Κρύβουν τον αριθμό των υπαλλήλων

Ελλιπή, αποσπασματικά και πρόχειρα στοιχεία για το εύρος του δημoσίου τομέα εμφανίζει η κυβέρνηση, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα μέτρα του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου για τη μείωση των δαπανών αποδίδουν πριν ακόμη αρχίσουν να εφαρμόζονται στην πράξη και ταυτοχρόνως αφήνουν ανοικτές τις πόρτες για νέες ρουσφετολογικές προσλήψεις προσωπικού εν όψει και των επικείμενων εκλογών. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών στην απογραφή που διενεργούν για το προσωπικό που υπηρετεί στο Δημόσιο και αποστέλλουν τα σχετικά στοιχεία στα επίσημα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν προσμετρούν τους υπηρετούντες με (παντός είδους) συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου και τους εποχικούς υπαλλήλους με αποτέλεσμα ουδείς να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό τους. Είναι ένα τέχνασμα το οποίο δεν επιτρέπει απλώς τη διαιώνιση της πολιτικής ομηρείας των συμβασιούχων, ο αριθμός των οποίων έχει υπερβεί πλέον κατά πολύ το μόνιμο προσωπικό, παρά το υπ΄ αριθμόν 164/2004 Προεδρικό Διάταγμα για μονιμοποίησή τους, αλλά επιτρέπει και τη διαιώνιση των πελατειακών σχέσεων. Ενδεικτικό παράδειγμα το πρόγραμμα της κυρίας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά για την απορρόφηση περίπου 50.000

ανέργων μόνο στους δήμους που εκτός των άλλων πυροδοτούν και την ένταση μεταξύ των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος που θέλουν να βολέψουν τα γαλάζια παιδιά.

Ανέκαθεν η αποτύπωση του ακριβούς αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων υπήρξε ένας δυσεπίλυτος γρίφος. Ο γρίφος παραμένει και σήμερα, καθώς οι φιλότιμες προσπάθειες που καταβλήθηκαν να ριχθεί φως σκόνταψαν σε πολιτικές σκοπιμότητες. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως προκύπτει από επίσημη έρευνα του υπουργείου Εσωτερικών, ανέρχονται σήμερα σε 370.517. Είναι ένας αριθμός που ανταποκρίνεται πλήρως στον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Στον αριθμό αυτό όμως δεν συμπεριλαμβάνονται οι υπηρετούντες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίοι κατ΄ εκτίμηση υπερβαίνουν τις 550.000. Προσμετράται μόνον το τακτικό προσωπικό. Ετσι, από τους 370.517 υπαλλήλους οι 268.832 είναι μόνιμοι και οι 101.685 είναι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Από τους 370.517 υπαλλήλους οι 92.179 υπηρετούν στα υπουργεία, οι 117.000 στα ΝΠΔΔ, οι 83.529 στους ΟΤΑ και οι 77.830, αριθμός τεράστιος, στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, κάτι το οποίο αποτελεί σαφή ένδειξη ότι οι εταιρείες του Δημοσίου ανέκαθεν υπήρξαν χώροι όπου κυριαρχούσε το ρουσφέτι στις προσλήψεις προσωπικού. Αν οι αριθμοί λένε την αλήθεια τότε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου θα έπρεπε να ξεκινήσει τη μείωση των δαπανών κυρίως από το υπουργείο τού οποίου προΐσταται. Και αυτό γιατί ο αριθμός των τακτικών υπαλλήλων που υπηρετούν στο υπουργείο Οικονομικών ανέρχεται σε 26.707 άτομα, αριθμός εξαιρετικά μεγάλος, αν εξαιρεθούν το υπουργείο Υγείας, που εποπτεύει και τις υγειονομικές μονάδες της χώρας και στο οποίο υπηρετούν 81.200 άτομα και το υπουργείο Εσωτερικών στο οποίο, μαζί με τους δήμους και τις νομαρχίες χώρας, υπηρετούν 84.062

άτομα.

Η στρεβλή όμως ανάπτυξη του δημοσίου τομέα αποτυπώνεται και στο μορφωτικό επίπεδο των δημοσίων υπαλλήλων. Η πλειονότητα των υπαλλήλων (45.807) εξακολουθούν να είναι δημοτικής εκπαίδευσης, ενώ οι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ανέρχονται μόνο σε 28.636 άτομα. Η σχέση τους δηλαδή πλησιάζει το ένα προς δύο, γεγονός που σημαίνει ότι η ανανέωση της δημόσιας διοίκησης με εξειδικευμένο προσωπικό προχωρά με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς ή ότι απλώς δεν υπάρχει πολιτική προσωπικού. Αν στον αριθμό των υπαλλήλων δημοτικής εκπαίδευσης προστεθούν και οι υπάλληλοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης είναι προφανές ότι οι τελειόφοιτοι των ΑΕΙ εξακολουθούν κατά κύριο λόγο να παραμένουν εκτός του Δημοσίου ή στην καλύτερη περίπτωση προσλαμβάνονται ως συμβασιούχοι.