, όπως κινητές μονάδες Ψυχικής Υγείας και Κέντρα Ημέρας) αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα χρηματοδότησης με αποτέλεσμα να δυσλειτουργούν, να υπολειτουργούν ή και να έχουν αναστείλει την λειτουργία τους. Τα παραπάνω έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στους ασθενείς – χρήστες των υπηρεσιών αυτών: Πλημμελή φροντίδα, παρατεινόμενο στρες υπό το καθεστώς αβεβαιότητας και ανασφάλειας με αύξηση του κινδύνου υποτροπών και επανόδου στα ψυχιατρεία”.
Μεσαιωνική απόφαση του ΚΕΣΥ
Την ίδια στιγμή αλγεινή εντύπωση και απύθμενη έκπληξη δημιουργεί γνωμοδοτική απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), με την οποία προτείνεται στο υπουργείο Υγείας εν μέσω ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων η δημιουργία “κλινικών δυσίατων περιστατικών”, καθώς και “κλινικών μέσης ασφάλειας για τη νοσηλεία επικίνδυνων μη παραβατικών ασθενών”! Η γνωμοδοτική απόφαση του ΚΕΣΥ φέρει αριθμό πρωτοκόλλου 30 και ημερομηνία 15 Σεπτεμβρίου 2008, ενώ έχει υπογραφεί και γίνει αποδεκτή από τον Δημ. Αβραμόπουλο… Την απίθανη απόφαση έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής Στ. Στυλιανίδης, στέλεχος του Δικτύου, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “πρόκειται για μία απόφαση που εκθέτει τη χώρα μας στον πολιτισμένο κόσμο και τις άλλες χώρες της Ε.Ε., δεδομένου ότι έχει ενημερωθεί σχετικά η Κομισιόν”. Τέλος, ο Στ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε ότι οι διοικήσεις των φορέων που λειτουργούν δομές αποασυλοποίησης θα προχωρήσουν άμεσα στην κατάθεση μηνύσεων κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για την παρατεταμένη υποχρηματοδότηση του “Ψυχαργώς”, ενώ ο ίδιος ανέφερε ότι εξετάζεται επίσης η προσφυγή στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή μετά την επίσκεψη του επιτρόπου Απασχόλησης της Ε.Ε. κ. Σπίντλα στη χώρα μας, ο οποίος θα εξετάσει την πορεία της εθνικής χρηματοδότησης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων. Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν επίσης η υπεύθυνη του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ για τις εξαρτήσεις και την Ψυχική Υγεία Μ. Μαλλιώρη και η επιστημονική υπεύθυνη του Ελληνικού Προγράμματος Κατά του Στίγματος των Ψυχικών Διαταραχών Μαρ. Οικονόμου – Λαλιώτη. |
|
Συντάκτης : Βενιζέλος Β. |