Με την ιδιότητα του Προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, ο Δ. Βαρνάβας έγινε αποδέκτης καταγγελίας από τον κ. Δημ. Σταυρόπουλο αναισθησιολόγο στο Νοσοκομείο Λήμνου.
Ο συγκεκριμένος γιατρός καταγγέλλει σκοπούμενη ενέργεια της Διοίκησης, η οποία θα οδηγήσει ανθρώπους, που προσέρχονται στο Νοσοκομείο Λήμνου, σε πιθανό θάνατο ή σοβαρές σωματικές βλάβες. Τούτο, διότι ο εν λόγω γιατρός που κατέχει την καίρια ειδικότητα του αναισθησιολόγου, έχει μείνει ο μοναδικός αναισθησιολόγος στο Νοσοκομείο και εξαναγκάσθηκε από τη Διοίκηση να εφημερεύσει το μήνα Σεπτέμβριο 30 συνεχόμενες ημέρες, πράγμα που θα επαναληφθεί και το μήνα Οκτώβριο και θα συνεχιστεί εσαεί, εκτός φυσικά του πενθήμερου τακτικού ωραρίου του, που ανέρχεται σε 7 ώρες ημερησίως!
Είναι βιολογικώς αδύνατο ένας άνθρωπος να αντεπεξέλθει σε συνθήκες τέτοιας έντασης, χωρίς να διαπράξει ιατρικό λάθος, πράγμα που έχει αποδειχθεί από δεκάδες επιστημονικές μελέτες. Τις μελέτες αυτές έλαβε υπόψη του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κατέληξε στην Οδηγία 93/104/ΕΚ (η οποία μαζί με την Οδηγία 2000/33/ΕΚ έχει κωδικοποιηθεί σε ενιαίο κείμενο από την Οδηγία 2003/88/ΕΚ) για το μέγιστο χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας των γιατρών, τον οποίο ορίζει κατά μέγιστο στις 48 ώρες, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών, πράγμα που μεταφράζεται σε μία εφημερία την εβδομάδα, δηλαδή 4 εφημερίες το μήνα. Κι όμως, στην προκειμένη περίπτωση έχουμε υπέρβαση κατά 750% !
Όπως αναφέρει η ΟΕΝΓΕ: «Η Οδηγία αυτή έχει μεταφερθεί στο ελληνικό δίκαιο με το Π.Δ. 88/1999, όπως τροποποιήθηκε από το Π.Δ. 76/2005 και ισχύει σήμερα, την οποία έχει ερμηνεύσει αυθεντικά τόσο το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του Λουξεμβούργου με σειρά Αποφάσεών του όσο και το Ελεγκτικό Συνέδριο με σειρά, επίσης Αποφάσεών του τόσο του Τμήματος Ι όσο και της Ολομελείας, ενώ έχει συμπεριληφθεί στην κλαδική συμφωνία της Ομοσπονδίας μας με το υπουργείο Υγείας, η οποία κυρώθηκε με το νόμο 3754/2009, ο οποίος μεταβατικά προέβλεπε μέγιστο αριθμό εφημερίων τις 7, μέχρις ότου πραγματοποιηθεί ο απαιτούμενος αριθμός προσλήψεων γιατρών, ώστε οι εφημερίες των γιατρών να προσαρμοστούν στο επίπεδο των 4 ανά μήνα.
Η μονομερής αθέτηση της κλαδικής συμφωνίας από το υπουργείο Υγείας και η επίκληση δημοσιονομικών προβλημάτων δεν είναι δυνατόν να οδηγούν την Διοίκηση σε ενέργειες όπως η προαναφερθείσα, ενέργειες που εξοντώνουν σωματικά και ψυχικά τους γιατρούς και έχουν ως πολύ πιθανή κατάληξη το θάνατο ανθρώπων που προσφεύγουν στα Νοσοκομεία προκειμένου να επιλύσουν προβλήματα υγείας, οξέα ή χρόνια. Μάλιστα, στη περίπτωση της Λήμνου, οι ασθενείς δεν έχουν δυνατότητα επιλογής άλλου Νοσοκομείου, ενώ η διακομιδή τους είναι χρονοβόρα και προβληματική».
Zougla.gr