ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΓΙΑΤΡΩΝ – ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ Ο χάρτης της μεγάλης κομπίνας

Απάτες που κόστισαν στον ΕΟΠΥΥ εκατομμύρια ευρώ, αποκάλυψαν οι έλεγχοι του Οργανισμού. Φάρμακα πεταμένα σε κάδους σκουπιδιών χωρίς κουπόνια, εικονικές συνταγές, αναρρωτικές άδειες σε υγιείς και συνταγές σε νεκρούς, είναι μερικά από τα ευρήματα.

Μόνο σε μία περίπτωση, κατά την οποία γιατρός συνταγογραφούσε ενδοφθάλμιες ενέσεις, η ζημιά για τον ΕΟΠΥΥ ανήλθε στις 150.000 ευρώ

 

Σε μόνο μία περίπτωση συνταγογράφησης ενδοφθάλμιων ενέσεων, η ζημιά του Οργανισμού ανήλθε στις 150.000 ευρώ.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε χθες ότι οι υποθέσεις ερευνώνται από το ΣΔΟΕ, την Αστυνομία και την αρχή καταπολέμησης και νομιμοποίησης εσόδων και εγκληματικής δραστηριότητας. Εντάσσεται, δε, στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Απάτης και της Διαφθοράς στην Υγεία.

  • Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν σε κάδο απορριμμάτων φάρμακα με αποκολλημένες τις ταινίες γνησιότητας. Διαπιστώθηκε η εμπλοκή επτά γιατρών που τα είχαν συνταγογραφήσει και αρκετών φαρμακοποιών που εκτέλεσαν τις συνταγές.

     
  • Από τα στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι η συνταγογράφηση και εκτέλεση των συνταγών αυτών ήταν εικονική. Οι ασφαλισμένοι, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, δεν ελάμβαναν τέτοιου είδους θεραπεία, δεν έπασχαν από τις νόσους που αναγράφονταν στις συνταγές και δεν ελάμβαναν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία στα οποία είχαν εκτελεστεί οι συνταγές αυτές.

     
  • Στη Ρόδο διαπιστώθηκε η εμπλοκή ενός ιατρού και δύο φαρμακείων στην εκτέλεση εικονικών συνταγών, ενώ στη Μυτιλήνη υπήρξε πλασματική συνταγογράφηση με εμπλοκή δύο ιατρών του ΕΣΥ και ενός φαρμακοποιού.

     
  • Στην Ανατολική Αττική διαπιστώθηκε μεγάλου εύρους εικονική πλασματική συνταγογράφηση, με άλλου είδους όμως φάρμακα, και με εμπλοκή ενός ιατρού ο οποίος είχε συνταγογραφήσει εικονικά για 23 ασφαλισμένους, 123 συνταγές, εν αγνοία τους, ενός ελεγκτή και αρκετών φαρμακοποιών.

     
  • Στο Ηράκλειο Κρήτης κατατέθηκαν δικαιολογητικά για αποζημίωση, σκευάσματα ειδικής διατροφής σε εκατοντάδες ασφαλισμένους. Η υπόθεση σχετίζεται με προηγούμενη που αφορούσε χορήγηση σκευασμάτων ειδικής διατροφής ακόμη και σε νεκρούς και έχει διαταχθεί πλήρης έλεγχος.

     
  • Στη Δυτική Ελλάδα η έρευνα έχει αναδείξει πλήθος από στοιχεία που κρίνονται τουλάχιστον ύποπτα κυρίως αναφορικά με τη συνταγογράφηση των φαρμάκων και τη χορήγηση αναρρωτικών αδειών από γιατρούς του Οργανισμού.

     
  • Σε μεγάλες ιδιωτικές κλινικές διαπιστώθηκε πλήθος φορολογικών παραβάσεων και εκ πλαγίου παράβαση των συμβάσεων, με επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ με πολλαπλή χρέωση νοσηλίων. Διαπιστώθηκε, επίσης, εκτέλεση ιδίων συνταγών ταυτόχρονα χειρόγραφα και ηλεκτρονικά σε διαφορετικά φαρμακεία ή εκτέλεση της ιδίας συνταγής δύο και τρεις φορές από το ίδιο φαρμακείο.

Σε αρκετές περιπτώσεις η συνταγογράφηση γινόταν με παρακράτηση του βιβλιαρίου του ασφαλισμένου, χωρίς να είναι παρών γιατρός ή από γιατρούς άσχετης ειδικότητας.

Αίσθηση προκαλεί το εύρημα ότι μεγάλος αριθμός συνταγών αφορούσαν νεκρούς ή ασφαλισμένους, οι οποίοι δεν είχαν ιδέα σχετικά με τη χορηγούμενη θεραπεία ή χορηγούνταν με κλεμμένα βιβλιάρια.

ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Εξονυχιστικοί έλεγχοι στη Μύκονο

Στο μικροσκόπιο της διοίκησης του ΙΚΑ βρίσκεται το υποκατάστημα του ταμείου στη Μύκονο. Αυτήν τη στιγμή γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι και τα πρώτα ευρήματα φαίνεται πως είναι εντυπωσιακά. Αρκεί να αναφερθεί πως η διοίκηση του ταμείου προχώρησε στην υποβάθμιση του υποκαταστήματος σε γραφείο κοινωνικής ασφάλισης και οι αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν στη Σύρο.

Σημειώνεται πως μέχρι τώρα δύο χαρακτηριστικά περιστατικά στα οποία εμπλέκονται υπάλληλοι και γιατροί του ΙΚΑ έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα, από τους ελέγχους αποκαλύφθηκαν:

  • Η «δράση» υπαλλήλων του ΙΚΑ Καλλιθέας. Στην υπόθεση εμπλέκονταν γυναίκες υπάλληλοι του ταμείου που χορηγούσαν πλαστά παραστατικά νοσηλείας. Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί μετά την υιοθέτηση του συστήματος «risk analysis», που χτυπά «καμπανάκι» σε όσες περιπτώσεις εμφανίζονται υπερβολικές δαπάνες.

     
  • Η «βιομηχανία» αναρρωτικών αδειών, που είχε γνωρίσει άνθηση στην Κρήτη. Η ζημιά για το ΙΚΑ υπολογίζεται σε 500.000 ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως γραμματέας υγειονομικής επιτροπής υπέγραφε την περίοδο 2008-2012 για την κόρη της, που συνέχιζε να εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, επιδόματα ασθενείας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ