Κύμα φυγής από το Δημόσιο

Η ΑΔΕΔΥ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι σκοπίμως δεν κατέθεσε τα απαραίτητα στοιχεία για να χρησιμοποιήσει ως άλλοθι την απόφαση και να ανοίξει θέμα ασφαλιστικού. Αναφορικά με το έλλειμμα στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, η ΑΔΕΔΥ με επιστολή προς τον υπουργό Oικονομίας και τη διοίκηση του ταμείου ζητά την άμεση κρατική χρηματοδότηση και απορρίπτει κάθε σκέψη για δανεισμό του ταμείου ή έκτακτες εισφορές των ασφαλισμένων.

Τα στοιχεία της ΑΔΕΔΥ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χτες η ΑΔΕΔΥ (η οποία μαζί με τη ΓΣΕΕ οργανώνει 24ωρη πανεργατική απεργία στις 2 Απριλίου):

– Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών με το πρόσχημα της ισότητας δε στηρίζεται σε καμία πραγματική βάση. Αποτελεί ένα νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματα των γυναικών, αλλά και γενικότερα όλων των δημόσιων υπαλλήλων. Η παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο χωρίς να έχει προηγηθεί προσφυγή ιδιώτη, τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά και η στάση των ελληνικών κυβερνήσεων, και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύει ότι υπήρξε μια συγκεκριμένη μεθόδευση για να οδηγηθούμε σ’ αυτό το αποτέλεσμα.

– Από τις 235.945 γυναίκες που υπηρετούν στο Δημόσιο, οι 125.544 έχουν πάνω από 20 χρόνια υπηρεσίας και οι 106.825 έχουν ηλικία πάνω από 50 χρονών, καθώς επίσης και οι 136.780 πάνω από 45 ετών. Tο ήμισυ και παραπάνω του συνολικού αριθμού των γυναικών που εργάζονται στο Δημόσιο έχουν θεμελιώσει (σε συνδυασμό βέβαια και με την οικογενειακή κατάσταση) συνταξιοδοτικό δικαίωμα και άρα θίγονται άμεσα. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχόμενη αποχώρηση μεγάλου αριθμού εξ αυτών θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα τόσο δημοσιονομικά, όσο και λειτουργικά για τη δημόσια διοίκηση, αλλά και αδυναμία των ταμείων να αντεπεξέλθουν.

– Η δημόσια διοίκηση υποβαθμίζεται συνεχώς εξαιτίας των ιδιωτικοποιήσεων, του περιορισμού των πόρων για χρηματοδότηση και της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων. Oι προσλήψεις όχι μόνιμου προσωπικού, αλλά μόνο συμβασιούχων έργου, stages, μερικής απασχόλησης, κυριαρχούν, με αποτέλεσμα οι επισφαλώς εργαζόμενοι με οποιονδήποτε τρόπο να αποτελούν ήδη το 25% – 30% των εργαζομένων στο Δημόσιο.

– Η αγοραστική δύναμη των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν μειώθηκε αυτά τα χρόνια και πριν από την οικονομική κρίση πάνω από 30%. Παράλληλα, επιχειρείται επιπλέον μείωση των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων με βάση και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επικαλούμενοι μάλιστα την ασφάλεια της μονιμότητας, παραβλέποντας το γεγονός ότι οι μισθοί των δημόσιων υπαλλήλων στην Ελλάδα αποτελούν το 55% των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων των κρατών της Ευρωζώνης.

Αλλωστε και πάγωμα μισθών, όπως προκύπτει από τις κατευθύνσεις για την εισοδηματική πολιτική του 2009 με βάση και την αύξηση του πληθωρισμού, σημαίνει μείωση μισθού.