ΛΑΚΩΝΙΑ- Απεργούν την Τετάρτη οι νοσοκομειακοί γιατροί

Σε εξάωρη στάση εργασίας οι εργαζόμενοι 


Με βασικά αιτήματα την έγκαιρη, σταθερή και πλήρη καταβολή των δεδουλευμένων τους, τις προσλήψεις σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας και την καθολική και δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Λακωνίας απέχουν την Τετάρτη από τα καθήκοντά του
ς, συμμετέχοντας στην πανελλαδική κινητοποίηση που εξήγγειλε η ΟΕΝΓΕ, από κοινού με την ΠΟΕΔΗΝ.

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, οι οποίοι συντασσόμενοι με το ιατρικό προσωπικό, έχουν εξαγγείλει με τη σειρά τους 6ωρη στάση εργασίας αντιδρώντας στην συνεχή υποβάθμιση της Υγείας στο νομό.

Παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, όπως αυτές διατυπώθηκαν δια στόματος Α. Λυκουρέντζου, τα χρονίζοντα πια προβλήματα του ΓΝ Σπάρτης εξακολουθούν όχι μόνο να υφίστανται αλλά και να λειτουργούν συσσωρευτικά με το πέρασμα του χρόνου.

Ο μειωμένος προϋπολογισμός του νοσοκομείου, το πρόβλημα των ανεπαρκών εφημεριών, η υποστελέχωση, η μείωση σε πολλές περιπτώσεις κατά 50% των αποδοχών των ιατρών αλλά και οι σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων, αποτυπώνουν το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί το νοσηλευτικό Ίδρυμα της λακωνικής πρωτεύουσας, ακολουθώντας τα υπόλοιπα της χώρας.

Μιλώντας στο «ΛΤ», η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών ΕΣΥ Λακωνίας Χρύσα Ντοροβίτσα, επιβεβαίωσε τις ελλείψεις σε προσωπικό, υπενθυμίζοντας πως η Λακωνία έμεινε εκτός των τελευταίων τριών προκηρύξεων του υπουργείου για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, ενώ σημείωσε πως ήδη υπάρχει τετράμηνη καθυστέρηση στην αποπληρωμή των εφημεριών. 

Πέραν όμως των υπολοίπων, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών έθεσε ένα ακόμα πολύ σοβαρό ζήτημα που έρχεται να προστεθεί στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση του χώρου της Υγείας.

Η δραματική μείωση της στελέχωσης των αγροτικών ιατρείων, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του ΕΣΥ, επιτείνουν τα προβλήματα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και οδηγούν στην ερήμωση της ελληνικής υπαίθρου. Χαρακτηριστικό της κατάστασης, το χαμηλό ποσοστό κάλυψης θέσεων στα αγροτικά ιατρεία, όπως αυτό αποτυπώθηκε κατά την τελευταία προκήρυξη του υπουργείου Υγείας.   

Από τις συνολικά 518 κενές θέσεις καλύφθηκαν μόνο οι 234 (ποσοστό 45%), ενώ ειδικότερα για το νομό Λακωνίας, από τις 32 θέσεις που προκηρύχτηκαν καλύφθηκαν μόνο οι εφτά. 

Οι αιτίες για την «άρνηση» των ιατρών να στελεχώσουν τα αγροτικά ιατρεία πολλές, με κυριότερες την ένταξη των αγροτικών ιατρών στο ενιαίο μισθολόγιο, με μειωμένες δηλαδή αποδοχές που αγγίζουν το 30%, την παντελής απουσία εκπαίδευσης κατά τον υποχρεωτικό μήνα παρουσίας τους στο νοσοκομείο αναφοράς, αλλά και τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στα περισσότερα περιφερειακά ιατρεία.

«Είναι φανερό», σημείωσε τέλος η κ. Ντοροβίτσα, «ότι τα περιφερειακά ιατρεία εξακολουθούν να αποτελούν τον πυρήνα της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας κυρίως σε δυσπρόσιτες περιοχές. Η αποστελέχωσή τους θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες, δεδομένου ότι η ύπαρξη ιατρικής περίθαλψης αποτελεί ισχυρό παράγοντα για την παραμονή του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές».