Κορώνες

«Νοσοκομείο Ρόδου: Γάτες, τρωκτικά και περιστέρια σε θαλάμους ασθενών και κοινόχρηστους χώρους» αναφέρει ρεπορτάζ του Mega. Ευτυχώς, οι γάτες αποτελούν το μικρότερο πρόβλημα. «Έχουμε 2 αναισθησιολόγους αυτή τη στιγμή και από τις 7 αίθουσες που υπάρχουν λειτουργούν οι 2, μία για τα επείγοντα και μία για τα τακτικά» καταγγέλλουν οι γιατροί του μεγαλύτερου Νοσοκομείου της Δωδεκανήσου.

«Κως / Χωρίς παθολόγο το νοσοκομείο – Ένα ασθενοφόρο για όλο το νησί» Καθημερινά διακομιδές ασθενών σε Ρόδο ή Αθήνα – Τουρκική διαφημιστική καμπάνια καλεί τους νησιώτες στην Αλικαρνασσό, σε κλινικές με προσωπικό που μιλά ελληνικά.

Ας ανέβουμε πιο πάνω, στη Λήμνο. Διαβάζουμε σε ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών Λήμνου υπό τον τίτλο “Αναζητείται επειγόντως σοβαρότητα κι ευθύνη…”:

Την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Λήμνου άσκηση ετοιμότητας για περίπτωση σεισμού. Στήθηκαν σκηνές, υπαίθρια ιατρεία, χειρουργείο εκστρατείας, και άτομα του προσωπικού υποδύθηκαν ως “ρόλους” τους ασθενείς. Αλλά  “ρόλος” ήταν κι ο αναισθησιολόγος!

Από την Παρασκευή το νοσοκομείο (και ολόκληρο) το νησί ΔΕΝ έχει αναισθησιολογική κάλυψη. Είναι γνωστό ότι ο μοναδικός αναισθησιολόγος λείπει σε αναρρωτική άδεια μέσης διάρκειας λόγω σοβαρής χειρουργικής επέμβασης. Ήταν γνωστό εδώ και καιρό ότι από την Παρασκευή και μετά δεν υπήρχε προγραμματισμός για μετακίνηση αναισθησιολόγου στο νοσοκομείο. Και η λύση που επέλεξε το Υπουργείο είναι η γνωστή κι εύκολη για αυτούς. Δεν μετακίνησαν κανέναν και όλο το νησί, 20000 άνθρωποι, ΔΕΝ έχει αναισθησιολόγο. Για το Υπουργείο ο αναισθησιολόγος είναι “ρόλος”, που μπορεί να τον παίξει ο οποιοσδήποτε ιατρός. Αυτή είναι η αριστεία τους, αυτό είναι το επιτελικό κράτος τους.

Προφανώς η επιλογή τους να μείνει ακάλυπτο το νησί είναι πολύ συνειδητή. Το ξαναέκαναν αρκετές  φορές τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα τα περασμένα Χριστούγεννα, που η Λήμνος έμεινε χωρίς αναισθησιολόγο για περισσότερο από δεκαπέντε μέρες.

Το δόγμα της προσωπικής ευθύνης, όπως το διατύπωσε ο πρωθυπουργός, βρίσκει εφαρμογή ώστε με ευθύνη μας να μην χρειαζόμαστε αναισθησιολόγο.  Θεωρούν, προφανώς, ότι είναι προσωπική μας ευθύνη να εφαρμόσουμε τη συμβουλή του Υπουργού τους ότι “όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει” και οφείλουμε να προσαρμοστούμε ώστε να ζούμε χωρίς αναισθησιολόγο. Υπάρχουν όμως και κάποιοι “απροσάρμοστοι” που με πείσμα επιμένουν να χρειάζονται αναισθησιολογική θεραπεία και χορήγηση αναισθησίας. Ήδη τουλάχιστον δύο περιστατικά διακομίστηκαν και τουλάχιστον τρία επείγοντα χειρουργεία δεν πραγματοποιήθηκαν αυτές τις πέντε ημέρες.


Αλήθεια, η κυρία Γκάγκα που θα παραστεί ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου, τι θα πει στους κατοίκους της Λήμνου; Και ο κυβερνητικός παράγοντας που θα παραστεί στις εκδηλώσεις της εθνικής επετείου στην Κω, τι θα πει σ΄ εκείνους που καταφεύγουν στην Τουρκία για περίθαλψη;

Δε φανταζόμαστε να εκστομίσουν εθνοπατριωτικές κορώνες, απ΄ αυτές που μας έχει συνηθίσει η ΝΔ..