Κορωνοϊός / Μακάβρια πρωτιά σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού

Την ανάγκη για «επιδημιολογική εγρήγορση και ετοιμότητα» υπογράμμισε από την Βουλή ο Ξανθός, ζητώντας να κοπεί «μαχαίρι» η φιλολογία περί τέλους της πανδημίας.

Τουλάχιστον δεν γίναμε Μπέργκαμο» και «πανηγυρίζω που είμαστε δώδεκα φορές καλύτεροι από το Βέλγιο σε θανάτους» ήταν φράσεις που ακούστηκαν στο παρελθόν από κυβερνητικά στελέχη για να υπερασπιστούν τη γαλάζια διαχείριση της πανδημίας. Σήμερα, σύμφωνα με τον μόνο αξιόπιστο δείκτη για την πανδημία (όπως είχε υποδείξει ο  Άδωνις Γεωργιάδης), η Ελλάδα ξεπέρασε σε νεκρούς ανά εκατομμύριο την Ιταλία και το Βέλγιο!

Φαίνεται ότι τόσο οι παραπάνω χώρες όσο και άλλες που πλήρωσαν το φορτίο του κορωνοϊού με χιλιάδες θανάτους (Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ κ.ά.) παραδειγματίστηκαν και διαχειρίστηκαν αποτελεσματικότερα την πανδημία στη συνέχεια. Αντιθέτως, η ελληνική κυβέρνηση μας οδηγούσε από το ένα καταστροφικό κύμα στο επόμενο χωρίς τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για στήριξη του ΕΣΥ αλλά και των μέτρων.

Επιμένουν οι δείκτες

Για του λόγου το αληθές, η χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ αποδεικνύει ότι η πανδημία δεν αποτελεί παρελθόν, παρά το κυβερνητικό αφήγημα. Τα κρούσματα εκτοξεύθηκαν στα 27.490, αριθμό που είχαμε να δούμε από τις 11 Ιανουαρίου, μία εβδομάδα μετά το αρνητικό ρεκόρ με πάνω από 50.000 κρούσματα. Παράλληλα -ο τραγικότερος δείκτης- οι θάνατοι, έφτασαν τους 73, οι περισσότεροι από τις 19 Φεβρουαρίου! Την ίδια ώρα, οι διασωληνωμένοι έμειναν σταθερά στους 342, ενώ η αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία (441) ξεπέρασε το 27%.

Επιδεικτικά αδιάφορη η κυβέρνηση

Παρά την κρίσιμη κατάσταση που παρατηρείται στο πεδίο, η κυβέρνηση παραμένει απούσα από τη μάχη. Μάλιστα, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε την αναστολή των μέτρων μέχρι τον Σεπτέμβριο, τονίζοντας ότι από τον Μάιο και μετά θα υπάρξει μεγάλη αποκλιμάκωση των μέτρων. Η παραδοχή ότι η κυβέρνηση κάνει… καλοκαιρινό διάλειμμα από την πανδημία αποτελεί ουσιαστικά ομολογία από τον υπουργό Υγείας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την καταπολέμηση της πανδημίας με βάση τα οικονομικά συμφέροντα και όχι τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ξανθός: Να κοπεί μαχαίρι η φιλολογία περί τέλους της πανδημίας

«Να κοπεί μαχαίρι η φιλολογία περί τέλους της πανδημίας» ζήτησε ο Ανδρέας Ξανθός με αφορμή τα νέα αρνητικά στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας. Μιλώντας στη Βουλή, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επέκρινε τα κυβερνητικά στελέχη που στέλνουν το μήνυμα περί τέλους της πανδημίας χωρίς κάτι τέτοιο να στηρίζεται στα επιδημιολογικά δεδομένα. Ο Αν. Ξανθός υπογράμμισε την ανάγκη για «επιδημιολογική εγρήγορση και ετοιμότητα», ιδιαίτερα υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και των εκατομμυρίων προσφύγων.

«Ήδη η Ελλάδα ξεπέρασε την Ιταλία του Μπέργκαμο. Είμαστε στο χειρότερο 1%» σχολίασε και ο Γιώργος Βαρεμένος, επικρίνοντας τους Μητσοτάκη και Πλεύρη που εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Άδειασμα Πλεύρη σε Γκάγκα για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Συνεχίζεται το αλαλούμ με την κατάργηση της χρήσης των πιστοποιητικών εμβολιασμού, καθώς ο Θ. Πλεύρης ανέφερε χθες στον ΑΝΤ1 ότι εξετάζεται η πρόσβαση τόσο στους εξωτερικούς όσο και τους εσωτερικούς χώρους να γίνεται χωρίς ανάγκη επίδειξής του συνολικά για το καλοκαίρι. «Είναι κάτι που θα τύχει πολύ συγκεκριμένης συζήτησης στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η συγκεκριμένη δήλωση επιβεβαιώνει τις δηλώσεις που είχε κάνει την προηγούμενη εβδομάδα ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, ο οποίος είχε πει ότι τα πιστοποιητικά θα σταματήσουν να χρησιμοποιούνται για είσοδο σε χώρους εστίασης, λιανεμπορίου κ.τ.λ. Μάλιστα, είχε δώσει και πιθανότητα 50-50 να αποφασιστεί αυτό πριν από το Πάσχα.

Ωστόσο, την περασμένη Πέμπτη η Μίνα Γκάγκα έσπευσε να διαψεύσει τον επιστήμονα, λέγοντας ότι «δεν έχει ακουστεί κάτι τέτοιο» και ότι ο Γκ. Μαγιορκίνης δεν είναι στέλεχος της κυβέρνησης.  Όπως της θύμισαν οι δημοσιογράφοι, ο Γκ. Μαγιορκίνης «έχει θεσμικό ρόλο», καθώς ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου του 2020 συμμετέχει στην ομάδα εμπειρογνωμόνων που συνεργάζονται με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και το υπουργείο Υγείας. «Δεν εξετάζουμε άρση» αρκέστηκε να επαναλάβει η Μ. Γκάγκα.

Σε κάθε περίπτωση, μετά τη δήλωση του Θάνου Πλεύρη φαίνεται ότι η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας είναι αυτή που δεν ενημερώνεται πλήρως ή έγκαιρα για τις πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Παράλληλα, εγείρονται ερωτήματα για το είδος της συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών προϊσταμένων στην Υγεία, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο όπως αυτή της πανδημίας.