Κίνδυνος «λουκέτου» κλινικών

 

 

Πληρότητα στο φουλ, ελλείψεις σε προσωπικό και «πάγωμα» προσλήψεων έχουν φέρει στο «αμήν» τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Το «λουκέτο» μοιάζει πλέον να είναι η μοναδική λύση στο αδιέξοδο της Παιδιατρικής και της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων στη Θεσσαλονίκη. Πληρότητα στο φουλ, ελλείψεις σε προσωπικό και «πάγωμα» προσλήψεων έχουν φέρει στο «αμήν» τους εργαζομένους.

Η επιστημονική επιτροπή του νοσοκομείου -το οποίο είναι και το μοναδικό σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα στην αντιμετώπιση αρκετών νοσημάτων (λοιμώδεις νόσοι όπως μηνιγγίτιδα κ.λπ.)- προσανατολίζεται ακόμη και στο κλείσιμο των δυο κλινικών του, αφού δεν υπάρχει πια «φως στο τούνελ».

«Οι κλινικές κοντεύουν να διαλυθούν. Δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις εφημερίες. Θα κινδυνεύσουν ζωές. Φοβόμαστε ότι μπορεί να γίνουν τραγικά λάθη και τότε θα είναι αργά…», διαμηνύουν αγανακτισμένοι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο.

Με τις συνεχείς εφημερίες, τα ρεπό που παίρνουν οι λιγοστοί γιατροί την επομένη της εφημερίας και τη στασιμότητα στους διορισμούς, η κατάσταση έχει γίνει πλέον εκρηκτική: στην Παιδιατρική Κλινική, όπου η πληρότητα είναι στο ζενίθ, νοσηλεύονται περίπου 35 άρρωστα παιδιά, πολλά εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση. Επιπλέον, από τα εξωτερικά ιατρεία της Παιδιατρικής, διακινούνται καθημερινά 50- 100 παιδιά. Για να εξυπηρετηθούν αυτές οι ανάγκες, στις εφημερίες τις καθημερινές αλλά και τα Σαββατοκύριακα, υπάρχουν μόλις ένας ειδικός γιατρός και δυο ειδικευόμενοι! «Ο ειδικός προσπαθεί να τα προλάβει όλα και οι ειδικευόμενοι να εξυπηρετήσουν τόσο τα νοσηλευόμενα παιδιά όσο και εκείνα στα εξωτερικά ιατρεία. Ωστόσο, όταν ένας γιατρός χρειαστεί να συνοδεύσει κάποιο άρρωστο παιδάκι για να υποβληθεί σε αξονική, μαγνητική ή σε κάποια άλλη εξέταση σε άλλο νοσοκομείο -κάτι το οποίο συμβαίνει πολύ συχνά- τότε μένουν μόλις δυο γιατροί! Είναι λογικό να μην προλαβαίνουν να λειτουργήσουν όπως πρέπει», αναφέρει στον «Α» ο διευθυντής της Παιδιατρικής Γιάννης Καβαλιώτης.

Προβληματική είναι και η εικόνα στην Παθολογική, όπου επίσης το προσωπικό δεν επαρκεί και οι εφημερίες βγαίνουν με εξαιρετική δυσκολία.

«Τα προγράμματα εφημεριών που έχουμε βγάλει είναι μέχρι τις 15 Μαρτίου. Από εκεί και πέρα όμως, αν δεν μας ενισχύσουν άμεσα με εφημερεύοντες γιατρούς, οι κλινικές θα κλείσουν!», συμπλήρωσε ο κ. Καβαλιώτης, μεταφέροντας την αγωνία και των συναδέλφων του, οι οποίοι έχουν επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση ζητώντας προσλήψεις προσωπικού.