Κινητοποιήσεις γιατρών για το ωράριο

Νέο γύρο κινητοποιήσεων για το ωράριο ξεκινούν από τις 10 του μήνα οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ) προειδοποιούν ότι, από αυτήν την ημερομηνία, τα νοσοκομεία θα εφημερεύουν με ελάχιστο ιατρικό προσωπικό και με βάση το μειωμένο ωράριο που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το θέμα είχε διευθετηθεί την 1η Δεκεμβρίου 2008, όταν υπουργείο Υγείας και γιατροί είχαν υπογράψει συλλογική σύμβαση, η οποία προέβλεπε και να απασχολούνται με το ισχύον ωράριο, αλλά με οικονομικά κίνητρα. Οι γιατροί καταγγέλλουν ότι το υπουργείο Υγείας δεν την έχει κυρώσει ακόμη με νόμο και δεν ισχύει.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΕΝΓΕ, κ. Δημήτρης Βαρνάβας, επισημαίνει ότι όλα τα νοσοκομεία της χώρας έχουν πλέον προγράμματα εφημεριών που εξαντλούνται το αργότερο στις 10 Φεβρουαρίου. Μετά την ημερομηνία αυτή -σημειώνει- κανείς γιατρός δεν πρόκειται να δεχτεί να εφημερεύει.

Η Ομοσπονδία αναμένεται, επίσης, να στείλει σχετική επιστολή προς τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο κ. Βλαντιμίρ Σπίντλα. Στην επιστολή θα αναφέρεται ότι το 48ωρο εβδομαδιαίο ωράριο δεν εφαρμόζεται στους 20.000 νοσοκομειακούς γιατρούς, παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση τον έχει ενημερώσει για το αντίθετο.

Με σκοπό να αποφασίσουν τη στάση τους, αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το συντονιστικό όργανο των γιατρών από τα νοσοκομεία της Αθήνας. Με το ίδιο θέμα, θα συνεδριάσει την Παρασκευή και το γενικό συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ. Στο μεταξύ, το Ελεγκτικό Συνέδριο καλεί τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας να επιστρέψουν μέσα σε 15 μέρες ποσά έως και 2.100 ευρώ. Πρόκειται για μηνιαίο επίδομα τροφής 35 ευρώ μηνιαίως, το οποίο εισέπραξαν από το 2003.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι το επίδομα τροφής χορηγήθηκε με τον Νόμο 3204 του 2003. Δεν επικυρώθηκε με τον Νόμο 3205 του 2003 και συνεπώς έπρεπε να πάψει η καταβολή του. Ανάμεσα στη δημοσίευση των δύο νόμων μεσολάβησε μόλις μία εβδομάδα!