Έξαρση κορονοϊού και γρίπης παρουσιάζει η χώρα μέσα στις γιορτές, λόγω της αύξησης των επαφών και του συγχρωτισμού, με την Αττική να κρατάει τη μερίδα του λέοντος.
Η μεγάλη διασπορά έχει θέσει σε συναγερμό υγειονομικές αρχές και επιστήμονες, καθώς το επόμενο διάστημα αναμένεται περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων, ενώ σε συνδυασμό με την εποχική γρίπη που βρίσκεται στην αρχή της αλλά και τις άλλες ιώσεις που βρίσκονται σε έξαρση, τα νοσοκομεία δέχονται μεγάλη πίεση.
Ένα επιπλέον εύρημα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες, από τα λύματα στην Αττική, εκτός από τα υψηλά επίπεδα κορονοϊού, ήταν και η αυξημένη χρήση κοκαΐνης.
Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης σχολίασε στον ΑΝΤ1 το εντυπωσιακά μεγάλο ποσοστό του επικίνδυνου χημικού ναρκωτικού στα λύματα, σημειώνοντας πως «το ερώτημα είναι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο. Άλλαξε ο τρόπος διακίνησης και σε μεγαλύτερες ποσότητες, ενώ έγινε και πιο φθηνή. Έτσι, μέσα στην πανδημία διπλασιάστηκε η χρήση και κάποιους μήνες τριπλασιάστηκε».
Όπως επεσήμανε μάλιστα ο κ. Θωμαΐδης, περίπου 120.000 πολίτες έκαναν χρήση κοκαΐνης στο λεκανοπέδιο, με το ποσοστό να αφορά το «0,3% του πληθυσμού της Αττικής (από τα 4,2 εκατομμύρια χρηστών του δικτύου της ΕΥΔΑΠ) που είναι χρήστες», εξηγώντας ότι, «είναι από τα χαμηλότερα ποσοστά της Ευρώπης».
Σχολιάζοντας την αύξηση των ναρκωτικών ουσιών και της κοκαΐνης συγκεκριμένα, τόνισε ότι την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα η χρήση εκτινάσσεται και σχεδόν διπλασιάζεται. «Είναι δεδομένο ότι μέσα στις γιορτές κι αυτό το έχουμε αποδείξει σε διάφορες εργασίες και δημοσιεύσεις, γίνεται κατάχρηση» τόνισε ο καθηγητής.
Όσο αφορά στο ιικό φορτίο είπε ότι, στα λύματα φαίνεται αύξηση 200% τον τελευταίο μήνα. «Έχουμε ταυτόχρονη τριπλή αύξηση» σημείωσε, εκτιμώντας πως «θα έχουμε κλιμάκωση τις επόμενες δύο εβδομάδες», οπότε και θα κορυφωθούν τα κρούσματα και στη συνέχεια θα σημειωθεί κάποια αποκλιμάκωση. Παράλληλα, επεσήμανε το πρόβλημα των ασυμπτωματικών περιστατικών, κυρίως στα παιδιά.
Ήδη οι εισαγωγές ασθενών με Covid-19 παρουσιάζουν αύξηση κατά 40%. Ειδικότερα, οι εισαγωγές κυμαίνονται καθημερινά μεταξύ 220-270, πανελλαδικά, ενώ τα εξιτήρια μεταξύ 200-250. Σε επίπεδο επικράτειας, νοσηλεύονται περίπου 1.480 ασθενείς με λοίμωξη από κορονοϊό σε απλές κλίνες και περίπου 90 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Στο πλαίσιο αυτό, το ΝΙΜΙΤΣ εντάσσεται στο γενικό σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ έως τις 31 Μαρτίου 2024 και παραχωρεί 50 κλίνες στο σύστημα υγείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Αναφερόμενος στη γρίπη, ο καθηγητής είπε ότι και εκεί υπάρχουν υποπαραλλαγές, με το τρέχον κύμα να αφορά στον τύπο Α και τον τύπο Β που αναμένεται τον Φεβρουάριο – Μάρτιο, να είναι πιο ήπιο.