Σήμα κινδύνου για τη σωτηρία του εκπέμπουν οι εργαζόμενοι και οι φορείς του νομού.
Αποστολή Νικολέτα Μπούκα
Τουλάχιστον 17 γιατροί και 100 νοσηλευτές χρειάζονται για να δώσουν το φιλί της ζωής στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης, το οποίο τα τελευταία δέκα χρόνια υποβαθμίζεται μέρα με την ημέρα και κάνει συνεχώς βήματα προς τα πίσω, με κίνδυνο να απαξιωθεί πλήρως και να μείνουν χωρίς άμεση ιατρική περίθαλψη περίπου 150.000 κάτοικοι του νομού Κοζάνης.
Οι τραγικές ελλείψεις κυρίως σε ιατρικό αλλά και σε νοσηλευτικό προσωπικό οδηγούν συχνά είτε στο κλείσιμο κλινικών είτε στην οριακή λειτουργία των τμημάτων του νοσοκομείου, με δύο ή τρεις γιατρούς να δίνουν σκληρό και ηρωικό αγώνα προσπαθώντας να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου, η οποία έκλεισε, καθώς στέρεψε από γιατρούς, ενώ ο διευθυντής της υπέστη ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τελικά, πριν από λίγες ημέρες άνοιξε πάλι με μόλις έναν ειδικό γιατρό, τον διευθυντή, ο οποίος επέστρεψε από την αναρρωτική άδεια, και πέντε ειδικευόμενους. Ωστόσο, υπολειτουργεί και εξυπηρετεί μόνο τα πρωινά εξωτερικά ιατρεία, ενώ για νοσηλεία οι μικροί ασθενείς πρέπει να πηγαίνουν είτε στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας είτε στη Θεσσαλονίκη.
ΚΛΕΙΣΤΗ Η ΜΕΘ
Κλειστή λόγω έλλειψης προσωπικού παραμένει εδώ και πέντε χρόνια και η μονάδα εντατικής θεραπείας, δυναμικότητας επτά κλινών. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει οριστεί και διευθυντής της μονάδας, ο οποίος έχει φτάσει σε απόγνωση και είναι αποφασισμένος να υποβάλει ακόμη και την παραίτησή του, εκφράζοντας έτσι την αγανάκτηση και την απογοήτευσή του για την απαράδεκτη εικόνα που παρουσιάζει το Μαμάτσειο νοσοκομείο.
Κλειστά, όμως, είναι επίσης το διαβητολογικό ιατρείο, το οποίο εξυπηρετούσε 12.000 ασθενείς, και το ογκολογικό ιατρείο του νοσοκομείου, ενώ με δύο γιατρούς λειτουργούν η μαιευτική-γυναικολογική κλινική, όπου δεν γίνονται γέννες εξαιτίας της έλλειψης παιδιάτρου, και η καρδιολογική κλινική. Εξάλλου, τρεις γιατροί εργάζονται στην παθολογική κλινική, η οποία έχει 50 κλίνες, και μόλις ένας στη μονάδα τεχνητού νεφρού.
Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι οι κάτοικοι του νομού Κοζάνης να αναζητούν ιατρική περίθαλψη σε νοσοκομεία γειτονικών νομών. Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με έρευνα, από τότε που άρχισε να λειτουργεί η Εγνατία οδός στην πλειοψηφία τους οι ταξιδιώτες που τη διασχίζουν είναι πολίτες που αναζητούν υπηρεσίες υγείας στη Θεσσαλονίκη.
ΒΑΛΤΩΣΕ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Εδώ και 20 χρόνια εργάζεται στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης ο διευθυντής της πολύπαθης καρδιολογικής κλινικής Φώτης Ζαρκινός. Όπως λέει στη “ΜτΚ”, επί σχεδόν επτά χρόνια έκανε 15 εφημερίες το μήνα, για να βγει η δουλειά, ενώ πλέον κάνει δέκα.
“Το Νοέμβριο η κλινική έκλεισε. Επί δύο χρόνια εργαζόμασταν δύο συνάδελφοι και εγώ και κάναμε από δέκα εφημερίες το μήνα. Οι συνάδελφοι ήταν αποσπασμένες για έξι μήνες από τα κέντρα υγείας Σερβίων και Σιάτιστας, αλλά τελικά έμειναν δύο χρόνια. Απηύδησαν, όμως, και έφυγαν. Έμεινα μόνος μου και το Νοέμβριο υπέστην ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, με αποτέλεσμα η κλινική να κλείσει”, εξηγεί ο κ. Ζαρκινός.
Μετά την ανάρρωσή του, η κλινική άρχισε πάλι να υπολειτουργεί. Όταν εφημερεύει, καταβάλλονται προσπάθειες για την άμεση αποθεραπεία των μικρών ασθενών. Ωστόσο, αν κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, διακομίζονται στο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας.
“Αυτή τη στιγμή κάνω δέκα εφημερίες το μήνα, ενώ στην κλινική έχουν έρθει εδώ και ένα χρόνο πέντε ειδικευόμενοι. Μία κλινική, όμως, για να δουλέψει, χρειάζεται ειδικούς γιατρούς, οι οποίοι θα συμβουλεύουν και θα καθοδηγούν και τους ειδικευόμενους. Ήρθαν με απόσπαση δύο παιδίατροι από τη Θεσσαλονίκη, αλλά όταν είδαν πώς δουλεύει η κλινική έφυγαν”, επισημαίνει ο κ. Ζαρκινός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζονται πέντε έξι ειδικοί γιατροί, για να στελεχώσουν την παιδιατρική κλινική, ώστε να κάνουν και τις αντίστοιχες εφημερίες, αλλά και να παίρνουν ρεπό και άδειες χωρίς να διαταράσσεται η λειτουργία της. Βέβαια, άμεσα χρειάζονται τρεις επιμελητές βʼ, για να δουλέψει στοιχειωδώς η κλινική.
Δυστυχώς, όπως λέει ο κ. Ζαρκινός, η επαρχία είναι βάλτος για τους γιατρούς. Δεν υπάρχουν κίνητρα. Ούτε καν το άγονο ισχύει για την Κοζάνη.
“Πρόβλημα αντιμετωπίζει και η καρδιολογική κλινική, η οποία λειτουργεί με δύο γιατρούς, εκ των οποίων ο ένας είναι ο διευθυντής και κάνει 18 εφημερίες το μήνα. Ο τεχνητός νεφρός λειτουργεί με έναν νεφρολόγο και η αιμοδοσία με μία διευθύντρια, η οποία δίνει αγώνα, διότι, αν σταματήσει η λειτουργία της αιμοδοσίας, δεν θα μπορούν να γίνουν ούτε χειρουργεία. Η μαιευτική κλινική έχει δύο μαιευτήρες, αλλά λόγω έλλειψης παιδιάτρου οι έγκυες γεννάνε στο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας ή σε ιδιωτικές κλινικές”, τονίζει ο κ. Ζαρκινός.
ΤΖΑΚΠΟΤ ΜΕ ΤΟΝ ΑΞΟΝΙΚΟ
Απογοητευμένος αισθάνεται και ο διευθυντής του ακτινολογικού τμήματος του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης Χριστόφορος Ποζουκίδης. Η αγωνία του είναι καθημερινή, καθώς ο αξονικός τομογράφος τακτικά βγαίνει εκτός λειτουργίας, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.
“Έχει συμβεί να έρθει τραυματίας από τροχαίο και να ψάχνουμε νοσοκομείο να τον στείλουμε για αξονική, γιατί το δικό μας μηχάνημα δεν δουλεύει. Αυτές τις ημέρες ο αξονικός δεν λειτουργεί. Πριν από έξι μήνες ήμασταν δύο γιατροί, αλλά τώρα είμαστε τέσσερις συν ένας επικουρικός με σύμβαση ενός έτους. Αν σκεφτείτε ότι πριν από χρόνια έκανα 15 εφημερίες το μήνα και σήμερα κάνω επτά, μάλλον κάτι άλλαξε. Όμως, προφανώς δεν είναι αρκετό. Είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να κάνει 15 εφημερίες;”, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ποζουκίδης.
Ο οργανισμός του νοσοκομείου είναι τόσο παλιός, που δεν προβλέπεται καν λειτουργία αξονικού. Το 2007 είχε γίνει εκτίμηση ότι για τη μέτρια λειτουργία του μηχανήματος χρειάζονταν πέντε ακτινολόγοι.
“Απαιτείται και προσωπικό και η εκπαίδευσή του. Χρειαζόμαστε και χειριστές, καθώς στους υπάρχοντες οφείλονται περσινές και προπέρσινες άδειες”, επισημαίνει ο κ. Ποζουκίδης.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ
Για σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό κάνει λόγο και το μέλος του δ.σ. του συλλόγου εργαζομένων νοσοκομείου Κοζάνης και κέντρων υγείας Δημήτριος Ντέντης. Όπως τονίζει, υπάρχει σοβαρή έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού όχι μόνο εξαιτίας της απουσίας προσλήψεων, αλλά και επειδή στο νοσοκομείο έχουν αναπτυχθεί τμήματα, όπως στεφανιαία μονάδα, διαβητολογικό ιατρείο, ψυχιατρική κλινική και αξονικός τομογράφος, τα οποία δεν προβλέπονται από τον παλιό οργανισμό του νοσοκομείου. Συνεπώς λειτουργούν με προσωπικό δανεικό από άλλα τμήματα του νοσοκομείου.
“Το νοσοκομείο είναι δυναμικότητας 204 κλινών. Χρειάζονται περίπου 17-20 γιατροί και 100 νοσηλευτές, για να μπορέσουν να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες. Το διαβητολογικό ιατρείο δεν λειτουργεί, ενώ απελπιστική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην καρδιολογική κλινική, η οποία λειτουργεί με δύο γιατρούς, και είναι προς τιμήν τους που έρχονται εδώ. Εξυπηρετεί τα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου και του κέντρου υγείας των Σερβίων. Τα καρδιολογικά περιστατικά των κέντρων υγείας Σιατίστης και Τσοτυλίου εξυπηρετούνται στο νοσοκομείο Γρεβενών, όπου υπάρχουν πέντε καρδιολόγοι”, εξηγεί ο κ. Ντέντης.
Ο ίδιος αναφέρει ότι στο ΤΕΠ υπάρχει μόνο ένας τραυματιοφορέας και οι συνοδοί αναγκάζονται να μεταφέρουν οι ίδιοι τους ασθενείς τους, ενώ στη χειρουργική κλινική υπάρχει μία νοσηλεύτρια για 60 ασθενείς.
“Ντρέπομαι για την κατάντια του νοσοκομείου μας”
Με μία επιστολή-καταπέλτη προς τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης επιχειρεί να αφυπνίσει όλους τους εμπλεκόμενους, προκειμένου να σωθεί, έστω την ύστατη στιγμή, το Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης.
“Είμαστε ένα επαρχιακό νοσοκομείο του 1950. Δεν έχουμε καν τις απαραίτητες υποδομές. Έγιναν δύο νέες πτέρυγες, όπου στεγάζονται η ψυχιατρική κλινική, τα εξωτερικά ιατρεία και η γυναικολογική κλινική, αλλά ο κύριος κορμός του νοσοκομείου παραμένει παλιός. Να φανταστείτε ότι υπάρχουν θάλαμοι με επτά κρεβάτια και μία τουαλέτα. Ζητάμε να γίνει ένα περιφερειακό νοσοκομείο, το οποίο να έχει όλες τις ειδικότητες”, λέει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Δημήτρης Λαμπρόπουλος.
Προσθέτει πως “σήμερα δεν υπάρχει νευροχειρουργική κλινική. Εάν τύχει ένα βαρύ εγκεφαλικό ή μια εγκεφαλική αιμορραγία, δεν έχουμε τη δυνατότητα να το αντιμετωπίσουμε. Μέχρι να φτάσει το περιστατικό από δω στη Θεσσαλονίκη, μπορεί και να πεθάνει στο δρόμο”.
Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι υπάρχουν τριτοκοσμικές συνθήκες στο νοσοκομείο της Κοζάνης, ενώ καυτηριάζει τη στάση των φορέων της πόλης, λέγοντας ότι “δεν αντέδρασαν όσο έπρεπε στην υποβάθμιση του νοσοκομείου. Οι δύο πτέρυγες που έγιναν κόστισαν πιο πολλά χρήματα απʼ ό,τι αν κάναμε ένα σωστό νοσοκομείο. Έγιναν λάθη. Δεν πάει άλλο. Πρέπει η πολιτεία να λάβει αποφάσεις”.
Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ
Πρόταση των φορέων υγείας και αυτοδιοίκησης της πόλης και του νομού Κοζάνης είναι η δημιουργία ενός περιφερειακού νοσοκομείου παροχής τριτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας.
“Ίσως είμαστε η μοναδική περιφέρεια στην Ελλάδα που δεν έχει τέτοια μονάδα. Το αίτημα που διατυπώνουμε ως δήμος και έχουμε κάνει και τις ανάλογες προβλέψεις στο γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό του 2006 είναι να ιδρυθεί επιτέλους περιφερειακό νοσοκομείο κοντά στην Κοζάνη”, λέει ο κ. Μαλούτας.
Ο δήμος προτείνει δύο θέσεις, όπου μπορεί να ανεγερθεί το νέο νοσοκομείο Δυτικής Μακεδονίας: η μία είναι στην περιοχή Άγιος Ελευθέριος και αφορά έκταση 300 στρεμμάτων που ανήκει στο δήμο Κοζάνης και η άλλη στην περιοχή Νέα Νικόπολη (Σκαφίδι), όπου υπάρχει παλιό στρατόπεδο. Και τα δύο οικόπεδα βρίσκονται σε απόσταση 3 χλμ. από τον κόμβο της Εγνατίας και είναι πολύ εύκολα προσβάσιμα.
Ίδια είναι η πρόταση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Κοζάνης. Σύμφωνα με τον αντινομάρχη Παύλο Τσότσο, έχει υποβληθεί πρόταση της νομαρχίας στο υπουργείο Υγείας να αρχίσει η κατασκευή ενός νέου κτιρίου, το οποίο επιβάλλεται να γίνει στην περιοχή του νομού Κοζάνης λόγω ειδικών συνθηκών.
“Δεν είναι δυνατόν ένας τέτοιος νομός να μη διαθέτει ένα καλό νοσοκομείο. Είχαμε υποβάλει την πρότασή μας στον κ. Αβραμόπουλο. Βέβαια, τώρα ο νομάρχης θα συζητήσει με τη νέα υπουργό Υγείας και θα ζητήσει την κατασκευή ενός νοσοκομείου στην πόλη της Κοζάνης. Υπάρχει πρόβλημα στη στελέχωση του νοσοκομείου. Οι γιατροί δεν έρχονται εύκολα. Αυτό μπορεί να λυθεί μόνο αν δοθούν κίνητρα από την πολιτεία, για να πηγαίνουν οι γιατροί στην επαρχία”, τονίζει ο κ. Τσότσος.
- Η διοίκηση. Η διοίκηση του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι στο αρμόδιο συμβούλιο αξιολόγησης εκκρεμούν εννέα θέσεις διευθυντών και πέντε θέσεις επιμελητών Α΄ και Β΄. “Η διοίκηση του νοσοκομείου Κοζάνης, πέρα από το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τη διοίκηση της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, έχει ενημερώσει το γραφείο της υπουργού Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης ζητώντας την κατʼ εξαίρεση έγκριση για την ολοκλήρωση των διαδικασιών κάλυψης των κενών θέσεων ιατρικού προσωπικού στο νοσοκομείο Κοζάνης”, καταλήγει η ανακοίνωση της διοίκησης.
- Ο δήμαρχος. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα, η υποβάθμιση του νοσοκομείου της πόλης είναι αποτέλεσμα λανθασμένων επιλογών που έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια και του γεγονότος ότι η τοπική κοινωνία ξεγελιόταν με υποσχέσεις. “Ακόμη και οι γιατροί πιέζονται. Προτιμούν να διανύουν απόσταση 15 λεπτών για να πάνε στα Γρεβενά, όπου ξέρουν ότι οι συνθήκες εργασίας τους θα είναι πιο ανθρώπινες”, λέει και υποστηρίζει ότι “πρέπει να υπάρχει ένας γενικότερος σχεδιασμός στην υγεία και να δίνεται προτεραιότητα στην προκήρυξη θέσεων εκεί όπου υπάρχει ανάγκη”.