Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, στη χώρα μας λειτουργούν περίπου 500 κλίνες ΜΕΘ, ενώ χρειάζονται πάνω από 2.000
Τζακ ποτ για τους ασθενείς αποτελεί η εύρεση κρεβατιού σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, κλειστά παραμένουν σε όλη τη χώρα 150 κρεβάτια ΜΕΘ, εκ των οποίων τα 26 αφορούν τη Βόρεια Ελλάδα, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού
Της Νικολέτας Μπούκα
Αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να γίνονται συχνά “μπαλάκι” μέχρι να βρεθεί άδειο κρεβάτι, ενώ, όπως τονίζουν οι γιατροί, δεν είναι λίγες οι φορές που ένας ασθενής από τη Θεσσαλονίκη υποχρεωτικά διακομίζεται στις… Σέρρες ή από την Καλαμάτα έρχεται στη Θεσσαλονίκη. Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι το πρόσφατο παράδειγμα ασθενούς που χρειάστηκε να διακομιστεί από την Ελασσόνα του νομού Λάρισας στη… Δράμα, προκειμένου να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ.
Όσο για τις περίφημες 580 προσλήψεις νοσηλευτών που επρόκειτο να στελεχώσουν τις ΜΕΘ και τις οποίες έχει εξαγγείλει κατά καιρούς ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, όπως όλα δείχνουν, δεν έγιναν, καθώς δεν άνοιξαν κρεβάτια σε ΜΕΘ.
Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, στη χώρα μας λειτουργούν περίπου 500 κλίνες ΜΕΘ, ενώ χρειάζονται πάνω από 2.000. ΑπΆ αυτές που λειτουργούν, το 76% δεν διαθέτει το απαιτούμενο νοσηλευτικό προσωπικό, το 26% έχει έλλειψη σε γιατρούς, ενώ το 15% σε μηχανήματα. Επίσης, παρόλο που υπάρχουν τόσο αυξημένες ανάγκες, κρατιούνται κλειστά και αχρησιμοποίητα κρεβάτια, τα οποία μαζί με τα μηχανήματα που τα συνοδεύουν, κοστίζουν τουλάχιστον 150.000 ευρώ το ένα.
Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, οι ΜΕΘ που λειτουργούν σώζουν πάνω από 9.500 ασθενείς ετησίως, ενώ θα μπορούσαν να σώσουν άλλους 3.500, εάν άνοιγαν τα 150 κλειστά κρεβάτια.
ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Απογοητευτική είναι και η κατάσταση που επικρατεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Βόρειας Ελλάδας, όπου κλειστά παραμένουν 26 κρεβάτια. Ταυτόχρονα από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Κεντρικής Μακεδονίας, αυτά του Κιλκίς και της Κατερίνης δεν διαθέτουν καν ΜΕΘ, ενώ της Χαλκιδικής εντάχθηκε πλέον στον νέο οργανισμό του νοσοκομείου και πρόκειται να δημιουργηθεί.
“Η έλλειψη κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραία για τη ζωή των ασθενών. Πολλές φορές οι ασθενείς βρίσκουν κρεβάτι σε πόλη που είναι μακριά από κει όπου ζουν. Επίσης μία εντατική μονάδα παίδων, αυτή του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, με μόλις οκτώ κλίνες, καλείται να εξυπηρετήσει τα περιστατικά από όλη την Βόρεια Ελλάδα. Δυστυχώς ο εμπαιγμός του υπουργού Υγείας συνεχίζεται”, δηλώνει στη “ΜτΚ” ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαστεργίου.
Από την πλευρά του το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος Δημήτρης Βαρνάβας αναφέρει ότι, βάσει των στοιχείων της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους 8.800 άτομα, καθώς δεν κατάφεραν να βρουν κρεβάτι σε ΜΕΘ.
“Όσο για τις προσλήψεις που έχει εξαγγείλει ο υπουργός Υγείας και αφορούν περίπου 580 άτομα πανελλαδικώς για τις ΜΕΘ, ελάχιστα άτομα ήρθαν τελικά και αυτά στην Αθήνα. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται κι από το γεγονός ότι δεν άνοιξαν κρεβάτια ΜΕΘ. Η αναξιοπιστία του υπουργού Υγείας έχει χτυπήσει κόκκινο. Φτάσαμε στο 2009 και δεν έχει αλλάξει τίποτα”, επισημαίνει ο κ. Βαρνάβας.
Τραγική χαρακτηρίζει την εικόνα που επικρατεί στις ΜΕΘ ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού και πρόεδρος του Σωματείου Νοσηλευτικού Προσωπικού της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας Τηλέμαχος Πατινέας.
“Οι συνθήκες λειτουργίας των ΜΕΘ είναι απαράδεκτες. Η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού είναι σοβαρή, με αποτέλεσμα να λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Μάλιστα, τα βράδια, ένας νοσηλευτής καλείται να εξυπηρετήσει τουλάχιστον τρεις ασθενείς με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Επιπλέον είναι απαράδεκτο ένας ασθενής να γίνεται ΅μπαλάκιΆ από νοσοκομείο σε νοσοκομείο μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε εντατική, διότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να καταλήξει στη διαδρομή λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του”, τονίζει ο κ. Πατινέας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή στην ΑΆ ΜΕΘ του “Παπανικολάου” λειτουργούν 15 κλίνες και εργάζονται 32 νοσηλευτές, ενώ απαιτούνται 60, και στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Γιαννιτσών λειτουργούν 4 κλίνες με 10 νοσηλευτές, αντί για 14.
Χρειάζεται ενίσχυση
Ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Βορείου Ελλάδος, καθηγητής Παιδιατρικής Χρήστος Παντελιάδης, αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν 126 κρεβάτια ΜΕΘ σε όλη την Βόρεια Ελλάδα, αλλά χρειάζονται τουλάχιστον άλλα 10-12 κρεβάτια για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.
“Για μας σημασία έχει να βρούμε στον ασθενή κρεβάτι ΜΕΘ στον τόπο καταγωγής του. Κι αν δεν υπάρχει, να βρούμε στο πιο κοντινό σΆ αυτόν νοσοκομείο. Με τον τρόπο αυτό προχωρούμε. ΅ΑγκάθιΆ αποτελεί το γεγονός ότι η ΜΕΘ του νοσοκομείου Κοζάνης είναι κλειστή, διότι αν λειτουργούσε, θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες όλης της δυτικής Μακεδονίας. Όσο για τις 580 προσλήψεις νοσηλευτών για ΜΕΘ που εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας, αν έρθουν 30 άτομα στην Θεσσαλονίκη και 50 σε όλη την Βόρεια Ελλάδα, θα δούμε… φως”, λέει ο κ. Παντελιάδης.