ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ

Ενταση της λιτότητας με πρόσχημα την κρίση

Αρχισε χτες η συζήτησή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή

Πίσω και από αυτά που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους νοσοκομειακούς γιατρούς για τις αμοιβές τους, που δεν κάλυπταν τις πραγματικές ανάγκες των γιατρών και ανοίγουν το δρόμο για εφαρμογή οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) που αντί για σταθερό ωράριο προβλέπει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας πριονίζοντας βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, κινείται το σχετικό νομοσχέδιο που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Την υπαναχώρηση αναγνώρισε και ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ισχυριζόμενος ότι στη συμφωνηθείσα σύμβαση έγιναν «μικρές αλλαγές» που δε συνιστούν υπαναχώρηση, αλλά προσαρμογή στα νέα δεδομένα της οικονομικής κρίσης. Αφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο οικονομικό σκέλος της σύμβασης και στο χρόνο διάρκειάς της, λέγοντας ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των οικονομικών δεδομένων μέχρι το τέλος της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή. Είπε ότι είναι διατεθειμένος να κάνει «ένα βήμα», παρά το γεγονός ότι όπως ανέφερε υπάρχει η οικονομική κρίση. Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητήσει αλλαγές και στο σχετικό άρθρο που αναφέρεται στον τρόπο κάλυψης των θέσεων διευθυντών στο ΕΣΥ και τόνισε ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών με έκτακτες διαδικασίες ισχύουν και έχουν τη στήριξη και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

Επιβεβαιώνεται το ΚΚΕ

Ως Κόμμα είχαμε σοβαρές αντιρρήσεις για το περιεχόμενο της συλλογικής σύμβασης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ηγεσία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και οι αντιρρήσεις αυτές επιβεβαιώθηκαν με την κατάθεση του νομοσχεδίου, τόνισε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους. Υπογράμμισε ότι ακόμα και η ΟΕΝΓΕ και οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που έλεγαν ότι η σύμβαση είναι καλή, καταγγέλλουν τώρα την κυβέρνηση για αναξιοπιστία και αναίρεση των υποσχέσεων που είχε δώσει στους γιατρούς.

Με το νομοσχέδιο, είπε, γίνεται λαθροχειρία ακόμα και πάνω στη συλλογική σύμβαση με την οποία εμείς είχαμε διαφωνήσει, αφού μειώνει τα οικονομικά μεγέθη για τις αμοιβές των γιατρών, ενώ οι υποσχέσεις για προσλήψεις 4.500 γιατρών περιορίστηκαν στις 2.000. Την ίδια στιγμή, τόνισε, προωθείται η λογική της ΕΕ για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών με 48 ώρες απασχόληση και 56 ώρες για τους ειδικευόμενους με ετήσια κατανομή αυτού του χρόνου. Με αυτόν τον τρόπο, συνέχισε, ανοίγει ο δρόμος για την καθιέρωση του 65ωρου και του ορισμού του εργασιακού χρόνου ως ενεργού και ανενεργού και παραμένει το βάρβαρο καθεστώς των εφημεριών και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Εμείς, είπε, ζητάμε να φτάσει ο βασικός μισθός των γιατρών στα 1.700 ευρώ καθαρά με κλιμάκωση ανάλογα με την προϋπηρεσία, να μην υπάρχει καμία μορφή ελαστικής εργασίας και να καθιερωθεί το 6ωρο, το 5ήμερο και το 30ωρο. Ο γιατρός πρέπει να κάνει μια ενεργό εφημερία την εβδομάδα που θα λογίζεται ως υπερωρία, ενώ απαιτούνται μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Ο Χ. Χαραλάμπους ζήτησε επίσης την πρόσληψη νοσηλευτών και τόνισε ότι στον τομέα της υγείας δεν πρέπει να υπάρχει δράση του ιδιωτικού κεφαλαίου, αλλά να υπάρχει ένα σύστημα δημόσιο και καθολικό που θα αντιμετωπίζει την υγεία ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα.

Στη γραμμή της διευθέτησης

Καταψήφισαν το νομοσχέδιο και τα άλλα κόμματα, αλλά κοινή ήταν η στάση τους σχετικά με την οδηγία της ΕΕ που διευθετεί το χρόνο εργασίας των γιατρών. Κατά τον Γιώργο Φλωρίδη του ΠΑΣΟΚ η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει την κοινοτική οδηγία γιατί ήδη έχουν κινηθεί οι διαδικασίες παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Για τον Θανάση Λεβέντη του ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι τόσο κακή η οδηγία της ΕΕ», ενώ για τον Αστέριο Ροντούλη η οδηγία της ΕΕ είναι δεδομένη και πρέπει να εφαρμοστεί. Ο πρώην υφυπουργός Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος είπε ότι έχει «εποικοδομητικές αντιθέσεις» με το νομοσχέδιο, αλλά εάν γίνει ονομαστική ψηφοφορία θα ταχθεί υπέρ, γιατί όπως ανέφερε «κανένας δεν έχει το ιστορικό ανάστημα να ρίξει τη σημερινή κυβέρνηση».