Με συγχωνεύσεις οργανισμών, κυρίως προνοιακών, αλλά πιθανότατα και μικρών νοσοκομείων, επιχειρεί να «νοικοκυρέψει» τη σημερινή κατάσταση στον χώρο της δημόσιας Υγείας η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, καθώς έχουν εντοπιστεί οργανισμοί, οι οποίοι δεν λειτουργούν και προτείνεται συγχώνευση ή κατάργηση.
Τις συγχωνεύσεις προανήγγειλε χθες η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αναφερόμενη ειδικότερα στους παρακάτω οργανισμούς:
– Εθνικό Κέντρο Ερευνών Υγείας: μπορεί να καταργηθεί και η αποστολή του να καλυφθεί από άλλες υπάρχουσες δομές του ΥΥΚΑ.
– Κέντρο Κληρονομικών Νόσων Αίματος: μπορεί να συγχωνευθεί με το Εθνικό Κέντρο Αίματος (ΕΚΕΑ).
– Ινστιτούτο Κοινωνικής Δημογραφίας και Ερευνας (ΙΚΔΕ): μπορεί να συγχωνευθεί με το ΕΚΚΕ.
– Εθνικό Παρατηρητήριο Ατόμων με Αναπηρίες (Ε.ΠΑ.ΑΜΕΑ): μπορεί να συγχωνευθεί στο Εθνικό Κέντρο Αλληλεγγύης.
– Επίσης προτείνεται η συγχώνευση του Ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης (ΙΚΠΑ) με το Εθνικό Κέντρο Αλληλεγγύης (ΕΚΑ).
Ανάλογες συγχωνεύσεις μπορεί να πραγματοποιηθούν και με μικρά νοσοκομεία τις Αττικής, έτσι ώστε οι υπηρεσίες τους να ενταχθούν σε άλλα μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία. Πάντως, η υπουργός υπογράμμισε πως «δεν πρόκειται να απολυθούν εργαζόμενοι από κανένα φορέα». Μάλιστα, προανήγγειλε την επιστροφή στο ΕΣΥ όλων των υπαλλήλων που σήμερα βρίσκονται αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες.
Οσον αφορά τις προμήθειες, τροποποιούνται ορισμένες από τις διατάξεις που προβλέπει ο ισχύων νόμος (3580, που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση το 2007) και επαναπροσδιορίζεται ο ρόλος της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) προκειμένου, όπως αναφέρθηκε, να «βελτιωθεί το υπάρχον δυσλειτουργικό σύστημα προμηθειών». Παράλληλα, η ΕΠΥ θα έχει τον επιτελικό σχεδιασμό, θα παρέχει τις κατευθυντήριες οδηγίες και θα αποτελεί τον ελεγκτικό μηχανισμό για το σύνολο των προμηθειών των Υπηρεσιών Υγείας.
Σχετικά με τα χρέη των νοσοκομείων, η υπουργός σημείωσε ότι αυξάνονται με μηνιαίο ρυθμό 170 έως 175 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ από την πλευρά της η υφυπουργός Υγείας Φ. Γεννηματά ανακοίνωσε ότι εξοικονομήθηκαν φέτος 10 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα Ψυχικής Υγείας. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχαν ζητηθεί 17 εκατομμύρια και ο απολογισμός έδειξε ότι χρειάστηκαν τελικά μόλις 7 εκατομμύρια.
Επίσης, ρυθμίζονται ορισμένα ζητήματα λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών (κτιριακές προδιαγραφές, εξοπλισμός κ.λπ.) καθώς και η προσαρμογή των φαρμακείων που διαθέτουν οι κλινικές αυτές στις ισχύουσες διατάξεις. Ειδικότερα, θεσπίζεται υποχρέωση των ιδιωτικών κλινικών να προσλάβουν φαρμακοποιό, προκειμένου να λειτουργήσει εντός του χώρου τους κατάστημα. Επίσης, θεσπίζεται η υποχρέωση στις ιδιωτικές κλινικές δυναμικότητας άνω των 60 κλινών να διαθέτουν φαρμακείο, ενώ οι μικρότερες, κάτω των 60 κλινών, να διαθέτουν χώρο αποθήκευσης φαρμάκων (με τον ισχύοντα νόμο η υποχρέωση ήταν άνω των 150 κλινών)
Ακόμη απαγορεύεται οποιαδήποτε μεταπώληση φαρμακευτικών προϊόντων από τις ιδιωτικές κλινικές σε τρίτους, για την αποφυγή καταχρηστικής εφαρμογής από μέρους των ιδιωτικών κλινικών της δυνατότητας προμήθειας φαρμακευτικών προϊόντων στη νοσοκομειακή τιμή.
Οσον αφορά τους ιδιωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας, ορίζεται ότι η πλειονότητα των μετοχών των κεφαλαιουχικών εταιρειών (51%) και των εταιρικών μεριδίων (εάν πρόκειται για ΕΠΕ) πρέπει να ανήκουν σε ειδικευμένους ιατρούς ή οδοντίατρους. Οι διατάξεις δεν εφαρμόζονται σε υπηρεσίες ΠΦΥ που παρέχονται από άλλους επιστήμονες και επαγγελματίες, όπως φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ψυχολόγοι, κ.ά., για τους οποίους ισχύουν οι εκάστοτε ειδικές για κάθε κατηγορία διατάξεις.*