Κόβουν 253 «καθημερινά» φάρμακα

Αναλγητικά, αντιπυρετικά, σιρόπια κ.ά. δεν θα συνταγογραφούνται ώστε να εξοικονομήσουν 300 εκατ. ευρώ τα Ταμεία

ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ |
Ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν από σήμερα ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι προκειμένου να προμηθευτούν «καθημερινά» φάρμακα, δηλαδή αναλγητικά, αντιπυρετικά, σιρόπια και αλοιφές. Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην περικοπή τουλάχιστον 253 φαρμάκων και άλλων φαρμακευτικών προϊόντων προκειμένου να εξοικονομήσει 300 εκατ. ευρώ, που φαίνεται ότι κατέβαλαν το 2009 τα ασφαλιστικά ταμεία για την κάλυψή τους. Πρόκειται για γνωστά φάρμακα όπως η Ασπιρίνη, το Depon, το Ρanadol, το Salospir, το Αpotel, το σιρόπι Βisolvon, το αντιισταμινικό Fenistil, το Lonarid, τα αντιόξινα (χορηγούνται σε παθήσεις του πεπτικού συστήματος) Μaalox και Simeco κ.ά. Στο εξής θα πρέπει οι ίδιοι οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι να αγοράζουν το φάρμακο ακόμη και αν έχουν συνταγή γιατρού. Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα καλύπτουν δαπάνες που αφορούν φαρμακευτικά προϊόντα για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή, επισημαίνεται σε επιστολή της γενικής γραμματέως Κοινωνικών Ασφαλίσεων κυρίας Αθηνάς Δρέττα προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Ειδικότερα στην επιστολή αναφέρονται τα ακόλουθα: «Σας κάνουμεγνωστό ότι τα φαρμακευτικάιδιοσκευάσματα που φέρουν ταινία γνησιότητας “καφέ” χρώματος,ως ανήκοντα στην κατηγορίατων φαρμάκων για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή(ΜΥΣΥΦΑ), σύμφωνα με την αριθμ. 0-502/10η/17.6.08 απόφαση ΔΣ ΕΟΦ και την αρ. 46986/14.7.08 εγκύκλιο του ίδιουοργανισμού, από 20.5.2010 δεν θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Κατόπιν τούτου,συνταγές στις οποίες περιέχονταιφάρμακα της ανωτέρω κατηγορίαςδεν θα εξοφλούνται στους φαρμακοποιούς από τους φορείς σας».

Μολονότι η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων ισχύει από σήμερα, εν τούτοις ο κατάλογος με τις ονομασίες των σκευασμάτων δεν είναι διαθέσιμος αφού βρίσκεται… καθ΄ οδόν προς το υπουργείο Υγείας για έγκριση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κατάλογος θα βασίζεται σε έναν παλαιότερο ο οποίος συντάχθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) το 2006 και επικαιροποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009.

«Πώς να το πεις σε έναν συνταξιούχο των 700 ευρώ;»

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση των φαρμακοποιών. «Δεν είναιδυνατόν να μην μπορεί να συνταγογραφηθείέστω ένα σκεύασμαμιας κατηγορίας φαρμάκων. Ως παράδειγμα αναφέρω όσα περιέχουνπαρακεταμόλη και λείπουναπό τον σχετικό παλαιό κατάλογοτου ΕΟΦ» τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κ. Λουράντος. Επίσης προβλέπει ότι, ελλείψει καταλόγου, οι φαρμακοποιοί θα έλθουν σε αντιπαράθεση με συνταξιούχους και ασφαλισμένους. «Ο γιατρός δεν γνωρίζει το χρώμα του κουπονιού κάθε φαρμάκου. Ετσιθα γράφει το σκεύασμα το οποίο στη συνέχειαθα απαιτεί ο ασθενής από τον φαρμακοποιό» αναφέρει. «Πώς είναιδυνατόν», συνεχίζει, «μέσα σε μία ημέρα να ενημερωθούν 12.000 φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα, όλοι οι συνταγογράφοντεςιατροί των ασφαλιστικών ταμείωνκαι τα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία όταν νόμος που υπάρχει από τις 11.5.2010 δεν έχει γνωστοποιηθείσε κανέναν».

Την άποψη ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα διά μέσου των ασφαλιστικών ταμείων τους εκφράζει ο γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας κ. Γ. Ελευθερίου. «Οι έλληνες ασθενείς πρέπει να μπορούν να προμηθεύονται όλα τα φάρμακα με το Ταμείο τους, ακόμη και τα μη συνταγογραφούμενα,προκειμένου να διασφαλιστείη υγεία τους. Κάθε προσπάθειαπερικοπής αυτών των δαπανώνθα έχει σοβαρές επιπτώσειςστην υγεία, αλλά και στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών ο οποίος έχει ήδη πληγεί σοβαρά»δηλώνει. Ο κ. Ελευθερίου αναφέρει ότι όλα τα φάρμακα είναι απαραίτητα. «Είναι πολύ σοβαρό να κόβεται σκεύασμα από κάποιονπου πάσχει, για παράδειγμα, από φλεβική ανεπάρκεια και οίδημακάτω άκρων. Δεν είναι λίγοιοι ηλικιωμένοι που αντιμετωπίζουντέτοια προβλήματα. Πώς να πεις λοιπόν σε έναν συνταξιούχοτων 700 ευρώ να πληρώσει τώρα, πέραν των άλλων, και τα φάρμακά του;».