Με απεργιακό μπαράζ και προσφυγές σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια υποδέχονται οι φαρμακοποιοί τις ρυθμίσεις για «άνοιγμα» του επαγγέλματός τους.
Στον Πειραιά κατεβάζουν σήμερα και αύριο τα ρολά, αντιδρώντας στα πέντε μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο. Οι κινητοποιήσεις του κλάδου αναμένεται να πάρουν πανελλαδικό χαρακτήρα, καθώς συνεδριάζει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) με θέμα την απόφαση για απεργία σε όλη τη χώρα.
Η διοίκηση του ΠΦΣ καλεί τους τοπικούς συλλόγους σε γενικές συνελεύσεις, προκειμένου να ενημερωθούν οι φαρμακοποιοί και να συντονίσουν τις ενέργειές τους. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) καταγγέλλει ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν έχουν καμία σχέση με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Το διάστημα αυτό -σημειώνει η διοίκηση του ΦΣΑ- το ΔΝΤ δεν έκανε καμία παρέμβαση στην πολιτική για τα φαρμακεία στη Ρουμανία, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιδρά στην ιδιοκτησία φαρμακείων από ανώνυμες εταιρείες. Το προεδρείο του ΦΣΑ τονίζει ότι τα μέτρα εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα και στοχεύουν στην εξαθλίωση των φαρμακοποιών.
Για εξόντωση του επαγγέλματος κάνει λόγο και η διοίκηση του ΠΦΣ, η οποία καταγγέλλει όλο το «πακέτο» των προτάσεων του πολυνομοσχεδίου που παρουσίασε ο κ. Λοβέρδος. Ο ΠΦΣ προχωρεί στην οργάνωση πανελλαδικών κινητοποιήσεων αφενός και στη δικαστική έννομη διεκδίκηση αφετέρου – απαίτηση τήρησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και νομολογίας.
Καμιά ενέργεια και νομοθεσία -σημειώνει- δεν μπορεί αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο εξαιρεί τα φαρμακεία από την απελευθέρωση των υπηρεσιών για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά διοργανώνει σήμερα γενική συνέλευση, καταγγέλλοντας την κυβερνητική πλευρά ότι δεν σεβάστηκε τα συμφωνηθέντα στον διάλογο που προηγήθηκε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
Δικηγόροι
Αποφάσεις με «κόκκινες γραμμές»
Σήμερα συνέρχεται η Ολομέλεια των προέδρων των συλλόγων δικηγόρων της χώρας υπό τον Δ. Παξινό για να κρίνει τις κυβερνητικές προτάσεις, έχοντας πάντα ως «κόκκινη γραμμή» το ζήτημα των ελάχιστων αμοιβών που αντικαθίστανται από ένα σύστημα «νόμιμων αμοιβών» και «ποσών αναφοράς» που στόχο έχουν να διασφαλίσουν παροχές προς τα ταμεία και τους συλλόγους.
Εντονα ανησυχούν όλοι για το τι θα πει τελικά η τρόικα. Με διαφοροποιημένες και αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις αντιμετωπίζεται η κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών. Οπως φαίνεται, αυτοί που αντιδρούν είναι μόνο οι περιφερειακοί σύλλογοι που φοβούνται ότι θα θιγούν άμεσα από την «επέλαση» μεγάλων δικηγορικών γραφείων, κυρίως από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Ηδη έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις και αποχή από τα καθήκοντά τους διάφοροι σύλλογοι στην περιφέρεια (κυρίως στην Πελοπόννησο).
Συμβολαιογράφοι
Διαβεβαιώσεις Καστανίδη για τις ρυθμίσεις
Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα αυξηθεί ο αριθμός των συμβολαιογράφων δίνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς είναι κρατικοί λειτουργοί, προστατεύονται από κοινοτική οδηγία και είναι ήδη πολύ περισσότεροι από τις άλλες χώρες της ΕΕ (σε αναλογία αριθμού κατοίκων).
Οι προκαθορισμένες από το κράτος αμοιβές θα παραμείνουν, αλλά θα μειωθούν κάποια όρια, ενώ θα μειωθεί και το ποσοστό αμοιβής κυρίως στα μεγάλου οικονομικού αντικειμένου συμβόλαια, στη λογική της φθίνουσας πορείας του ποσοστού, όσο αυξάνει η αξία του περιεχομένου της συμβολαιογραφικής πράξης. Αντίστοιχη ρύθμιση υπάρχει και για τους δικηγόρους, ενώ οι συμβολαιογράφοι θεωρούν ότι έτσι θα ωφεληθούν οικονομικά ισχυρότεροι φορείς, οργανισμοί, επιχειρήσεις.
Παρέμβαση δικαστών και εισαγγελέων
Καμπανάκι για τις αλλαγές, αιχμές κατά της κυβέρνησης
Παρέμβαση κάνουν οι δικαστικοί λειτουργοί στο «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις μπορεί να ζημιωθούν σοβαρά οι πολίτες και η απονομή της δικαιοσύνης. Την ίδια στιγμή συγκαλείται η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας για να τοποθετηθεί σχετικά με τις προωθούμενες ρυθμίσεις και να αποφασίσει για τις αντιδράσεις της.
Με αφορμή τις προτεινόμενες από την κυβέρνηση ρυθμίσεις, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) τονίζει ότι η αναθεώρηση του πλαισίου λειτουργίας θεσμικών φορέων που ισχύουν για δεκαετίες στην ελληνική έννομη τάξη πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικό τρόπο, αφού προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με δικηγόρους και συμβολαιογράφους. Και τούτο «προκειμένου να μη δημιουργείται η εντύπωση ότι οι όποιες μεταρρυθμίσεις κινούνται στην κατεύθυνση της προσχώρησης σε συμφωνία με όρους που έχουν προκαθορισθεί, αλλά και προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να προκύψει ένα αποτέλεσμα ξένο σε σχέση με την ελληνική πραγματικότητα».
Τείνοντας χείρα βοηθείας προς δικηγόρους και συμβολαιογράφους και με σαφείς αιχμές για τις προκαθορισμένες από το Μνημόνιο κατευθυντήριες γραμμές, η ΕΔΕ υπογραμμίζει ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι συνέπειες (συγκεκριμένες ή ευρύτερες) που προκαλεί η άμεση επιδίωξη του προκαθορισμένου στόχου, χωρίς την προηγούμενη σταδιακή απορρόφησή τους από την κοινωνία και την οικονομία.
Σε σχετική ανακοίνωση που συνυπογράφουν ο πρόεδρος και ο γ. γραμματέας ΕΔΕ Κ. Αθανασίου (αρεοπαγίτης) και Γ. Μανωλίδης (πρόεδρος Εφετών) αντίστοιχα, υπογραμμίζεται ότι «η λογική της άμεσης μεταρρύθμισης με εσπευσμένες διαδικασίες μπορεί να κλονίσει το αποτέλεσμα.
ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ