ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
________________
Το Νοσοκομείο – Κ.Υ. της Κω καλύπτει τα νησιά της Κω και Νισύρου για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη, ενώ δεν είναι λίγα τα περιστατικά που διακομίζονται σ’ αυτό από γειτονικά νησιά (Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, κ.α.)εξαιτίας της έλλειψης ιατρικών ειδικοτήτων ή εξειδικευμένων τμημάτων.
Επίσης το νησί της Κω, αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στη χώρα μας, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός του να τετραπλασιάζεται κατά την τουριστική περίοδο. Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι η επιβάρυνση του Νοσοκομείου με μεγάλο αριθμό περιστατικών που αδυνατεί να εξυπηρετείται.
Ο Οργανισμός του Νοσοκομείου έχει ψηφιστεί το 1987 και από τότε στο Νοσοκομείο έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις επεκτάσεις. Νέα τμήματα λειτουργούν αυτόνομα (Μ.Τ.Νεφρού, Καρδιολογική Κλινική, Παιδιατρική, Μ.Α.Φ.), νέες ιατρικές ειδικότητες προστέθηκαν στις ήδη υπάρχουσες (Ουρολογική, Ω.Ρ.Λ., Οφθαλμολογική, κ.α.) ενώ τελευταία ξεκίνησε και η λειτουργία του Αξονικού Τομογράφου. Όλες οι παραπάνω ειδικότητες υποστηρίζονται από το προσωπικό που προβλέπει ο απαρχαιωμένος και ξεπερασμένος Οργανισμός του 1987. Να σημειωθεί πως από τις 297 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων είναι καλυμμένες μόνο οι 169.
Αποτέλεσμα της ζοφερής αυτής κατάστασης είναι το προσωπικό που υπηρετεί στο Νοσοκομείο να μην επαρκεί για τη σωστή κάλυψή του ενώ συνήθως υπάρχει ένας εργαζόμενος ανά οκτάωρο εργασίας σε κάθε κλινική και δεν είναι λίγες οι φορές που εργαστήρια μένουν ακάλυπτα από παραϊατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό.
Οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις επίσης λειτουργούν χωρίς επιτήρηση. Σε ένα Νοσοκομείο που βρίσκεται σε νησιωτική παραμεθόριο με πάνω από 200 ιατρικά μηχανήματα και συσκευές δεν υπηρετεί ούτε προβλέπεται από τον οργανισμό μηχανικός ιατρικών οργάνων.
Η έλλειψη προσωπικού είναι παρούσα σε όλες τις υπηρεσίες και σε όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου, με αποτέλεσμα τη μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς, τη σωματική και ψυχική εξουθένωση του προσωπικού με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται, αλλά και το κυριότερο να ελλοχεύει ο κίνδυνος λάθους που έχει αντίκτυπο σε ανθρώπινες ζωές.
Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε στο Νοσοκομείο-Κ.Υ. στη Κω:
· Να γίνουν ¶μεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για να στελεχωθεί επαρκώς ώστε να παρέχει στους πολίτες υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου;
· Να αντικατασταθεί ο υπάρχων Οργανισμός του Νοσοκομείου με νέο που θα λαμβάνει υπόψη:
1. το μόνιμο πληθυσμό του νησιού αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες κατά τους θερινούς μήνες.
2. τη μεγέθυνσή του όσον αφορά την ίδρυση και λειτουργία νέων κλινικών και εργαστηρίων;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ