h5>Τελευταία η Ελλάδα με 2,75% του ΑΕΠ για εκπαίδευση έναντι 5,25% στην ΕΕ.
4,6% του ΑΕΠ για υγεία έναντι 6,25% στην ΕΕ
Υψηλή φτώχεια και χαμηλή αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών
Απάντηση του Επιτρόπου Αλμούνια στον Δημήτρη Παπαδημούλη
Στο εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο των δημόσιων δαπανών κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα αναφέρεται ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Αλμούνια απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη. Πιο συγκεκριμένα, από την απάντηση του Επιτρόπου προκύπτει ότι οι κρατικές δαπάνες για την υγεία και την εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη Ένωση. Χαρακτηριστικά ο κ. Αλμούνια αναφέρει ότι στην Ελλάδα: «Οι δαπάνες για την υγεία αντιπροσωπεύουν ποσοστό 4,6% επί του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), σε σύγκριση με 6,5% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο στην ΕΕ και στη ζώνη ευρώ, ενώ οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση δεν υπερβαίνουν το 2,75% του ΑΕΠ (το χαμηλότερο στην ΕΕ) σε σύγκριση με 5,25% κατά μέσο όρο στην ΕΕ και σχεδόν 5% στη ζώνη ευρώ». Σημειώνεται ότι με την αναμενόμενη το φθινόπωρο αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 25% οι ανωτέρω δείκτες θα χειροτερέψουν δραστικά για την Ελλάδα διευρύνοντας ακόμη περισσότερο το χάσμα με τις υπόλοιπες ευρωπαικές χώρες.
Συνεχίζοντας ο Επίτροπος Αλμούνια σχολιάζει την εξαιρετικά χαμηλή αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των κοινωνικών δαπανών στην Ελλάδα και επισημαίνει ότι «ο αντίκτυπος των δημοσίων δαπανών κοινωνικής προστασίας (εκτός από τις συντάξεις) στο ποσοστό κινδύνου φτώχειας, είναι πολύ πιο περιορισμένος στην Ελλάδα (με μείωση του ποσοστού μετά τις κοινωνικές δαπάνες κατά λιγότερο από 20%) και σε άλλα κράτη μέλη του νότου, από ό,τι στη βόρεια και κεντρική ΕΕ, παρά το γεγονός ότι τα κράτη της βόρειας και κεντρικής ΕΕ ενδέχεται να δαπανούν λιγότερο σε θέματα κοινωνικής προστασίας και συντάξεων»
Αναφερόμενος στις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί άμεσα η ελληνική κυβέρνηση ο κ. Αλμούνια υπογραμμίζει ότι: «η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να βελτιώνει τη δημοσιονομική διαδικασία αυξάνοντας περαιτέρω τη διαφάνειά της, καθορίζοντας τη δημοσιονομική στρατηγική σε πιο μακροπρόθεσμη προοπτική και εφαρμόζοντας αποτελεσματικά μηχανισμούς για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των πρωτογενών δαπανών. Επιπλέον, η Ελλάδα πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της προκειμένου να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών επιτυγχάνοντας τον μεσοπρόθεσμο στόχο, ελέγχοντας τις δαπάνες για τις δημόσιες συντάξεις και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εφαρμόζοντας αποφασιστικά φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις»
Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:
«Αφιερώνουμε τα αποκαλυπτικά στοιχεία της Κομισιόν στον κ. Πρωθυπουργό και τους κ.κ. Αλογοσκούφη, Γιαννάκου και Αβραμόπουλο, που αυτοεπαινούμενοι πανηγυρίζουν ότι έχουν εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά και έχουν βελτιώσει το κοινωνικό κράτος. Η κα Γιαννάκου αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργό οφείλουν να απολογηθούν για την τελευταία θέση στις δημόσιες δαπάνες για την παιδεία, που θυμίζει τριτοκοσμική χώρα και απέχει δραματικά από την προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για το 5% του ΑΕΠ. Οι χαμηλές δημόσιες δαπάνες για την υγεία συμβαδίζουν με μια έκρηξη των ιδιωτικών δαπανών και επιτείνουν τόσο την κρίση του ΕΣΥ όσο και τις κοινωικές ανισότητες. Οι επίσημοι δείκτες της eurostat καθρεφτίζουν την πλήρη αθέτηση των προεκλογικών δεσμέυσεων της ΝΔ αλλά και τις αντικοινωνικές, νεοφιλελεύθερες επιλογέςτης πολιτικής της.»
To Γραφείο Τύπου