Κραυγή απόγνωσης από τους ασθενείς

Ανοιχτό παραμένει το μέτωπο κυβέρνησης – προμηθευτών, με τις δύο πλευρές να ανεβάζουν τους τόνους και το πρόβλημα της έλλειψης υγειονομικού υλικού στα δημόσια νοσοκομεία να διογκώνεται.

Χθες η κυβέρνηση έκανε βελτιωμένη πρόταση στους προμηθευτές, για ρύθμιση των χρεών, η οποία δεν έγινε αποδεκτή. Οι προμηθευτές δηλώνουν ότι συνεχίζουν το «εμπάργκο» προς το ΕΣΥ, μέχρι να υπάρξει ικανοποιητική ρύθμιση του χρέους.
Το θέμα συζητήθηκε σε έκτακτη συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα στο υπουργείο Υγείας οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας κ. Ηλίας Πλασκοβίτης και Νίκος Πολύζος, με εκπροσώπους φορέων των προμηθευτών. Η κυβερνητική πλευρά παρουσίασε ελαφρώς βελτιωμένη πρόταση, η οποία περιελάμβανε μείωση του ποσοστού έκπτωσης από την πλευρά των προμηθευτών, στην εξόφλησή τους με ομόλογα διετούς διάρκειας.

Η έλλειψη υλικών γίνεται όλο και πιο έντονη και η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου χαρακτήρισε τη στάση των προμηθευτών «εκβιασμό» σε βάρος του ΕΣΥ και, τελικά, του ελληνικού λαού: «Η κυβέρνηση και το Δημόσιο δεν εκβιάζονται. Τον διακανονισμό θα τον προχωρήσουμε διότι οφείλουμε να εξυγιάνουμε τον χώρο της Υγείας. Το πάρτι έχει τελειώσει».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν οι δηλώσεις της υφυπουργού Υγείας κ. Φώφης Γεννηματά, η οποία τόνισε ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει παιχνίδια με τον ανθρώπινο πόνο και την απαξίωση του ΕΣΥ. Ο χώρος της Υγείας -είπε- δεν είναι σούπερ μάρκετ. Μιλάμε για ανθρώπους, για αρρώστους που σε κάθε περίπτωση θα προστατεύσουμε.

Στο μεταξύ, χειρουργικές επεμβάσεις αναβάλλονται, εξετάσεις και αναλύσεις δεν γίνονται, ενώ ελλείψεις παρατηρούνται και σε υλικά αιμοκάθαρσης νεφροπαθών. Οι διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων «δανείζονται» υλικό από κοντινά νοσοκομεία, προκειμένου να καλύψουν άμεσες ανάγκες.

Το νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» Θεσσαλονίκης θα «ξεμείνει» τις επόμενες μέρες από σύριγγες και συσκευές έγχυσης ορών. Στο «Ελενα» υπάρχουν ελλείψεις ειδικών αντιδραστηρίων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν εξειδικευμένες αιματολογικές εξετάσεις.

Στο Γενικό Κρατικό της Αθήνας παρατηρήθηκε έλλειψη φιλμς για απεικονιστικές εξετάσεις, καθώς και φίλτρων αιμοκάθαρσης. Χωρίς ειδικά φίλτρα έμεινε και η αιμοκάθαρση του «Τζανείου» και του νοσοκομείου «Αττικόν».

Στις 7 το απόγευμα η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) διοργανώνει συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Υγείας. Οι γιατροί του νοσοκομείου «Αττικόν» πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας, λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων εφημεριών Μαρτίου και Απριλίου και περικοπών 12% έως 50% στα ποσά για εφημερίες Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου. Η αυριανή εφημερία του νοσοκομείου δεν θα πραγματοποιηθεί, καθώς δεν υπάρχει επαρκής αριθμός προσωπικού.

Περικοπές στα κονδύλια εφημεριών καταγγέλλουν και οι γιατροί του Νοσοκομείου Χαλκίδας. Η ομάδα πρωτοβουλίας ανακοίνωσε ότι το νοσοκομείο εφημερεύει επί 24 ώρες καθημερινά και είναι στελεχωμένο με μόλις 200 νοσηλεύτριες.  

Επίσχεση εργασίας
Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν από χθες οι νοσοκομειακοί γιατροί της Πάτρας για τις ανεξόφλητες εφημερίες τους. Διαμαρτύρονται, επίσης, για την έλλειψη υγειονομικού υλικού. Τα πιο σοβαρά προβλήματα παρουσιάζονται στην καρδιολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Ρίου, όπου έχει τελειώσει το απόθεμα βηματοδοτών. Ελλείψεις θα υπάρξουν έως το τέλος της εβδομάδας και στο ορθοπεδικό υλικό, ενώ οι γιατροί καταγγέλλουν ότι φέρνουν από το σπίτι τους γάζες, σύριγγες και θερμόμετρα! Σε λίγες μέρες, εκτιμούν, το νοσοκομείο δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει ούτε τα έκτακτα περιστατικά.

 Καταγγελία γιατρών
30χρονη κινδυνεύει να μείνει παράλυτη λόγω έλλειψης υλικών
 

Μια 30χρονη κοπέλα κινδυνεύει να μείνει παράλυτη επειδή, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι γιατροί, καθυστέρησε να μπει στο χειρουργείο λόγω έλλειψης χειρουργικών και αναλώσιμων υλικών.«Πρόκειται για εγκληματική αμέλεια να αφήνουν τα νοσοκομεία χωρίς τα απαραίτητα υλικά, την ίδια ώρα που οι ιδιωτικές κλινικές, παρότι επίσης χρωστούν χρήματα στους προμηθευτές, έχουν τα πάντα», είπε στο «Eθνος» ο εντατικολόγος του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Γιώργος Μαλάμης, ο οποίος αποκάλυψε το θέμα.

Η 30χρονη έπεσε την περασμένη Πέμπτη από τον 4ο όροφο οικοδομής στη Χαλκιδική και τραυματίστηκε σοβαρά. Μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, όπου διασωληνώθηκε, της έγινε μετάγγιση αίματος, αποσυμφόρηση του νωτιαίου μυελού, ενώ οι γιατροί έκαναν ό,τι μπορούσαν για να σταθεροποιήσουν την κατάστασή της πριν την οδηγήσουν στο χειρουργείο. Από τα ξημερώματα της Παρασκευής που μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο χειρουργήθηκε την Κυριακή επειδή έλειπαν κάποια υλικά.«Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι λείπουν λάμες, βίδες, υλικά απλά αλλά απαραίτητα για το χειρουργείο. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα θρηνήσουμε θύματα», δήλωσε ο κ. Μαλάμης. Η 30χρονη νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας και η κατάσταση της υγείας της κρίνεται σταθερή. Σύμφωνα με τους γιατρούς δεν κινδυνεύει η ζωή της, ωστόσο δεν έχει ακόμη διαφύγει τον κίνδυνο να μείνει παράλυτη. «Είναι πολυτραυματίας και αν μείνει παράλυτη, αυτό θα οφείλεται και στην καθυστέρηση που είχε για να μπει στο χειρουργείο. Eχει συντριπτικά κατάγματα και θα χρειαστεί καιρός για να ξεπεράσει το πρόβλημά της», σημείωσε ο κ. Μαλάμης. 

Μιχάλης Λουκάκης
«Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία απειλούν την ίδια μας τη ζωή» 

«Το πόσο θα ζήσω εξαρτάται από την ποιότητα της αιμοκάθαρσης. Είναι φυσικό να εξοργίζομαι, όταν μου λένε ότι δεν μπορώ να υποβληθώ στη θεραπεία λόγω έλλειψης υλικών».Με αυτά τα λόγια περιγράφει στο «Εθνος» την πρόσφατη εμπειρία του στο «Τζάνειο» νοσοκομείο ο 42χρονος Μιχάλης Λουκάκης. Υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση από την ηλικία των 11 ετών και δεν μπορεί να υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρών εξαιτίας κυτταροτοξικών αντισωμάτων. Αυτό το πρόβλημα τον καθιστά απόλυτα εξαρτημένο από την αιμοδιήθηση «on-line», για την οποία απαιτούνται ειδικά φίλτρα:

«Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου μού είπαν ότι είχαν ξεμείνει από τα φίλτρα, καθώς όφειλαν χρήματα στον προμηθευτή, και μου ζήτησαν να πάω άλλη μέρα. Από τη μία πλευρά είναι το υπουργείο Υγείας που προσπαθεί να μειώσει τις τιμές των υλικών. Από την άλλη είναι οι προμηθευτές και στη μέση εμείς».Σύμφωνα με τον κ. Λουκάκη, η κατάσταση είναι απαράδεκτη, καθώς όταν δεν υποβάλλεται σε θεραπεία είναι σαν να του λένε ότι θα πεθάνει πιο νωρίς: «Είναι θέμα ζωής.

Η αιμοκάθαρση «on-line» μού διασφαλίζει την επιβίωση. Αν με γυρίσουν στην αιμοκάθαρση του ‘80, γνωρίζω ότι δεν θα επιβιώσω». Καταλαβαίνω -σημειώνει- ότι υπάρχει σπατάλη. Πολλοί από τους νεφροπαθείς δεν έπρεπε να ακολουθούν τη συγκεκριμένη θεραπεία: «Μαζί με τα ξερά, όμως, καίγονται και τα χλωρά. Για μας που χρειαζόμαστε αυτά τα υλικά, αυτή η κατάσταση απειλεί την ίδια μας τη ζωή. Ελάτε στη θέση μας και ακούστε να σας λένε ότι θα κατέβει λίγο η ποιότητα της αιμοκάθαρσης. Είναι σαν να μας λένε ότι θα κατέβει η ποιότητα και η διάρκεια της ζωής».  

Αλεξάνδρα Παναγκασίδου
«Η ζέστη με εξουθένωσε. Φοβάμαι πολύ για την υγεία μου» 

Καρκινοπαθής αναγκάσθηκε να φύγει χθες από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου πήγε για αιματολογικές εξετάσεις, κρίσιμες για την πορεία της υγείας της, επειδή δεν υπήρχαν αντιδραστήρια. Η Αλεξάνδρα Παναγκασίδου πάσχει από ψωριασική αρθρίτιδα, ενώ έχει χειρουργηθεί για καρκίνο στο στήθος, τις τελευταίες μέρες όμως ένιωθε αδιαθεσία και πονούσε ο λαιμός της.«Πρέπει να κάνω μια σειρά αιματολογικές εξετάσεις, γιατί πιθανόν να έχω πρόβλημα με τα λευκά αιμοσφαίρια. Ηρθα στο Ιπποκράτειο, μου έκαναν κάποιες εξετάσεις, όχι όμως όλες. Για τις υπόλοιπες με έδιωξαν, μου είπαν πως δεν είχαν τα ανάλογα αντιδραστήρια και δεν μπορούσα να κάνω αυτές τις εξετάσεις», είπε με παράπονο στο «Εθνος» η κ. Παναγκασίδου.Εμφανώς ταλαιπωρημένη από την περιπέτεια της υγείας της, περίμενε αρκετή ώρα μέσα στη ζέστη για να υποβληθεί στις εξετάσεις, στο τέλος όμως έφυγε, χωρίς να τις έχει ολοκληρώσει. «Η ζέστη με εξουθένωσε. Φοβάμαι πολύ για την υγεία μου, νιώθω καταβεβλημένη και επειδή έχω βαρύ ιστορικό είπα να το ψάξω, μήπως συμβαίνει κάτι άλλο, πιο σοβαρό», μας λέει.

Οι χημειοθεραπείες την έχουν εξαντλήσει. Η ισχυρή αντιβίωση και τα πολλά φάρμακα που παίρνει έχουν μειώσει τους πόνους στο στήθος της και τη βοηθούν να αντιμετωπίσει το πρόβλημά της με την ψωριασική αρθρίτιδα. Αυτός όμως είναι και ο λόγος που την υποχρεώνει να κάνει συχνά μια σειρά από αιματολογικές εξετάσεις.«Τα νοσοκομεία έχουν τεράστια προβλήματα, αλλά εμείς είμαστε ασθενείς και δεν μπορούμε να περιμένουμε με τις ώρες για μια απλή εξέταση, η οποία δεν γίνεται, επειδή δεν υπάρχουν απλά υλικά», λέει η κ. Παναγκασίδου, λίγο πριν πάρει τον δρόμο της επιστροφής για το σπίτι της.

 Θεσσαλονίκη
«Κομπίνα» 2,5 εκατ. ευρώ από γιατρούς

Το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης μπορεί να δοκιμάζεται από την έλλειψη αναλώσιμων υλικών αξίας μερικών χιλιάδων μόλις ευρώ, όμως μέχρι τα τέλη του 2009 οι 14 γιατροί δύο μόνο κλινικών είχαν στήσει το δικό τους «πάρτι» με την αγορά υπερτιμολογημένων υλικών, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο με το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας που διαβιβάσθηκε στην εισαγγελία. Η συνολική δαπάνη των ιατρικών υλικών στις δύο κλινικές για το έτος 2008 ήταν 4.725.616 ευρώ. Από αυτά μέσω συμβάσεων αγοράστηκαν υλικά αξίας μόνο 104.801 ευρώ, δηλαδή μόλις το 2,2%, ενώ το υπόλοιπο 97,8% (ποσόν 4.620.815) αγοράστηκε με τρόπο παράνομο. Η συνολική ζημία που προέκυψε μόνο για το 2008 ανέρχεται σε 1.018.871,57 ευρώ.  

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ – ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ