Κύμα ανασφάλιστων πολιτών

Έβαλαν λουκέτο στην επιχείρησή τους και τώρα στέκονται στην ουρά της Πρόνοιας!

Της Φανής Σοβιτσλή
Fsovitsli@makthes.gr

Μάχη για να φτάσουν, έστω και αργά το μεσημέρι, στα γκισέ της διεύθυνσης Πρόνοιας και να θεωρήσουν ή να εκδώσουν το βιβλιάριο υγείας, προκειμένου να αποκτήσουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη, δίνουν καθημερινά εκατοντάδες ανασφάλιστοι πολίτες. Εκτός από τους απόρους και τους μετανάστες, στην… ουρά προστίθενται δεκάδες ακόμα πολίτες, πρώην επιχειρηματίες, που λόγω χρεών έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους και σήμερα εκλιπαρούν για να καλύψουν τα νοσήλια και τα φάρμακα που χρειάζονται.     
Για τα συνήθη περιστατικά, έκδοση και θεώρηση βιβλιαρίων ή και χορήγηση επιδομάτων, καθημερινά οι 83 υπάλληλοι καλούνται να εξυπηρετήσουν περί τα 400 άτομα, ενώ υπάρχουν και ημέρες που φτάνουν τα 600. “Πονοκέφαλο” προκαλεί εδώ και οκτώ μήνες στη διεύθυνση Πρόνοιας η μεγάλη αύξηση -αγγίζει το 15%- ανασφάλιστων πολιτών, που λόγω χρεών αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά στις επιχειρήσεις τους και σήμερα στήνονται στις ουρές για να εκδώσουν βιβλιάρια υγείας, ούτως ώστε να πληρώσουν το δημόσιο νοσοκομείο και τα φάρμακα που χρειάζονται. “Η κατάσταση είναι τραγική, όχι τόσο προς τον νέο όγκο δουλειάς, που πρέπει να βγει από τους ελάχιστους υπαλλήλους που διαθέτουμε, αλλά ως προς το νέο κύμα ανασφάλιστων που προκύπτει, οι οποίοι για να ασφαλιστούν πρέπει να τακτοποιήσουν στην εφορία το 30% των οφειλών τους”, τονίζει η αντινομάρχης Πρόνοιας  Έφη Βασιλειάδου. Η ίδια προσθέτει ότι οι περισσότεροι αδυνατούν να καλύψουν έστω και μικρό μέρος των οφειλών τους στην εφορία και η Πρόνοια πρέπει να βρει τρόπο να τους εξυπηρετήσει. “Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να πεθάνουν.  Έχουμε πρώην επιχειρηματίες που είναι καρκινοπαθείς, οροθετικούς που χρήζουν νοσηλείας, η οποία στοιχίζει, όπως ακριβά στοιχίζουν και τα φάρμακά τους”, σημειώνει η κ. Βασιλειάδου.     

Πονοκέφαλος οι λαθρομετανάστες

Ένας ακόμα… πονοκέφαλος για την Πρόνοια είναι και η αθρόα αλλά παράνομη είσοδος μεταναστών, κυρίως Αλβανών και Γεωργιανών, οι οποίοι εγκαθίστανται στη Θεσσαλονίκη, αλλά όταν χρειαστεί να νοσηλευτούν σε κάποιο νοσοκομείο, τα… σπασμένα καλείται να πληρώσει η Πρόνοια. Υπολογίζεται ότι κάθε μήνα περί τα 15 άτομα, μετανάστες από την Αλβανία, κάνουν εισαγωγή σε κάποιο νοσοκομείο και στη συνέχεια οι οικείοι τους προσέρχονται στην Πρόνοια για να εκδώσουν βιβλιάριο. “Οι άνθρωποι αυτοί δυστυχώς εισέρχονται στη χώρα μας παράνομα και εμείς δεν μπορούμε να τους καλύψουμε. Το νοσοκομείο όμως, όταν κάνει τις εισαγωγές, δεν ζητά βίζα, ούτε άλλα χαρτιά, με αποτέλεσμα να ζητά την κάλυψη από εμάς”, επισημαίνει η αντινομάρχης. Το ίδιο αλλά σε μικρότερο βαθμό συμβαίνει και με τους Γεωργιανούς που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα και όταν χρειαστεί σπεύδουν στην Πρόνοια.       
Οι… ουρές πάντως σε κάθε περίπτωση είναι δεδομένες, αφού σήμερα το μόνιμο προσωπικό αριθμεί 47 άτομα, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 90. Όσο για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, είναι πολλά, αλλά χωρίς αυτά δεν μπορεί να εκδοθεί ή να θεωρηθεί βιβλιάριο.
Εκτός από την έκδοση ή θεώρηση βιβλιαρίων ουρές σημειώνονται και στο τμήμα επιδομάτων ΑΜΕΑ, όπου καθημερινά προσέρχονται 100 έως 200 άτομα.
Ουρές, αλλά μικρότερες, σημειώνονται και στο τμήμα επιδομάτων απροστάτευτης μητέρας (μονογονεϊκής οικογένειας).