Οταν ψηφιστεί ο νέος νόμος θα αλλάξει το ύψος της παρακράτησης που μειώνεται από την 1.1.2010
Μειωμένο φόρο παρακράτησης έστω κατά λίγα ευρώ θα διαπιστώσουν από τους πρώτους μήνες του 2010 περίπου 4.000.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι. Αυτό διότι ώσπου να ψηφιστεί ο νέος φορολογικός νόμος που θα προβλέπει ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα με ανώτερο συντελεστή 45% για τα υψηλά εισοδήματα, ισχύουν κανονικά οι διατάξεις του νόμου Αλογοσκούφη βάσει του οποίου προβλέπεται μείωση του κεντρικού φορολογικού συντελεστή από το 25% που είναι σήμερα στο 24% το επόμενο έτος. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που έχει ετήσια εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις 15.000 ευρώ θα διαπιστώσει μηνιαία ελάφρυνση λόγω μειωμένης παρακράτησης 2 ευρώ ενώ αν τα ετήσια εισοδήματά του ανέρχονται σε 25.000 ευρώ τότε θα διαπιστώσει «αύξηση» στον μισθό του 9 ευρώ. Για μεγαλύτερα ποσά η μηνιαία φορολογική ελάφρυνση φθάνει ως και τα 12,5 ευρώ.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε κατ΄ επείγουσα εγκύκλιο του υπουργού Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου που εστάλη χθες προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες με θέμα τον τρόπο υπολογισμού των παρακρατούμενων φόρων μισθωτών και συνταξιούχων το 2010, «με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες θα καταρτισθεί νέα ενιαία κλίμακα φορολογίας που θα ισχύσει από το έτος 2010 και μετά και με την οποία θα αντιμετωπίζονται ευνοϊκότερα οι χαμηλές εισοδηματικέςτάξεις». Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Παπακωνσταντίνου δίνει το στίγμα και ταυτόχρονα το πράσινο φως στις αρμόδιες επιτροπές που έχουν συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών για την πραγματοποίηση της φορολογικής μεταρρύθμισης ότι η νέα φορολογική κλίμακα θα προβλέπει ακόμη μεγαλύτερες ελαφρύνσεις στα εισοδήματα ως 30.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι ως το ποσό αυτό ισχύει ο συντελεστής 25%, ο οποίος για τους πρώτους μήνες του 2010 θα διαμορφωθεί στο 24%. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.000 ευρώ ως 30.000 ευρώ να «σπάσει» σε δύο μέρη και το πρώτο μέρος να φορολογείται με συντελεστή 15% ενώ το υπόλοιπο με 20% ή 25%. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση στα χαμηλά εισοδήματα. Οι απώλειες εσόδων που θα προκύψουν από τη μείωση της φορολογίας για όλους τους φορολογούμενους που έχουν εισοδήματα αυτού του ύψους αλλά και υψηλότερα θα αντισταθμιστούν με αλλαγές στα υπόλοιπα κλιμάκια και βεβαίως με την ένταξη στη φορολογική κλίμακα όλων των αυτοτελώς φορολογουμένων εισοδημάτων που σήμερα έχουν αρκετά ευνοϊκή μεταχείριση. Επίσης στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο στο ανώτερο κλιμάκιο να μην υπάγονται τα εισοδήματα από 70.000 ευρώ αλλά από 50.000 ευρώ ή 60.000 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής από 40% σήμερα να ανέβει ακόμη και στο 45% για τα πολύ υψηλά εισοδήματα, δηλαδή όσα είναι πάνω από 100.000-120.000 ευρώ. Αλλωστε τα θέματα αυτά θα συζητηθούν διεξοδικά στο πλαίσιο του φορολογικού διαλόγου που ξεκινάει ουσιαστικά την ερχόμενη Παρασκευή με συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Η φορολογική μεταρρύθμιση θα κινηθεί σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά τη φορολογία εισοδήματος και ο δεύτερος τη φορολογία κεφαλαίου, δηλαδή τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές, τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας κτλ. Ολα αυτά θα συνδυαστούν με μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου καθώς, αν δεν συμβεί αυτό, τότε το κράτος θα εισπράττει από τη μια μεριά και θα τα χάνει από την άλλη. Για τον λόγο αυτό σχεδιάζεται από μηδενική βάση σχέδιο έκπτωσης δαπανών με αποδείξεις από το εισόδημα, με στόχο οι πολίτες να έχουν ουσιαστικά κίνητρα να ζητούν αποδείξεις από επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Παράλληλα, στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι να πραγματοποιούνται όλες οι αγοραπωλησίες αγαθών και υπηρεσιών πάνω από μία αξία, π.χ. 1.000 ευρώ, μέσω τραπεζικού λογαριασμού.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργού Οικονομικών στους μισθούς, συντάξεις, ημερομίσθια και οποιεσδήποτε άλλες μηνιαίες αμοιβές (υπερωρίες, πριμ κτλ.) που συνεντέλλονται (δηλαδή συνεκκαθαρίζονται) μαζί, σε μία μισθοδοτική κατάσταση, με τον μισθό και καταβάλλονται από 1ης Ιανουαρίου 2010 ως την έναρξη ισχύος της νέας κλίμακας, στους αμειβομένους με μηνιαίο μισθό, στους συνταξιούχους (από φορείς κύριας ασφάλισης) και στους αμειβομένους με ημερομίσθιο, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες με σχέση μίσθωσης εργασίας πάνω από ένα έτος στον ίδιο εργοδότη ή με σχέση μίσθωσης εργασίας αορίστου χρόνου, θα πρέπει να παρακρατείται φόρος κατά την καταβολή των ανωτέρω αποδοχών με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, δηλαδή με την κλίμακα του άρθρου 9 του ΚΦΕ, όπως ισχύει μετά την τροποποίησή της με τις διατάξεις του Ν. 3522/2006 και του Ν. 3697/2008. Επομένως η παρακράτηση φόρου θα ενεργείται με τη φορολογική κλίμακα μισθωτών- συνταξιούχων, όπως αυτή δημοσιεύεται παραπάνω. Μετά την καθιέρωση της νέας κλίμακας φορολογίας, θα δοθούν νέες οδηγίες για την παρακράτηση φόρου στα εισοδήματα.
Εξάλλου, με άλλη απόφαση του κ. Παπακωνσταντίνου, στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών- προμηθευτών δεν περιλαμβάνεται, κατ΄ εξαίρεση, για το ημερολογιακό έτος 2010 η συνολική αξία των συναλλαγών που αφορούν λιανικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και η συνολική αξία των συναλλαγών για τις οποίες δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής στοιχείων για διασταύρωση.