Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), τα νοσοκομεία πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους 2 και 3 χρόνια μετά την αγορά των φαρμάκων, ενώ υπάρχουν οφειλές – κυρίως στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, που εκκρεμούν από το Μάρτιο του 2004.
Οπως ανέφεραν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των ελληνικών φαρμακευτικών εταιριών, μέχρι το τέλος του χρόνου οι οφειλές των νοσοκομείων προς τις 40 εταιρίες ελληνικών συμφερόντων θα έχουν φτάσει τα 900 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή σχεδόν στο ένα τρίτο της συνολικής φαρμακευτικής οφειλής. Είναι ενδεικτικό –όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΕΦ– ότι μόνον δέκα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας χρωστούν πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ.
Ειδικότερα, τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας οφείλουν για φάρμακα περισσότερα από 391 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα ψυχιατρικά μαζί με τα στρατιωτικά συγκεντρώνουν οφειλές της τάξης των 86 εκατομμυρίων.
Στα ψυχιατρικά σημειώνονται και οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην εξόφληση των χρεών – ο χρόνος εξόφλησης φτάνει πλέον στους 44 μήνες, ενώ ο νόμος δίνει περιθώριο 90 ημερών. Σημειώνεται ότι τα ψυχιατρικά νοσοκομεία δεν είχαν περιληφθεί στην τελευταία ρύθμιση χρεών που είχε γίνει στα τέλη του 2004.
Ορισμένες εταιρίες είναι πλέον έτοιμες να κινηθούν δικαστικά εναντίον του Δημοσίου, με στόχο την εξόφληση τουλάχιστον παλαιότερων χρεών τα οποία κινδυνεύουν να παραγραφούν αν περάσει πενταετία. Επιπλέον, οι φαρμακοβιομήχανοι επισημαίνουν ότι δεν αποκλείεται σύντομα να δημιουργηθούν ελλείψεις στα νοσοκομεία, καθώς οι εταιρίες δεν είναι σε θέση να εισάγουν φάρμακα από άλλες χώρες.
Συνολικά, τα χρέη στο ΕΣΥ είναι δεκαπλάσια από τα διαθέσιμα ταμειακά υπόλοιπα. Ανάλογες είναι βέβαια και οι οικονομικές απαιτήσεις των νοσοκομείων που προέρχονται από τα… χρωστούμενα των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία καθυστερούν να εξοφλήσουν τα νοσοκομεία για την περίθαλψη των ασφαλισμένων τους.
Η έλλειψη ρευστού δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των νοσοκομείων, αφού έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερούν ακόμη και στοιχειώδεις παρεμβάσεις για τη βελτίωση των υποδομών.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει το τελευταίο διάστημα, καθώς καθυστερεί η πλήρης εφαρμογή του νέου ενιαίου συστήματος προμηθειών στα νοσοκομεία. Σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί από το περασμένο καλοκαίρι αλλά ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει ενιαίοι διαγωνισμοί.
Τον Οκτώβριο του 2007 είχε εξαγγελθεί νέα ρύθμιση των χρεών του ΕΣΥ η οποία όμως δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα.