ΚΟΜΟΤΗΝΗ: Στο δρόμο οι εργαζόμενοι στο «Σισμανόγλειο»

Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο απείχαν από την εργασία τους διαμαρτυρόμενοι για την εφεδρεία, το ωράριο, αλλά και τις περικοπές στους μισθούς.

«Είμαστε αντίθετοι στις εφεδρείες, ούτως ή άλλως ο χώρος μας δεν τις αντέχει, γιατί είμαστε πολύ κάτω από το όριο», τόνισε η πρόεδρος των εργαζομένων Μαρίνα Αποστολίδου.

«Θα πρέπει να πούμε ότι το νοσοκομείο μας έχει γίνει νοσοκομείο 240 κλινών, από 200 κλινών που ήταν. Θα δημιουργηθεί νεφρολογική κλινική και παράλληλα, θα εξυπηρετούμε τους συμπολίτες μας με τον ΟΚΑΝΑ. Οι οργανικές θέσεις για το νοσηλευτικό προσωπικό για το νοσοκομείο 200 κλινών είναι 247 και αυτή τη στιγμή υπηρετούν 213» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Στην Τεχνική υπηρεσία οι θέσεις είναι 147 και εργάζονται 144 και στην Ιατρική υπηρεσία είναι 76 οι οργανικές και υπηρετούν 46 συνάδελφοι. Καταλαβαίνετε πως είμαστε κάτω από το 50%. Εδώ δυσκολευόμαστε να λειτουργήσουμε φανταστείτε και με τη λειτουργία της κλινικής και του ΟΚΑΝΑ Πώς θα αντεπεξέλθουμε»…

Η πρόεδρος των εργαζομένων τόνισε: «Λέμε στην κυβέρνηση ‘όχι εφεδρείες και ζητάμε προσλήψεις προσωπικού’ στο κάτω-κάτω είναι υποχρέωσή τους να προσφέρουν και την υγεία κι ό,τι συνεπάγεται αυτού».

Σε ό,τι αφορά το ενιαίο μισθολόγιο, η κ. Αποστολίδου τόνισε ότι θα πρέπει να καλύπτει τις απώλειες που είχαμε αυτό το διάστημα. «Το διαίρει και βασίλευε μάλλον δεν πιάνει πάρα πολύ και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι τα εξιλαστήρια θύματα.

Σας ενημερώνω ότι είμαστε από τους πλέον χαμηλά αμειβόμενους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνάδελφοι που για δεκαπενθήμερο πήραν πενήντα, εκατό, διακόσια ευρώ. Οι υποχρεώσεις δε σταματούν να τρέχουν ούτε μπορούν να λειτουργήσουν αναδρομικά», σημείωσε.

Σχετικά με τις 7,5 ώρες εργασίας, επεσήμανε: «Βάσει θεσμικού πλαισίου οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δουλεύουν αυτές τις ώρες στους χώρους του νοσοκομείου. Η κυβέρνηση τα παραβλέπει όλα αυτά και ζητά οκτάωρη εργασία. Αυτό εφαρμόζεται από 15 Ιουνίου. Αυτό πρόλαβαν και το έκαναν πάρα πολύ γρήγορα. Το ότι έχουμε να πληρωθούμε νυχτερινά και υπερωρίες από το Μάιο εκεί δε βλέπω να βιάζονται και πάρα πολύ. Άρα μήπως θα πρέπει να μας δώσουν αναδρομικά, για ό,τι μας οφείλουν;».

Ο εκπρόσωπος των γιατρών στο ΔΣ Νίκος Σωτηρακόπουλος σχολίασε:

«Εμείς ως γιατροί συμμετέχουμε στη διαδήλωση αυτή των εργαζομένων δηλώνοντας ότι είμαστε υπέρ της δημόσια υγείας. Σήμερα με την οικονομική κρίση που υπάρχει, ο πολίτης θα αναγκαστεί να βάλει το χέρι πολύ βαθιά μέσα στην τσέπη και να δώσει χρήματα όταν θα χρειαστεί αυτή η δύσκολη στιγμή.

Άρα, το συμπέρασμα, ποιο είναι; Ότι δεν πρέπει να γίνουν άλλες περικοπές στο χώρο της Υγείας. Θα πρέπει να γίνει σωστός εξορθολογισμός, σωστή διαχείριση και όχι σμίκρυνση. Αυτό είναι το ζητούμενο κι αυτό δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα.

Ο πολίτης της Ροδόπης παρά τη δύσκολη οικονομική περίοδο που περνάει χρειάζεται τη δημόσια υγεία».

Να σημειωθεί ότι χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο απεργιακή γενική συνέλευση παρόντος του προέδρου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών γιατρών Δημήτρη Βαρνάβα ο οποίος ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσηλευτικό μας ίδρυμα, αλλά και ενημέρωσε για τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο και τις επόμενες κινητοποιήσεις.

 

Το ψήφισμα των εργαζομένων

Ο πρόεδρος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κομοτηνής ανακοινώνει ότι τα αιτήματα της συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου είναι:

-να μπει φραγμός στην εργασιακή εφεδρεία

-όχι στα χαράτσια του μνημονίου. Ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής

-Νέο, ενιαίο μισθολόγιο, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών που θα υπερκαλύπτουν τις μισθολογικές απώλειες

-Όχι στις περικοπές ων συντάξεων, κύριων, επικουρικών και εφάπαξ

-Ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, με συνταξιοδοτικά οφέλη, μειωμένο ωράριο (7,5 ώρες) και διατήρηση του νοσοκομειακού επιδόματος πριν τις περικοπές

-Προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού

-Άμεση καταβολή δεδουλευμένων χωρίς μειώσεις πιστώσεων.

Ελευθερία Μούκανου