«Σχεδόν όλα τα νοσοκομεία έχουν ελλείψεις προσωπικού», τονίζει στον Κων/νο Λάππα στο tvxs.gr ο β’ αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και ταμίας της ΕΙΝΑΠ, Κώστας Λιβαδάς. «Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο εξαιτίας των μετακινήσεων γιατρών που προωθεί το υπουργείο προκειμένου να βγαίνουν οι εφημερίες.
Έτσι οδηγούμαστε σε υπερεργασία και υπερεφημερία», προσθέτει.
Ο γιατρός υποστηρίζει πως ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις που προκηρύχθηκαν στην αρχή της πανδημίας. «Πολλά τμήματα στενάζουν από την υποστελέχωση. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, γιατροί δεν μπορούν να πάρουν άδειες. Ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις που προκηρύχθηκαν το 2020. Απαιτείται ταχύτερη διεξαγωγή των κρίσεων. Εφόσον δεν επιτυγχάνεται η αναγκαία επιτάχυνση, δεν μπορούμε παρά να συμπεράνουμε πως υπάρχει σκόπιμη καθυστέρηση», τονίζει.
Οι σημαντικότατες ελλείψεις που καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ, η υπερεργασία των υπηρετούντων γιατρών και η μη ορατή προοπτική για ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό αποθαρρύνουν πολλούς γιατρούς από το να συνεχίσουν να προσφέρουν ή να επιδιώξουν την πρόσληψή τους σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο. Έτσι πολλοί παραιτούνται και άλλοι προτιμούν να εργαστούν στο εξωτερικό ή στον ιδιωτικό τομέα.
«Μιλάμε για έναν φαύλο κύκλο αποχωρήσεων-προκηρύξεων-προσλήψεων κατά τον οποίο συνεχώς δημιουργούνται κενά. Τα κενά αυτά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, θα καλύπτονται από ιδιώτες που θα μπαίνουν στο ΕΣΥ. Ένα τέτοιο ΕΣΥ, με μόνιμα υποστελεχωμένα τμήματα, σε μακροπρόθεσμη βάση δε θα μπορεί να παρέχει υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες στους πολίτες», παρατηρεί ο κ. Λιβαδάς.
Όσο για τη λύση, ο β’ αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ σημειώνει: «Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται μόνο με ταχύρυθμες προσλήψεις μόνιμων γιατρών. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις των μόνιμων, να προχωρήσουν άμεσα προσλήψεις επικουρικών σε ειδικότητες που υπάρχουν στην σχετική λίστα», καταλήγει.
Ελλείψεις παντού
«Η συνολική λειτουργία της ΩΡΛ κλινικής του «Παπανικολάου τίθεται ουσιαστικά σε αμφιβολία, μένοντας με ΈΝΑ μόνο ειδικό ιατρό! Το προηγούμενο έτος αποχώρησαν 2 ιατροί, είτε σε σύνταξη είτε για άλλη θέση. Ενώ, αναμένεται άμεσα να φύγουν άλλοι 3, λόγω σύνταξης και παραιτήσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραμένει μόνο ένας μόνιμος γιατρός! Όλα αυτά σε γνώση της Διοίκησης και όλων των αρμοδίων, που δεν έχουν κάνει καμιά κίνηση για να καλυφθούν άμεσα οι 4 κενές από τις συνολικά 6 οργανικές θέσεις», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης για την κλινική ΩΡΛ του «Παπανικολάου».
Σε υπόμνημά της η αντίστοιχη ένωση των γιατρών της Αχαΐας (ΕΙΝΑ) γράφουν πως στο Καραμανδάνειο, το μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο εκτός Αθήνας-Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιεί ετησίως 1800 χειρουργικές επεμβάσεις κάθε είδους, εξυπηρετώντας παιδιά από 30 νομούς, έχει μείνει μόνο μία μόνιμη αναισθησιολόγος, η Διευθύντρια, η οποία συνταξιοδοτείται σε λίγες εβδομάδες. Για το νοσοκομείο του Αιγίου αναφέρουν πως μόνο το 40% των μόνιμων οργανικών θέσεων καλυμμένες με αποτέλεσμα την προσωρινή αναστολή της τακτικής λειτουργίας της χειρουργικής κλινικής.
Για το γειτονικό Νοσοκομείο του Πύργου σημειώνουν πως εδώ και έναν χρόνο εξακολουθεί να μην υφίσταται παθολογική κλινική, «με τις εφημερίες τρόμου (ενδεικτικά ένας εφημερεύων παθολόγος υπεύθυνος για πάνω από 100 ασθενείς) να καλύπτονται με παράνομες μετακινήσεις συναδέλφων από ΠΓΝΠ, Άγιο Ανδρέα και ΓΝ Τρίπολης».
Αλλά και στην Αττική οι ελλείψεις είναι σημαντικές. Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), το Καρδιολογικό τμήμα, η Πνευμονολογική Κλινική και το Ουρολογικό τμήμα του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Άγιοι Ανάργυροι» λειτουργούν με έναν ή δύο γιατρούς.
Στο τμήμα Διαγνωστικής Απεικόνισης (Αξονικής και Μαγνητικής Τομογραφίας) του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας – Πειραιά έχουν μείνει τέσσερεις μόνιμες γιατροί και ένας επικουρικός που καλούνται να καλύψουν το έργο που ως πέρυσι επιτελούσαν δέκα ειδικευμένοι γιατροί. «Γι’ αυτό έχουν ανασταλεί τα εξωτερικά ραντεβού ενώ απειλείται και η εκτέλεση απεικονιστικών διαγνωστικών εξετάσεων για τους νοσηλευόμενους ασθενείς», υπογραμμίζει η ΕΙΝΑΠ.
Στο «Ελπίς» το πρόβλημα εντοπίζεται στην ειδικότητα με την μεγαλύτερη έλλειψη στην χώρα, τους αναισθησιολόγους. «Οι απαιτητικές και εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, οδήγησαν σε παραίτηση του επιστημονικά υπεύθυνου διευθυντή του αναισθησιολογικού τμήματος καθώς και την αποχώρηση επιπλέον γιατρών αναισθησιολόγων», διαβάζουμε.
Στο Σισμανόγλειο, οι γιατροί του Θωρακοχειρουργικού τμήματος υποχρεούνται να καλύπτουν 7 – 8 γενικές εφημερίες το μήνα , 21 – 22 πρωινές και ό,τι επείγον περιστατικό προκύψει από τα 2 πνευμονολογικά Τμήματα συν τα τακτικά χειρουργεία. «Είναι προφανές ότι το Τμήμα λειτουργεί με τραγική υποστελέχωση και σε συνθήκες ανασφαλούς λειτουργίας με αποτέλεσμα το προσωπικό να έχει φτάσει στα όρια της εξάντλησης καθώς δεν υπάρχει ούτε η δυνατότητα να πάρουν άδεια», γράφει η σχετική ανακοίνωση.