Κοινές προϋποθέσεις για την υπαγωγή μιας ειδικότητας στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα φαίνεται πως προκρίνει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που συνεδρίασε χθες.
Η πρόταση του επιστημονικού συνεργάτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, Γιώργου Ρωμανιά, αναμένεται να περάσει από την επιτροπή, ανοίγοντας τον δρόμο για επέκταση του ευνοϊκού αυτού καθεστώτος στον δημόσιο τομέα.
Σε όσα επαγγέλματα του Δημοσίου τελικά χαρακτηριστούν βαριά και ανθυγιεινά έρχεται μείωση των ορίων ηλικίας από 5 έως και 7 χρόνια. Ενδεικτικό των αδικιών που υπάρχουν σήμερα στο σύστημα είναι το ότι ακτινοδιαγνώστης που απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα είναι στον σχετικό κατάλογο, ενώ συνάδελφός του μόνιμος σε δημόσιο νοσοκομείο δεν είναι!
Μιλώντας στο «Εθνος», ο Γ. Ρωμανιάς σημειώνει χαρακτηριστικά πως «ξεκινάμε από τη βασική αρχή ότι ένας επαγγελματικός χώρος ή μια εργασιακή ειδικότητα είναι ή δεν είναι βαρέα και ανθυγιεινά. Από τη στιγμή που καθοριστεί αυτό, δεν έχει έννοια η διάκριση της σχέσης των εργαζομένων σε ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου».
Παράλληλα στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, καθορίστηκαν οι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό των βαριών και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε πως πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών, το στρες, οι ακτινοβολίες, αλλά και η συχνότητα των ασθενειών μετά την αποχώρηση από την εργασία.
Πάντως απόφαση της κυβέρνησης είναι η επέκταση του ειδικού αυτού καταλόγου σε νέες ειδικότητες (κυρίως στο Δημόσιο) να συνοδευτεί από «ψαλίδισμα» της λίστας.